Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtmeters

Vermoed je een vochtprobleem in je woning? Met een vochtmeter weet je meteen waar je aan toe bent en kan je bepalen of er inderdaad een vochtprobleem aanwezig is. Maar welke soorten vochtmeters bestaan er? Hoe werken ze en wat is hun kostprijs? En waarom is het belangrijk om ook een vochtexpert in te schakelen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten vochtmeters
Hoe vochtmeter aflezen?
Prijs vochtmeter
Zelf vocht meten of laten meten?
Hoe vochtprobleem aanpakken?

Ga naar de webshop

 

Wanneer en waarom vochtmeter gebruiken?

Een vochtmeter is een handig apparaatje om vochtproblemen in huis op te sporen. Dat kan door:

  • Vocht in de muren, plafond, … te meten: met een vochtmeter kan je het vocht in muren, het plafond, isolatie, … meten. Zo kan je snel nagaan of je een vochtprobleem (doorslaand vocht, lekkage, …) hebt of niet. Dat is belangrijk, want vochtproblemen zijn nefast voor je woning (schimmels, algen, houtrot, …) én je eigen gezondheid (astma, allergieën, …) en pak je dus best snel aan.
  • Luchtvochtigheid te meten: naast een vochtmeter voor oppervlakken en materialen bestaat er ook een hygrometer. Daarmee kan je de luchtvochtigheid in je woning meten. Een te hoge luchtvochtigheid kan wijzen op een vochtprobleem (condensatievocht door gebrek aan ventilatie).

Behalve voor het opsporen van vochtproblemen, kan je een vochtmeter bijvoorbeeld ook gebruiken om na te gaan of pleisterwerk voldoende uitgedroogd en dus klaar is om verder af te werken (schilderen, behangen, …). Of om na te gaan of de ondervloer voldoende uitgedroogd en dus klaar is om af te werken met vloerbekleding. Met een vochtigheidsmeter kan je bijvoorbeeld ook snel controleren of brandhout droog genoeg is om te gebruiken of niet. Enz.

TIP: wil je graag zelf een vochtmeting uitvoeren? Je vindt een uitgebreid aanbod aan vochtigheidsmeter in onze webshop. Vermoed je een vochtprobleem in huis en wil je 100% zeker zijn van een correcte diagnose? Dan schakel je beter een vochtexpert in. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vochtspecialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

vochtmeter

 

Soorten vochtmeters

Uit welke vochtmeters kan je nu allemaal kiezen? We kunnen deze toestellen opsplitsen in 2 grote soorten:

 

1) Vochtmeters voor muren, plafond, vloeren, hout, …

Wil je vocht meten in de muur, het plafond, …? Dan heb je een vochtmeter voor harde oppervlakken en materialen nodig. Bekende merken van dergelijke vochtigheidsmeters zijn o.a. Trotec en Stanley.

Er bestaan 2 modellen van vochtmeters voor muren, vloeren, …:

  1. Destructieve vochtmeters: deze toestellen zijn ideaal voor niet-afgewerkte oppervlakken (bv. tijdens een renovatie). Ze zijn namelijk uitgerust met 2 scherpe pinnetjes die je in het oppervlak steekt. Daarna verschijnt het vochtpercentage op het schermpje.
  2. Niet-destructieve vochtmeters: deze toestellen kan je gebruiken als je muren al afgewerkt zijn. In plaats van pinnen hebben ze een meetkop die je gewoon tegen de muur duwt. Zo kan je snel én zonder beschadigingen het vochtgehalte van oppervlakken meten.

→ Prijs: vanaf 15 euro voor een destructieve vochtmeter (incl. btw) en vanaf 70 euro voor een niet-destructieve vochtmeter (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop.

 

2) Vochtmeters voor de luchtvochtigheid (hygrometer)

Naast vochtmeters voor muren, vloeren, … bestaan er ook toestellen om de relatieve luchtvochtigheid in je woning te meten. Deze staan ook bekend als hygrometers. De luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Die waarde ligt best tussen de 40 en de 60 %.

Hygrometers zijn veel goedkoper dan een vochtmeter voor hout of muren. Vaak zit zo’n hygrometer ook geïntegreerd in een weerstation dat ook de temperatuur, luchtdruk, … meet.

→ Prijs: vanaf 5 euro, incl. btw (bij aankoop van meerdere stuks). Neem een kijkje in de webshop.

 

Hoe vochtmeter aflezen?

Je vochtmeter in of tegen een muur of dekvloer duwen, is 1 ding. Maar hoe werkt een vochtmeter of hoe lees je de resultaten van die vochtmeting nu af van het toestel? En hoe interpreteer je ze correct? Een kort overzicht:

 

Vochtmeter muur, vloer, plafond, hout, …

Deze toestellen beschikken over een digitale display waarop een vochtpercentage verschijnt. De goedkopere modellen werken met led-lampjes in 3 kleuren (groen, oranje, rood). Zo zie je snel of het vochtgehalte te hoog is of niet. Bij duurdere modellen zie je ook de min.-, max.- en gemiddelde waarde van het oppervlak dat je meet. Zo kan je makkelijk en vlot het resultaat van je vochtmeting beoordelen. Hoe duurder het toestel, hoe dieper in het oppervlak het vochtgehalte gemeten wordt.

 

Vochtmeter luchtvochtigheid (hygrometer)

Ook op de digitale display van een hygrometer zie je een percentage verschijnen. Die waarde drukt de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte uit. Idealiter ligt dat percentage tussen de 40 en de 60%. Ligt het percentage lager, bv. in de winter? Dan kan dat leiden tot droge ogen, irritatie aan de luchtwegen, … Ligt het percentage hoger? Dan kan je te maken krijgen met een muffe geur, vochtplekken, afbladderende verf, schimmelvorming, …

 

Wat als ik een te hoge vochtwaarde aflees?

Wijst de vochtmeter op een te hoge vochtwaarde? Dan kan het dat je te maken hebt met een vochtprobleem in huis. Om te voorkomen dat het vochtprobleem groter wordt en om de schade te perken, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Je contacteert dan best een vochtexpert om zeker te zijn van een juiste diagnose en gepaste aanpak van het probleem. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van verschillende vochtexperten via de offertepagina. Afhankelijk van het vochtprobleem, kunnen verschillende vochtbestrijdingsmethodes voorgesteld worden. Lees er meer over verderop in het artikel.

 

 

Prijs vochtmeter

Wil je graag een vochtmeter kopen? De kostprijs van zo’n meettoestel hangt vooral af van het soort apparaat en de kwaliteit ervan. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

  • Eenvoudige digitale hygrometer: vanaf 5 euro, incl. btw
  • Eenvoudige destructieve vochtmeter: vanaf 15 euro, incl. btw
  • Kwalitatieve destructieve vochtmeter: vanaf 50 euro, incl. btw
  • Niet-destructieve vochtmeter: vanaf 70 euro, incl. btw

TIP: wil je een volledig overzicht van alle mogelijkheden en eigenschappen van vochtigheidsmeters? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop:

Ga naar de webshop

 

vocht meten

 

Zelf vocht meten of laten meten?

Is het een goed idee om zelf het vocht in je woning te meten? Of schakel je beter direct een vochtexpert in? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1) Zelf vocht meten

Het is zeker handig om een vochtigheidsmeter in huis te hebben. Zo kan je bij een vermoeden van een vochtprobleem onmiddellijk zelf een vochtmeting uitvoeren. Bovendien zijn de meeste toestellen budgetvriendelijk.

Let er wel op dat je het resultaat correct interpreteert én hou er rekening mee dat zo’n vochtmeter slechts een indicatie van het vochtgehalte geeft. Bovendien meten goedkopere modellen enkel het vocht aan de oppervlakte van een materiaal en niet in de diepte. Daarom is het belangrijk om een vochtexpert in te schakelen als je vochtmeting op een probleem wijst. Zo ben je zeker van een accurate, precieze meting.

TIP: een vochtmeter kopen? Neem een kijkje in de webshop.

 

2) Vocht laten meten door expert

Of je nu een vochtmeter hebt of niet, het is altijd aanbevolen om een vochtmeting te laten uitvoeren door een expert. Zo’n specialist werkt met kwalitatieve, gesofisticeerde toestellen die zorgen voor een precieze meting tot diep in de muur, dekvloer, … Zo kan hij bepalen of er effectief sprake is van een vochtprobleem of niet. En dat is niet alles. Met speciale technieken als een hoogfrequentieveld of de calciumcarbidetest gaat hij nauwkeurig na waar het probleem zich bevindt. En na die diagnose stelt de vochtexpert een plan van aanpak op om het vochtprobleem doeltreffend aan te pakken.

TIP: een vochtexpert inschakelen? Ontvang gratis offertes op maat.

 

Hoe vochtproblemen aanpakken?

Wijst je vochtmeting op een vochtprobleem? En bevestigt het onderzoek van de vochtexpert de resultaten van je eigen vochtmeter? Dan is het belangrijk om het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Afhankelijk van het vochtprobleem gaat het om de volgende oplossingen:

 

injecteren muur 1. Opstijgend vocht

Zie je vochtplekken onderaan je muren op het gelijkvloers? Dan kan het gaan om opstijgend vocht. Dat is grondwater dat omhoogtrekt in je muren.

In dat geval kan je je muren injecteren met een vochtwerende gel of je muren onderkappen of onderzagen. Bij die laatste optie neemt een vakman een volledige steenlaag weg of zaagt hij een fijne groef ter hoogte van de plint. Daarna plaatst hij een waterkering en maakt hij de muur weer dicht met cement. Dat is effectiever dan muren injecteren, maar ook veel arbeidsintensiever en dus duurder.

→ Prijs muren injecteren: vanaf 100 euro per lopende meter, incl. btw
→ Prijs muren onderkappen: 100 à 150 euro per lopende meter, incl. btw
→ Prijs muren onderzagen: 125 à 175 euro per lopende meter, incl. btw

Ontvang gratis offertes op maat.

 

doorslaand vocht voorbeeld 2. Doorslaand vocht

Verschijnen er vochtplekken op je buitenmuur en eventueel ook op je binnenmuur? En bevinden die zich niet op het grondniveau? Dan kan het gaan om doorslaand vocht. Daarbij dringt regenwater je poreuze buitenmuur binnen om zich dan verder te verspreiden in je muur.

In dat geval kan je je muren impregneren met een vochtwerende, transparante coating of een nieuwe gevelbekleding naar keuze laten plaatsen (crepi, spuitkurk, houten gevelbekleding, metalen gevelbekleding, steenstrips, …).

→ Prijs muren impregneren: 10 à 15 euro per m², incl. btw.
→ Prijs nieuwe gevelbekleding: 40 à 250 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

ventilatiesysteem 3. Condensatievocht

Merk je vocht- en schimmelplekken in de keuken of de badkamer? Of condens op je ramen? Dat kan te wijten zijn aan condensatievocht door een te hoge luchtvochtigheid. Daarbij slaat warme lucht (bv. door te koken, te wassen, …) neer op koude oppervlakken zoals de muren of het plafond.

Een gezond binnenklimaat bereik je met een aangepast ventilatiesysteem dat vervuilde, vochtige lucht tijdig afvoert en verse buitenlucht aanvoert. Je kan daarbij kiezen voor een centrale ventilatie (1 systeem voor meerdere ruimtes) of decentrale ventilatie (1 systeem per ruimte).

→ Prijs centrale ventilatie: vanaf 3.000, excl. btw en incl. plaatsing.
→ Prijs decentrale ventilatie: vanaf 20 euro, incl. btw en plaatsing (afhankelijk van het gekozen systeem)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

lekkage herstellen 4. Lekkage

Zie je niet alleen vochtplekken, maar is ook je waterfactuur plots sterk gestegen? Dan is de kans groot dat het om een lekkage gaat. Daklekkages komen het vaakst voor, maar het lek kan zich ook voordoen in een waterleiding of een afvoerbuis.

Soms is de locatie van het lek duidelijk (bv. beschadigd dak), maar vaak zit de lekkage verborgen. In dat geval voert een gespecialiseerd bedrijf een lekdetectie uit. Ze gebruiken daarvoor gespecialiseerde apparatuur om hak- en breekwerken te vermijden. Daarna volgt de herstelling van het lek. Hoeveel je daarvoor uiteindelijk betaalt, hangt af van de aard en de omvang van de lekkage.

→ Prijs lekkage opsporen: gemiddeld 300 à 500 euro, incl. btw

Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders