Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bouwvergunning bij gevelrenovatie?

Je wil graag je gevel volledig renoveren of opfrissen. Dan moet je je op voorhand afvragen of je een vergunning nodig hebt.  Zo vermijd je grote problemen na de renovatie. Niet alle werken zijn vergunningsplichtig.  En ben je vergunningsplichtig of heb je een meldingsplicht? Een overzicht vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Niet-vergunningsplichtige werken
Meldingsplichtige werken
Vergunningsplichtige werken
Offerte gevelwerken aanvragen

Niet-vergunningsplichtige werken

Voor kleine onderhoudswerken moet je vaak geen vergunning aanvragen. Over welke werken gaat het dan precies?

 • Vervangen van buitenschrijnwerk en het plaatsen van nieuwe beglazing.
 • Beschadigd pleisterwerk vervangen, het schilderen en bepleisteren van gevels.
 • Kapotte verhardingen herstellen.

TIP: spreken we specifiek over gevels? Dan heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig voor zij- en achtergevels. Tenzij je wijzigingen aanbrengt aan het fysiek bouwvolume, ofwel alle aanbouwen die aan de woning vasthangen. Dan zijn de werken meldings- of vergunningsplichtig:

Meldingsplichtige werken

Een gedeelte van de wetgeving omtrent vergunningsplicht is vervangen door een meldingsplicht. Dit is het geval voor werken die geen impact heeft op de stabiliteit van de woning of geen invloed uitoefent op het bouwvolume.  Welke werken vallen hieronder?

 • Een nieuwe raamopening in de zij- of achtergevel plaatsen.
 • Het geheel of gedeeltelijk herbouwen of vervangen van de buitenmuren.
 • Het aanbrengen van  binnen- of spouwmuurisolatie.

TIP: wil je je gevel renoveren? Neem dan voor de zekerheid contact op met je gemeente. Zo ben je zeker van je zaak. Maar, ook een professioneel gevelwerker vertelt je graag meer over de wetgeving. Kom in contact met professionals actief in je buurt.

Vergunningsplichtige werken

Voor een ingrijpende renovatie aan je voorgevel, moet je altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Waarom? Omdat de werken het uitzicht van de straat kunnen beïnvloeden. Een overzicht:

 • Een ingrijpende renovatie aan je gevel waarbij het uitzicht van je gevel sterk verandert (bv. gevelbekleding).
 • Het plaatsen van gevelisolatie waardoor je de ‘bouwgrens’ overschrijdt.
 • Bepaalde uitbreidingswerken aan de woning.
 • Werken waardoor de hoofdfunctie van de woning verandert (bv. een loods omvormen naar een vakantiehuisje).
 • (Gevel)werken aan beschermde gebouwen.

LET OP: voor alle werken waar een omgevingsvergunning of melding verplicht is, moet je in principe samenwerken met een architect. Een uitzondering is het bepleisteren of aanbrengen van gevelbekleding zonder dat de fundering gewijzigd wordt. Bij twijfel? Vraag vrijblijvend advies aan een professional.

 

CONCLUSIE: heb ik een bouwvergunning nodig voor gevelrenovatie?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren. Kleine herstellingswerken en gevelwerken die geen gevaar vormen voor de stabiliteit van je woning (bv. het schilderen van je gevel, spouwmuurisolatie plaatsen, het schilderen van de zijgevel,…) zijn doorgaans niet vergunningsplichtig.

Voer je echter een renovatie uit die het vooraanzicht van je woning sterk beïnvloedt of verandert? Dan is de kans groot dat je wel een bouwvergunning moet aanvragen. Vertrouw op het vakmanschap en de expertise van een specialist als je hierover meer wil weten.

TIP: je vertrouwt beter op het advies van een ervaren gevelspecialist. Hij informeert je graag over de wetgeving, helpt je met je subsidieaanvraag,… Kom je in contact met verschillende professionals actief in je omgeving via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers