Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Multiplex gevelbekleding

Multiplex zijn platen gemaakt van hout. Ze zijn opgebouwd uit een oneven aantal lagen (= fineerlagen) die kruiselings op elkaar verlijmd worden.
Oorspronkelijk werd de benaming “triplex” enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en “multiplex” voor de platen met 5 of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen “triplex” en “multiplex” ook wel door elkaar.

Uitzicht van multiplex

Hout kan je niet onbeschermd buitenshuis gebruiken, een nabehandeling (na het monteren of in de fabriek) is dus vereist. Deze nabehandeling heeft dan ook een invloed op het uitzicht van de multiplex. Afhankelijk van je keuze kan deze meer mat of blinkend zijn.
Het is ook mogelijk om multiplex aan te schaffen met een afwerkingslaag in synthetisch materiaal. Hier zijn er meer keuzemogelijkheden omtrent de kleuren, het is onderhoudsvriendelijker, maar ook iets duurder.

Groot kwaliteitsverschil

Omdat multiplex niet bestand is voor water, is de kwaliteit dus afhankelijk van diverse factoren. Een belangrijke factor is de lijm die werd gebruikt om te platen aan elkaar te lijmen. Andere factoren zijn de gebruikte houtsoort aan de buitenste laag en de behandeling (bescherming) die er op wordt aangebracht.
Meestal wordt er voor gekozen om de platen te bevestigen met roestvrij stalen schroeven, omdat lijmen veel te moeilijk is. Het wordt in elkaar geklikt zodat het water kan wegstromen.

Onderhoud multiplex

Gewoon multiplex moet relatief intensief onderhouden worden omdat het materiaal van nature niet bestand is tegen water: de beschermingsbeits moet minstens om de 5 jaar opnieuw aangebracht worden. Als er een specifieke slijtage merkbaar is (door invloed van weersomstandigheden bijvoorbeeld) dan moet het zelfs op kortere termijn opnieuw aangebracht worden.
De multiplex met synthetische afwerking is echter een pak onderhoudsvriendelijker: water (met eventueel een beetje reinigingsmiddel) volstaat om de buitenkant opnieuw mooi te maken. Het dient wel regelmatig te gebeuren.

Voordelen en nadelen van multiplex

Voordelen

 • het hout wordt efficiënter gebruikt: de anders minderwaardige stukken van de boom kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van het multiplex.
 • door de gekruiste lagen is de plaat in sommige richtingen sterker dan massief hout van dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht.
 • multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte.
 • het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen.
 • multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
 • het onderhoud is redelijk eenvoudig (schoonmaken met water) als je gekozen hebt voor een multiplex bekleding met synthetische afwerking.

Nadelen

 • Het materiaal vergt vakkennis om het te bevestigen, alsook speciale zorgen omtrent de behandelingen (van alle 6 kanten), ook na het verzagen of verwerken van de gevel.
 • Het vergt veel onderhoud: een beschermende beits dient minstens om de 5 jaar te worden aangebracht, eventueel zelfs vroeger indien er bijzondere slijtage op te merken valt.
 • De levensduur is sterk afhankelijk van het onderhoud en de kwaliteit van de gekozen multiplex en is dus moeilijk te voorspellen. Men geeft garanties van 10 jaar bij gewone multiplex tot 20 jaar bij de betere soorten.

Diverse informatie, inspiratie en voorbeelden.

De prijs van gewoon multiplex kan gaan van 90 euro tot 150 euro (of meer) per vierkante meter.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers