Spuitkurk: Ideaal bij gevelrenovatie

Spuitkurk is niets meer dan een natuurlijke kurk, maar dan in spuitvorm. Vooral bij het renoveren van de gevel is spuitkurk een heel innovatieve toepassing: ze kan zich aan alle materialen vasthechten, zowel een bakstenen, houten of metalen gevel. Ontdek in dit artikel de (decoratieve) mogelijkheden en prijzen van spuitkurk.

Ga snel naar: Wat is spuitkurkgevelbeschermingsoortenvoordelenprijzen op maat ontvangen

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een decoratieve beschermlaag voor uw gevel die gemaakt wordt op basis van natuurlijke kurkkorrels, diverse acrylaatharsen op waterbasis, vegetale oliën en pigmenten. Het is dus een 100% natuurlijke coating die bovendien biologisch afbreekbaar is.

Spuitkurk wordt aangebracht op een droge, stofvrije en onbeschadigde gevel. Indien er toch scheuren of kleine barstjes aanwezig zouden zijn, dan wordt deze het best op voorhand bijgewerkt. Nadat de kurkvezels worden verwerkt tot een emulsie, wordt het spuitkurk aangebracht met een textielspuitmachine op de gevel. Het aanbrengen op de gevel kan dus vlot en efficiënt worden gebeuren. Het product kan zich hechten op diverse ondergronden: hout, metaal, kunststof, glas, beton, gevelpleister, …

Eén spuitbeurt staat ongeveer gelijk aan een kurklaag van 3mm. Er worden meestal twee lagen aangebracht met een tijdspanne van minimaal 12 uur. Het spuitkurk kan na een half uurtje of een uurtje reeds aangeraakt worden, rekening houdende met gunstige omstandigheden. Je dient wel rekening te houden met een totale droogtijd van 12 a 24 uur voor een laag die +/- 8 mm bedraagt. Bij het aanbrengen is het wel belangrijk dat het niet regent.

Spuitkurk kan relatief snel worden aangebracht. Het is een dankbaar materiaal voor aannemers en gevelwerkers en daarmee bespaar je in vergelijking met traditionele gevelsystemen ook manuren uit.

 

Spuitkurk gevel onderhouden

Een spuitkurk gevelbekleding is normaliter onderhoudsvrij. Indien er opspattend vuil tegen de gevel zou zijn, dan kan dit het best zo snel mogelijk worden afgespoten met een tuinslang.

Spuitkurk gevelbescherming: isolerend en waterafstotend

Deze elastische coating op basis van natuurlijke kurkkorrels heeft isolerende eigenschappen. Ze vormt zelfs een alternatief op spouwmuurisolatie volgens sommige aannemers. Wie reeds plannen heeft om de gevel te renoveren en de buitenmuur te isoleren kan er zeker baat bij hebben om ook spuitkurk in zijn plannen te betrekken.

Natuurlijk kan je een laag van ongeveer 7mm niet vergelijken met muurisolatie van 80mm breed, maar spuitkurk kan wel een extra isolerende laag vormen en is bovendien goedkoper dan spouwmuurisolatie.

Kurk is heel taai en duurzaam, deze eigenschappen trekken zich ook door in het isolerend effect van kurk dat nauwelijks afneemt in de tijd. Omdat kurk waterafstotend is zal het materiaal ook niet nat worden waardoor slechte ventilatie en rotten niet zal gebeuren.

Vergeet ook niet dat kurk geluidsisolerend werkt: je zal dus minder lawaaihinder ondervinden na het aanbrengen van een spuitkurk coating. Bij sommige producten zou een vermindering van 8 tot 10 decibel mogelijk moeten zijn.

 

Vochtproblemen oplossen met spuitkurk

Spuitkurk is volledig waterafstotend, maar dampopen. De gevel kan dus blijven ademen. Geverfde gevels hebben vaak te kampen met verf dat loskomt van de gevel. Dat is meestal te wijten aan het vocht in de lucht dat niet correct kan afgevoerd worden. De gevel opnieuw verven was dan ook de oplossing voor velen, zonder het echt vochtprobleem aan te pakken.

Spuitkurk is in staat om thermische bruggen weg te werken zodat interne condensatie geen kans geeft. Schimmelvorming wordt hierdoor ook gereduceerd.

Soorten spuitkurk

Spuitkurk komt in verschillende korreldiktes. Men maakt bij particuliere toepassingen veelal een onderscheid tussen spuitkurk met fijne korrels en spuitkurk met grove korrels.

 • Spuitkurk met fijne korrels wordt vaak binnenshuis gebruikt omdat deze voor een vrij strakke afwerking kan zorgen.
 • Spuitkurk met grovere korrels worden meestal gebruikt bij het renoveren van een gevel.

Bepaalde bedrijven maken een onderscheid tussen die verschillende korreldiktes. De meest grove korrels worden dan gebruikt voor de industrie.

Spuitkurk gevelbekleding: Voordelen

Spuitkurk haalt veel van zijn voordelen uit de eigenschappen die van nature aanwezig zijn in kurk. Hierbij een klein overzicht van alle eigenschappen en mogelijkheden dat spuitkurk met zich meebrengt:

 • Veelzijdig product: kan zich vasthechten aan verschillende ondergronden en kan ingezet worden in elk deel van het huis (kelder, gevel, dak, …);
 • Waterdicht, waterafstotend: kurk is van nature waterafstotend, de gevel zal dus geen water opnemen;
 • Ademend (= dampopen): omwille van de natuurlijke eigenschappen die kurk met zich meebrengt;
 • Verlaagt de kans op koudebruggen en werkt anti-condenserend;
 • Rotvrij en schimmelvrij;
 • Niet giftig en wordt zelfs gebruikt voor het inkapselen van asbest;
 • Bestand tegen chemische/agressieve stoffen;
 • Elastisch: het materiaal kan mee bewegen met de ondergrond waardoor het risico op scheuren geminimaliseerd wordt;
 • Anti-slip, Antistatisch, anti-allergisch;
 • UV-bestendig;
 • Esthetisch: wordt vaak toegepast voor decoratieve doeleinden;
 • Hoge thermische isolatiewaarde: biedt bescherming tegen koude maar is ook geluiddempend;
 • Brandwerend / brandvertragend;
 • Natuurlijk product, biologisch afbreekbaar;
 • Verkrijgbaar in vele kleuren (standaard meer dan 25) door het toevoegen van additieven. Een Kleuren op maat zijn in principe perfect mogelijk op basis van RAL nummers;
 • Kan ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer gebruikt worden (op de muren, niet als vloer).

Spuitkurk pas je dus toe als je je gevel een nieuwe look wilt geven, maar ook als je je gevelbekleding wilt voorzien van een extra beschermlaag en/of isolerende laag, of wanneer het nodig wordt om de gevel te renoveren.

 

Andere toepassingen

Spuitkurk is een product dat niet alleen kan gebruikt worden bij gevelrenovaties, maar ook bij het renoveren van daken. Ook binnenshuis kan spuitkurk perfect worden ingezet, al was het maar omwille van de decoratieve eigenschappen die het product met zich meebrengt.

Spuitkurk: prijs per vierkante meter

De uiteindelijke kostprijs voor het aanbrengen van spuitkurk op uw gevel is afhankelijk van de staat van uw gevel, het oppervlakte dat bespoten moet worden, enz … Als de gevel niet in goede staat is, dan zal je eerst moeten zorgen dat dit opgelost wordt. Opnieuw voegen kan in sommige gevallen dus zeker wel vereist zijn.

Wie spuitkurk gebruikt voor het bekleden van zijn gevel, zou in principe in staat moeten zijn om een garantie te verkrijgen van 10 jaar. Dat is de garantie die fabrikanten op het product zelf geven. Vraag hier zeker naar bij de installateur die bij jou een spuitkurk gevelbekleding komt aanbrengen.

Om je gevel te bekleden met spuitkurk, kan je 40 euro/m² toch als een richtprijs beschouwen.

 

Spuitkurk aanbrengen

Ontvang vrijblijvend offertes van erkende gevelwerkers

Gevelwerken zijn een hele investering en moeten op een correcte manier worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier kan je gratis en zonder enige aankoopverplichting online advies en voorstellen aanvragen van erkende aannemers in gevelwerken.

Vul uw wensen zo nauwkeurig mogelijk in voor het vinden van de meest geschikte vakman. Bediening overal in België – Maximaal 3 verschillende offertes