Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Chemische reiniging

Chemische reiniging kan je beschouwen als een categorie dat valt tussen reinigen onder hoge druk en zandstralen. Als zandstralen niet nodig is, maar reinigen onder hoge druk toch niet voldoende is dan kan een chemische reiniging misschien de optie bieden. Let echter wel op: dit is een agressieve methode dat ook de gevel kan beschadigen. Hou deze optie als backup: meestal kan je dit beschouwen als een optie als de gevel te vuil is om met biologische producten te reinigen.

 

Hoe werkt deze methode?

Het product wordt op het geveloppervlak aangebracht met een borstel of verneveld. Door de chemische reactie komt het vuil los. In de meeste gevallen moet het product even inwerken (5 minuten tot een half uur) en vervolgens wordt de gevel afgespoten met een hogedrukreiniger en water. Er zullen altijd restanten op de gevel achterblijven, daarom is het echte resultaat pas na een weekje volledig zichtbaar.
Het is belangrijk dit product te laten aanbrengen door een vakman, omdat hier ook een risico bestaat op beschadiging. Meestal zal men dit ook wel eerst proberen op een klein stukje van de gevel. Behalve het aanbrengen, is ook de hoeveelheid van groot belang: deze moest zorgvuldig worden afgestemd op het type gevel.

Na het afspoelen van de gevel wordt er meestal een speciale pasta aangebracht. Deze absorbeert bepaalde zouten.

De meest gebruikte producten zijn ammoniumwaterstoffluoride, waterstoffluoride, waterstofchloride (zoutzuur) en waterstoffosfaat (fosforzuur).

 

Voordelen van chemische reiniging

  • De prijs is hier een belangrijk voordeel, mede omdat het hier om een tamelijk agressieve methode gaat. De lagere kostprijs van de producten wegen ook door in het totale prijskaartje.

 

Nadelen van chemische reiniging

  • Het grootste nadeel is de milieubelasting en de gezondheid van de persoon die het middel gebruikt. Een goede bescherming is dus zeker nodig.

 

Soorten chemische reinigingsmiddelen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zure en basische reinigingmiddelen:

  • De zure varianten: reinigen de gevel door de ondergrond aan te tasten. Het vuil lost dan op. Er bestaat een groot risico op beschadiging van de gevel en daarom wordt de gevel op voorhand meestal vochtig gemaakt. Deze zure reiningsmiddelen tasten siliciumhoudende materialen (zandsteen, baksteen en stollingsgesteenten) en het glas en schrijnwerk aan. Met verbeterde zure middelen op basis van ommoniumwaterstoffluoride kan men architectonisch beton reinigen.
  • Basische (alkalische) producten: werken door de verzeping van onder andere vetten. De producten zijn niet geschikt voor poreuze materialen. Ze worden het best gebruikt op geglazuurde stenen.

 

Promofilmpje chemisch reinigen

Onderstaand filmpje werd gemaakt door gevelprotect.nl met een beknopt overzicht van de door hen gebruikte werkwijze:
httpv://www.youtube.com/watch?v=eB1ZXpNqR3I

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelreinigers