Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gordijngevel

Ongetwijfeld heb je ze al gezien: hoge gebouwen die schijnbaar enkel uit glas bestaan. Dit zijn gordijngevels, ook wel bekend onder de term ‘glas- of vliesgevel’. Letterlijk ‘een gordijn van ramen’ tegen de gevel. Maar ook bij de particuliere woningbouw neemt de populariteit van gordijngevels toe, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. In dit artikel ontdek je er alles over.

Ga snel naar:
Waarom kiezen voor een gordijngevel?
Wat is er mogelijk bij een gordijngevel?
Hoeveel kost een gordijngevel?
Waarom vertrouwen op een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een gordijngevel?

Een gordijngevel is een niet-dragende structuur die bestaat uit losstaande glaspanelen. Gordijngevels zijn ontworpen om wind- en waterinfiltratie in gebouwen tegen te gaan. Vliesgevels worden in de fabriek samengesteld of op de werf zelf ineengezet. In uitzonderlijke gevallen zie je een vliesgevel ook als dragende constructie verschijnen (vooral bij laagbouw of houtskeletbouw).

Gordijngevel plaatsen? Neem hiervoor contact op met een expert actief in je regio. Bespreek je wensen en geniet van een professioneel eindresultaat. Vul hier het contactformulier in.

gordijngevel

 

Waarom kiezen voor een gordijngevel?

Wat zijn nu de voordelen van een gordijngevel? We sommen ze hieronder voor je op:

  • Veel natuurlijke lichtinval: de belangrijkste motivatie om voor een gordijn gevel te kiezen, is ongetwijfeld de gulle hoeveelheid lichtinval. Zo creëer je een aangenamer en gezonder binnenklimaat. Bovendien bespaar je ook energie omdat je minder snel je verlichting moet aansteken.
  • Moderne uitstraling: hedendaagse architectuur kenmerkt zich door grote glaspartijen. Net om deze trend thuis toe te passen, zijn glasgevels geliefde bouwelementen voor architecten. Het resultaat is een moderne realisatie die voldoet aan alle hedendaagse bouwnormen.
  • Lichte gevelconstructie: kiezen voor een lichte gevelconstructie is vooral qua vormgeving interessant. Dit geeft de architect veel ontwerpvrijheid. Daarnaast is ook de totale gevelconstructie slanker, waardoor de afwerking van de gevel strakker oogt (bv. minder ophangbeugels).
  • Goed geïsoleerd: gordijngevels beantwoorden aan de meest strenge bouweisen, waardoor ze ook ideaal zijn bij passiefbouw. Daarnaast zijn ze niet alleen wind- en waterdicht, maar ook verkrijgbaar in een speciale brandwerende uitvoering.
  • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: je kan verschillende kanten uit qua vormgeving van je vliesgevel. Je hebt niet alleen keuzevrijheid in de materialen, maar ook qua kleur en afwerking. Zo heb je gevels met geïntegreerde ledverlichting, gevels die energie opwekken, …

 

Wat is er zoal mogelijk bij een gordijngevel?

Een glasgevel is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Niet alleen visueel, maar ook structureel en technisch zijn er vele mogelijkheden. We overlopen ze hieronder:

 

1. Verschillende soorten vliesgevels

Doorgaans onderscheiden we een gordijn gevel met binnenspouwblad (onzuivere vliesgevel) en zonder binnenspouwblad (zuivere vliesgevel):

  • Zuivere vliesgevel: deze heeft geen binnenspouwblad en staat volledig los van de woningconstructie. In dit geval bestaat de vliesgevel uit losse stijlen en regels met daartussen de glaspanelen.
  • Onzuivere vliesgevel: in tegenstelling tot de bovenstaande vliesgevel loopt deze variant niet vòòr de draagstructuur. Het maakt deel uit van de gevel en vormt daardoor een volwaardig buitenblad met een binnenspouwblad.

TIP: welk type je het beste voor jouw project kiest, is afhankelijk van jouw voorkeuren en de praktische mogelijkheden van een gebouw. Een professional helpt je graag verder.

 

2. Mogelijke materialen

De onderliggende structuur (het frame) en de profielen van de gordijngevel zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

  • Aluminium: een geliefd materiaal om profielen in vorm te geven, is aluminium. Qua vormgeving heeft aluminium wel z’n beperkingen. De meest courante vliesgevels met hun rechthoekige vormen, bestaan uit aluminium.
  • Staal: staal is een geschikte keuze wanneer je woning aan strenge brandwerende eisen moet beantwoorden. Daarnaast biedt het ook meer mogelijkheden bij gevels met veel draaiende onderdelen en bij een speciale vormgeving van het glas (bv. afgeronde of driehoekige profielen, slanke vinnen, …).
  • Hout: houten gordijngevels winnen aan populariteit bij particuliere woningen. Deze profielen hebben een minimale profieldiepte. Ze worden toegepast in combinatie met houten stijlen en regels en afgewerkt met dezelfde kliklijsten als bij de andere materialen.

BELANGRIJK: een vliesgevel bestaat hoofdzakelijk uit gehard glas omdat ze ook doorvalveilig moet zijn. Bovendien hangt de grootte van je glasbladen af van je materiaalkeuze. Om aan de bouwnormen te beantwoorden, kies je het best voor HR++ of HR+++ beglazing.

 

3. Uiteenlopende beglazingssystemen

Je hebt nu al het frame en het glas gekozen. Nu moet je nog het gewenste beglazingssysteem bepalen. Je hebt keuze uit 3 systemen:

  • (Semi-)structurele gordijngevels: de glaselementen worden ingelijmd aan de boven- en onderzijde in de profielen. Een kitverbinding langs de zijkanten zorgt voor de verlijming van de verticale zijden. Het resultaat zijn zichtbare, slanke kozijnen in hout, aluminium, …
  • U-glas: dit is figuurglas met een aangepast u-vormig profiel. Een ideaal type raam wanneer je bij grote glasgevels veel lichtinval wil, maar daarnaast te veel nieuwsgierige blikken wil vermijden. Ze zijn goed geschikt voor warmte- of zonwerende gevels.
  • Puntbevestigde glasgevels: dit type gordijngevel (point-fixed) heeft geen zichtbare profielen. De glasplaten worden vastgeschroefd aan een draagconstructie van spankabels, staal of doorzichtige elementen. Daardoor blijft de draagconstructie (grotendeels) onzichtbaar.

 

4. Design en afwerking

Heb je het type gordijngevel en het materiaal voor je profielen gekozen? Weet dan dat je ook qua design en afwerking ontelbare mogelijkheden hebt:

  • Kleur: wist je dat je het uitzicht van je systeem volledig zelf in de hand hebt? Zo zijn er leveranciers die hun aluminium profielen in een mooie steel look beschikbaar stellen. Doorgaans heb je keuze uit meer dan 400 verschillende (RAL-)kleuren.
  • Extra’s: daarnaast zijn de glasvlakken in je gordijn gevel verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. We spreken bijvoorbeeld over gebogen, gekleurd of bedrukt (geëmailleerd) glas, beglazing met geïntegreerde ledverlichting, glasgevels met extra geluidswerende tussenlagen of met zonnecellen, …

 

Laat je adviseren door een gevelspecialist!

Gordijngevels zijn er niet alleen voor wolkenkrabbers in grootsteden. Wil je je bestaande woning renoveren en denk je eraan om een mooie vliesgevel te plaatsen? Dan creëer je een mooi contrast tussen hedendaagse en bestaande architectuur. Maar welke keuzes maak je het best? De overspanningen, verdiepingshoogten, eisen omtrent brandwerendheid en isolatiegraad, … bepalen doorgaans het meest geschikte type gordijngevel en het materiaal.

TIP: het ontwerp, de fabricage én plaatsing van een gordijngevel is echt specialistenwerk. Wil jij graag een gordijngevel op maat plaatsen? Vertrouw dan op een gordijngevel expert.

 

gordijngevels

 

Hoeveel kost een gordijngevel?

De prijs van een gordijngevel hangt af van het type glasgevel, de afmetingen, het aantal verdiepingen en het soort glas (gehard HR++ of HR+++ glas). Daarnaast is ook de afwerkingsgraad een belangrijke factor. Net omdat de prijs sterk samenhangt met de omvang en de aard van het project, vraag je best een totaalprijs aan bij een gevelspecialist in je buurt.

Graag een prijs op maat ontvangen? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een specialist. Die informeert je met plezier over de verschillende keuze- en vormgevingsmogelijkheden. Start je aanvraag hier.

 

Waarom vertrouwen op een specialist?

Een gordijngevel plaatsen? Dat is geen werk voor een doe-het-zelver! Niet alleen omdat het de nodige vakkennis en technische expertise vereist, maar ook omdat het merendeel van deze uitvoeringen berust op maatwerk. Vertrouw daarom op een specialist, die staat garant voor…

  • Persoonlijk advies: een vakspecialist komt steevast langs voor een ontmoeting en een inspectie van je woning. En gaat het om een nieuwbouw? Dan neemt hij nauwgezet alle bouwplannen in ogenschouw.
  • Maatwerk: heeft hij alle technische informatie van de bouwconstructie verzameld? En zijn alle details besproken en de afmetingen berekend? Dan trekt een professional zich terug om je gordijngevel te ontwerpen en te vervaardigen.
  • Vakkundige montage: je specialist staat in voor het veilige transport van alle modules van je gordijngevel. Kies je voor een prefabconstructie? Dan monteert hij alle profielen en panelen in een afgewerkt geheel tegen je gevel. Een montage ter plaatse neemt dan weer meer tijd in beslag.
  • Kwalitatieve materialen: een professional bouwt jouw vliesgevel met de beste materialen die bovendien beantwoorden aan de huidige bouwnormen. Soms zijn er ook bouwsteigers nodig om de montage veilig te laten verlopen.
  • Service: treedt er na een lange tijd slijtage op aan je gevelconstructie? Is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt? Of is een glaspaneel aan vervanging toe? Dan kan je steevast een beroep doen op jouw professional.

Gratis gevelspecialisten vergelijken? Dat is slim, want dan kan je behoorlijk wat besparen op jouw realisatie! Kom in contact met professionals actief in je regio via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers