Metalen gevelbekleding: Uitvoeringen en prijzen

Metalen gevelbekledingen bestaan al sinds de jaren ’60, maar pas in de laatste decennia kennen deze een opmars. Het opzetten van een gevel met metaal wordt vaak gelinkt aan loodsen of garages, maar het is ook toepasbaar op de traditionele woning. Metalen gevelbekledingen maken meer en meer deel uit van het architecturale landschap.

 

Voordelen en nadelen van een metalen gevelbekleding.

Voordelen van een metalen constructie:

 • Metalen gebouwen zijn economischer en worden daardoor vaak gekozen voor een gebouw in de industrie.
 • De gebruikte materialen zijn sterk, licht, veelzijdig en flexibel.
 • Het laat zich makkelijk met andere materialen combineren.
 • Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar om een bepaalde vorm of kleur te kiezen. Het plaatsen op gebogen oppervlakten zijn mogelijk, terwijl dit toch beperkt wordt bij andere materialen.
 • Het designen en plaatsen van een metalen constructie gaat veel sneller (prefabricatie in de fabriek en snelle montage ter plekke).

 

Omdat de metalen constructies in fabrieken worden gemaakt, zijn er geen vertragingen omwille van barre weersomstandigheden. Dit is een belangrijk punt dat de kosten kan drukken. De kwaliteit van de metalen delen kunnen daarom ook beter gegarandeerd worden. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is metaal méér dan een kil en somber uitzicht van de woning.

Nadelen bij een metalen constructie:

 • Er bestaat nog veel onduidelijkheid omtrent de duurzaamheid bij de [u]gekleurde[/u] afwerkingen.
 • Men moet opletten bij het combineren van verschillende soorten metalen: Een verkeerde combinatie kan leiden tot corrosie van het minst edele metaal. Bijvoorbeeld: als het regent op een koperen dak en vervolgens op een gevelbekleding van zink terechtkomt.

 

Uiterlijk metalen gevelbekleding

Een metalen gevelbekleding komt voor in verschillende vormen. Onderstaande vormen komen het meeste voor:
Gegolfde platen of platen met reliëf:
Veelal in aluminium. Het voordeel van deze vorm is een automatische versterking van de elementen. Het geeft het gebouw ook een speciaal uitzicht. De platen kunnen ook microgeperforeerd zijn om een transparant uitzciht te behouden op de ondergrond of om voor het raam te bevestigen.

Caissons of cassettes:
Het zijn concreet platte elementen van veranderlijke grootte waarvan de vier zijden worden omgevouwen om ze steviger te maken en om het toe te laten deze ‘onzichtbaar’ te bevestigen.
Deze techniek wordt nog niet heel veel toegepast, maar is ideaal om 2 tegenover elkaar staande scheidingsgevels (die beide zwevend zijn), samen te verstevigen. De zuigkracht op de muren worden overgebracht als de drukkrachten naar de overliggende gevels door de caisson constructie die opgespannen staat tussen de twee gebouwen. Bij deze ‘snelschoring’ dient men te schoren op stevige plaatsen, zoals vloerplaten en dwarsmuren, om doorponsingen te vermijden. Een veel voorkomende toepassing vindt men aan de Belgische kust, waar de volledig vrijstaande smallere gebouwen een schoring nodig is op de naburige gebouwen om de stabiliteit van het gehele gebouw te verzekeren. (bron: stabil.be)
De cassette gevel is een beproefd concept uitgevoerd in aluminium, RVS of bijvoorbeeld cortenstaal. Dit systeem is mooi in zijn eenvoud. Als de achterconstructie goed is uitgelijnd kunnen de cassettes zo worden opgehangen en verkrijg je een zeer strak uitgevoerde gevel.

leien of dakpannen:
Het uitzicht van leien of dakpannen kan in metaal worden nagemaakt. Het komt soms ook voor dat men dit doortrekt vanaf het dak zodat alles het uitzicht krijgt van 1 strak geheel.

Sidings (lange profielen):
Sidings (of gewoonweg: lange profielen) zijn qua uitzicht vergelijkbaar met een houten gevelbekleding of een gevelbekleding in vezelcement.

Sandwichpanelen:
Het buitenaanzicht kan golvend of vlak zijn. Sandwich elementen bestaan uit twee betonpanelen die door een thermische isolatie gescheiden zijn. De panelen passen in elkaar dankzij een systeem van ingewikkelde profielen.

Bevestigen van een metalen gevelbekleding.

Het opzetten kan gebeuren op 2 manieren:

 • Vasthechten op een houten lattenwerk;
 • Vasthechten op een metalen ondergrond/lattenwerk;

 

De metalen bekleding plakken mag NIET. Als een deel van de constructie toch zwakke plekken heeft, is het aangeraden om een houten plaat te bevestigen achter de metalen bekleding.

Er is uiteraard een mogelijkheid om gevelisolatie te plaatsen. Deze wordt gemonteerd tussen de stijlen van de structuur of achter de bebording, en aan de dragende muur vastgemaakt.

Een luchtspouw moet de garantie geven dat er ventilatie langs de achterkant van de bekleding is. Dat is heel belangrijk, want de damp die binnen het gebouw wordt geproduceerd kan niet doorheen een metalen bedekking afgevoerd worden en condensatievocht zou voor corrosie van de metalen gevelbekleding kunnen zorgen.

Bij het bevestigen zal er tevens rekening moeten gehouden worden met warmte-uitzettingen en inkrimpingen. De temperatuur aan de oppervlakte van het metaal kan immers variëren van -20 °C in putje winter tot + 80 °C in volle zomer. In dit laatste geval zet een strook zink van 5 meter soms 12 mm uit. Uw gespecialiseerde aannemer zal hier uiteraard automatisch rekening mee houden.

 

Waar worden metalen gevelbekledingen / constructies het meest voor gebruikt?

Warenhuizen
Metalen constructies zijn populair bij warenhuizen. De constructies zijn ideaal omwille van de wijde ruimtes en het gemak deze uit te breiden.

Commerciële gebouwen.
Kantoren worden ook meer en meer voorzien van metaal omwille van verschillende redenen: Het is goedkoop, het gaat sneller om te bouwen en de metalen constructie kan naar eigen wensen worden opgetrokken (kleuren, ruimtes bepalen, … ).

Loodsen en de kleinere opbergruimten.
Wederom zijn bovenstaande voordelen van toepassing: loodsen en opbergruimtes (garages) dienen voor velen geen al te dure kost zijn en dienen enkel ter beschutting en bescherming tegen de weersomstandigheden. Metalen constructies zijn hierbij een ideale oplossing.

Fabrieken en andere industriële toepassingen.
Ook fabrieken kunnen makkelijk uitgerust worden met een metalen constructie. De ruimtes kunnen zeer breed gemaakt worden, waardoor allerlei machines geplaatst en gebruikt kunnen worden.

 

Overzicht materialen metalen gevelbekleding:

 • Gevelbekleding in zink
 • Gevelbekleding in aluminium
 • Gevelbekleding in koper
 • Gevelbekleding in inox
 • Gevelbekleding in cortenstaal

 

Richtprijs bij een metalen gevelbekleding:

De prijs voor de materialen kunnen variëren tussen 50 euro en 150 euro per vierkante meter, afhankelijk van de metaalsoort.

 

Ontvang vrijblijvend offertes van erkende gevelwerkers

Gevelwerken zijn een hele investering en moeten op een correcte manier worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier kan je gratis en zonder enige aankoopverplichting online advies en voorstellen aanvragen van erkende aannemers in gevelwerken.

Vul uw wensen zo nauwkeurig mogelijk in voor het vinden van de meest geschikte vakman. Bediening overal in België – Maximaal 3 verschillende offertes