Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voegwerken

De tand des tijds kan het voegwerk beschadigen, maar ook na het reinigen van de gevel kan je opmerken dat de voeg van de gevel niet meer zo denderend is. Hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans is dat het voegwerk langer meegaat. Een voeg is eigenlijk niet meer dan een laagje beton van ongeveer een centimeter dikte. Een voeg kan dus nooit een gevel waterdicht maken. Bijna altijd neemt men zijn toevlucht tot cement als bindmiddel, waaraan soms wat kalk voor de vorm is toegevoegd.

Ga snel naar: soorten voegenvoegen herstellenstappenplan doe-het-zelverseen prijs op maat ontvangen

 

Belang voegwerken

Naast het estetische aspect, is voegen zeer belangrijk voor de woning: Het voegwerk neemt immers 15 tot 25 procent van de totale oppervlakte in. Het kiezen van het voegwerk zal dus in grote mate het uiterlijk van de buitenmuur bepalen. Het voegwerk zal tevens het metselwerk beschermen.

Voegmortels zijn beschikbaar in een ruime waaier aan kleuren. Door het toevoegen van pigmenten zijn de gekste dingen wel realiseerbaar. Wie echt een strakke façade wilt, kan steeds kiezen voor een kleur dat aansluit bij de kleur van de gevelsteen. Ontvang hier gratis een prijs op maat van verschillende vakmannen voor jouw voegwerken.

 

Invloed van voegkleur:

  • Een grijze voeg: zorgt voor een donkerder uitzicht;
  • Een beige voeg: zorgt voor een meer egalere schijn;
  • Een witte voeg: zorgt er voor dat de stenen de meeste aandacht krijgen en naar voren springen.

 

types voegwerken

 

Duurzaamheid

Een slechte samenstelling of een slechte aanbrenging van de voegmortel kan op lange termijn schade als gevolg hebben. Duurzaamheid is een belangrijke factor in het proces: de gevel moet zo goed als mogelijk bestand zijn tegen schokken, maar ook tegen de weersomstandigheden zoals vorst, dooi, temperatuurswisselingen. Zoniet dan kunnen voegen te snel loskomen of er kunnen barsten in het voegwerk ontstaan. Ook om die reden zal je na een strenge winter opmerken dat je voegen soms snel aan herstelling toe zijn.

 

Type voegen

Er zijn volgens het WTCB een 12-tal types waaruit kan gekozen worden (volle voegen, verdiept, uitspringend, plat, gekamd, getamponneerd). Sommige van deze types kunnen ook nog eens gecombineerd worden, waardoor er dus echt wel veel mogelijkheden zijn.

 

Enkele voorbeelden:

  • Dichtgestreken voeg: Deze methode is vrij goedkoop en wordt in meer dan 95% van de gevallen toegepast omwille van de goede prijs/kwaliteit verhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt.
    Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af.
  • Gladde voeg: Deze methode is alweer een duurdere soort omdat het heel veel tijd vergt. Deze voeg wordt zeer glad afgewerkt met een heel egaal oppervak als resultaat.
  • Kamvoeg (of borstelvoeg): Deze methode is ook een relatief goedkope methode, maar is minder duurzaam. De structuur van deze voeg is vrij open waardoor het de opname van vocht vergemakkelijkt.
  • Knipvoeg (of snijvoeg): Dit is een dure methode. Het wordt frequent toegepast op monumenten en hierbij ligt het voegwerk als het ware op de gevel waarbij de voeg aan boven- en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door vakmannen die hun vak goed beheersen.

Benieuwd naar een prijs op maat voor elk type voegwerken? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

Voegwerken herstellen

Een bestaand voegwerk vervangen is niet eenvoudig. De voegen worden meestal verwijderd door het uitslijpen van de voegen in combinatie met het verder uithakken ervan. De voegen worden vierkant uitgehakt waarbij er moet gelet worden dat er geen oude cementspecieresten meer achterblijven. Het is zeker geen eenvoudige klus en zeker indien de bakstenen zelf ook reeds gedeeltelijk poreus zijn geworden door de aantasting.

Na het uithakken wordt de gevel volledig gereinigd. De overtollige resten, stof en vervuiling worden op deze manier volledig verwijderd tot op een gezonde ondergrond. Tot slot kan het nieuw voegwerk dan worden aangebracht.

Ook de nabehandeling is zeer belangrijk. Nieuwe voegwerken mogen niet té snel uitdrogen want dit zorgt er voor dat de hechting niet optimaal is. Om dit te voorkomen wordt geopteerd om het nieuw aangebracht voegwerk regelmatig te besproeien met water. Deze werkwijze garandeert duurzaamheid. Ontvang hier gratis een prijs op maat van verschillende vakmannen voor jouw voegwerken.

