Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel isoleren

Het isoleren van de gevel is altijd een goed idee. Met deze isolatie bespaar je flink wat geld op je stookkosten waardoor de isolatie zich al kan terugverdienen na 3 jaar. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar bij spouwmuurisolatie. Je kan ook beroep doen op diverse premies.

 

Muren isoleren: mogelijkheden

Afhankelijk van uw situatie en wensen kunnen we onderscheid maken in drie verschillende soorten waarop muren geïsoleerd kunnen worden. We overlopen ze even kort.

 

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan bij zowel bestaande woningen als bij nieuwbouwwoningen. Alhoewel het principe hetzelfde is, zal het proces om de isolatie aan te brengen verschillen. Dat is logisch aangezien bij een nieuwbouw de muren nog moeten opgetrokken worden.

  • Bij bestaande woningen kan men de spouwmuren na-isoleren. Hierbij is belangrijk dat de gebruikte isolatie flexibel genoeg is om via kleine gaatjes die in de buitenmuur worden geboord, in te brengen in de spouw. Er wordt dan ook vaak gekozen om de spouw te isoleren met EPC parels of PUR schuimisolatie. Glaswol kan ook ingeblazen worden in de spouwmuur.
  • Bij nieuwbouwwoningen zal men veelal kiezen voor isolatieplaten. Deze platen worden dan vastgehecht aan de buitenmuur. Aangezien dit kan gebeuren bij het bouwen van de muur, is het een vrij eenvoudig proces.

Spouwmuurisolatie aanbrengen in een bestaande woning zal niet lang duren. In de meeste gevallen duurt het slechts één dag en je hebt weinig of geen overlast.
Lees hier meer over spouwmuurisolatie.

 

Buitenmuur isoleren

Het isoleren van de buitenmuur geniet de meeste voorkeur omdat deze ook het meeste efficiënt is. De kostprijs hiervoor zal echter wel hoger liggen. Wie het budget niet heeft, maar toch op zijn stookkosten wil besparen zal in spouwmuurisolatie zeker een goed alternatief vinden.

Bij het isoleren van de buitenmuur wordt een raster geplaatst tegen de buitenmuur om daaraan het isolatiemateriaal te plaatsen. Daarover komt dan een afwerking, bijvoorbeeld het bepleisteren van de gevel. Aangezien de isolatie op de muur wordt aangebracht, zal dit er voor zorgen dat je gevel dikker wordt.

Buitenmuurisolatie kent ook het minste risico op eventuele vochtproblemen. Het isolatiemateriaal kan immers gelijkmatig en aaneengesloten tegen de muur vastgehecht worden. Dit voorkomt koudebruggen. ➥ Lees hier meer over gevelisolatie.

 

gevelisolatie voorbeeld

 

Muurisolatie langs de binnenkant

De buitenmuur isoleren langs de binnenkant is een laatste, minder populaire vorm om muurisolatie aan te brengen. Het is eigenlijk meestal een optie wanneer de voorgaande isolatiemogelijkheden technisch niet haalbaar zijn.

Binnenmuurisolatie kan men uitvoeren door aan de binnenmuur een voorzetwand aan te brengen. Deze bestaat uit een rooster die wordt opgevuld met isolatie en vervolgens wordt daar een dampscherm op geplaatst om er voor te zorgen dat er geen vocht kan doordringen. De afwerking kan gebeuren met hout of gipsplaten. Een tweede mogelijkheid is het aanbrengen van polyurethaan isolatieplaten met een dampscherm en gipskartonplaat als afwerking.

De gevel isoleren van binnenuit is niet de meest ideale situatie om de muren te isoleren, maar als de overige opties niet mogelijk zijn, zeker het overwegen waard. Omdat het niet mogelijk is om de muurisolatie te laten aansluiten op bijvoorbeeld dakisolatie of vloerisolatie is het risico op koudebruggen ook realistisch.

Je zal ook verplicht zijn om langs binnen een nieuwe afwerking te voorzien waardoor binnenmuurisolatie het best geschikt is als je sowieso van plan was om je interieur te herinrichten. Een laatste belangrijk nadeel is ook het verlies aan plaats binnenshuis omdat de muurisolatie ruimte zal innemen.
Lees hier meer over binnenmuurisolatie.

 

Isoleren? Laat u bijstaan door een expert

Door te isoleren bespaar je sowieso geld uit. Daarnaast zorgt het ook voor een meerwaarde van je woning.
Wie van plan is zijn muren te isoleren, kan nog eens extra tot 40% besparen door offertes te vergelijken en een goedkopere isolatie expert aan te stellen. Zij zullen je ook adviseren gedurende het hele proces.

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Isolatiespecialisten