 

TIP: Gratis offerte voegwerken

Je bent geen klusser en zoekt een professionele vakman voor het voegen van uw gevel?
Vraag hier een gratis offerte aan.

 

Voegwerk voor de doe-het-zelvers

Het aanbrengen van een voegwerk kan je zeker zelf doen, maar om duurzaamheid te garanderen kan je het best een vakman raadplegen. Indien het gaat om de renovatie van een gevel, dan komt er alleen een beetje meer voorbereiding bij kijken. Voegwerken kan je dus zelf aanbrengen, maar laat je altijd goed informeren over de producten die gebruikt moeten worden.

 

Stappenplan voor de doe-het-zelvers:

  • Stap 0: Alle nodige materialen in huis hebben: staalborstel, zachte borstel, truweel, mortelkuip, voegmortel, metselmortel, plat en halfrond voegijzer, mortelbord, zoutzuuroplossing, hamer, beitel en krabber, slijpschijf.
  • Stap 1: Ga na in welke staat de muur zich bevindt. Vervang indien nodig de ernstig beschadigde gevelstenen en metsel ze goed vast.
  • Stap 2: Met een hamer en beitel (of als u geluk hebt volstaat een krabber) maak je de voeg open tot ± 2 cm diepte. Gebruik indien nodig de slijpschijf. Op die manier ben je zeker dat alle niet-hechtende delen verwijderd worden. (Bij een nieuwbouw is dit niet nodig, voor zover het metselwerk correct is uitgevoerd.)
  • Stap 3: Borstel de gevelstenen en verwijder het stof. Maak de muur nat (gebruik bijvoorbeeld met een tuinslang). Dit moet je doen om de laatste onzuiverheden weg te werken. Gebruik zonodig een zoutzuuroplossing aangelengd met water (1 volume zuur op 20 volumes water). Strijk deze oplossing op de vochtige muur. Zorg er wel voor dat handen en ogen beschermd zijn. Na enkele minuten spoelt u de muur af met een krachtige waterstraal.
  • Stap 4: Maak de voegmortel. In een mortelkuip mengt u de ingrediënten en het water in de verhoudingen aangegeven door de fabrikant. Het gaat meestal om een mengsel bestaande uit één volume cement, twee volumes vette kalk en 8 volumes droog zand. Het pasta-achtig mengsel moet om goed te zijn ‘plakken’, maar toch een beetje korrelig aanvoelen. Om dit te controleren, neem wat in de hand en knijp het tot een bal: de mortel moet aan elkaar blijven kleven zonder dat er water uitloopt. Je moet het mengsel gebruiken binnen een termijn van anderhalf uur. Met een zak van 25 kg komt u toe voor 5 tot 10 m2, naargelang de diepte van de voegen.
  • Stap 5: Breng de voegmortel op het mortelbord. Hou dit bord vervolgens mooi horizontaal tegen de muur en vul de uitgeholde voeg met het voegijzer tot u de gewenste vorm bekomt.
  • Stap 6: De verticale voegen worden eerst met de hand opgevoegd. Neem wat mortel in een hand en vul de voeg. Daarna geeft u met het voegijzer de gewenste vorm.
  • Stap 7: Als de voegen zijn gevuld kuist u de muur met een zachte borstel om de mortelresten te verwijderen.
  • Stap 8: Maak de komende dagen de gevel af en toe eens vochtig (gebruik bijvoorbeeld opnieuw de tuinslang) om te voorkomen dat de gevel té snel droogt. Lees er eerst wel de voorwaarden van de fabrikant van het product om na te gaan of dit moet.
  • Stap 9 (optioneel): Je kan eventueel een vochtwerend middel aanbrengen op uw gevel (een kleurloos product dat de oppervlakte watervrij maakt). Hou er wel rekening mee dat de voegmorten voldoende tijd heeft gehad om te drogen (8 – 15 dagen)

 

Tips bij het voegen:

Laat een ruime periode (min. 15 dagen) tussen het metselen van de stenen en het voegen. Hoe langer het huis kan ademen, hoe minder vocht er in de gevel overblijft.

Gebruik droog zand bij de samenstelling van de voegspecie: dit zorgt ervor dat de droge menging van makkelijker wordt.
Algemeen wordt voor de samenstelling 1 volumedeel cement voor 3 volumedelen zand gebruikt, of 25 kg cement voor 110 kg droog zand.

 

Offertes voor voegwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde voeger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde voegers