Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Crepi gevelbekleding

Crepi is een soort gevelbepleistering dat zowel bij renovaties als bij nieuwbouwprojecten wordt toegepast. Deze sierpleister is in ontzettend veel uitvoeringen beschikbaar waardoor hij bij elke bouwstijl past. Ontdek hier de verschillende soorten crepi, hun prijs en voordelen en kom alles te weten over de plaatsing en het onderhoud van crepi.

Ga snel naar:
Crepi gevel voor- en nadelen
Soorten crepi
Prijs crepi
Crepi plaatsen
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is crepi?

Crepi is een soort gevelpleister dat voornamelijk bestaat uit cement en zand. Crépi wordt ook wel sierpleister genoemd en kan dienen als afwerkingsmateriaal voor zowel binnen als buiten. Hoewel het misschien minder bekend is, is crepi een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelbekledingen. Het grote voordeel van crepi is dat je het eenvoudig kan gebruiken als afwerkingslaag voor buitenisolatie.

Interesse in een gevelrenovatie met crepi? Ontvang vrijblijvend advies op maat.

crepi gevelbekleding

 

Crepi gevel voor- en nadelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van crepi? Een overzicht:

 • Bescherming tegen vocht: crepi beschermt je gevel extra tegen vocht. De sierpleister die is aangebracht is waterafstotend en dampopen. Het binnenkomend vocht (bv. regen) zal dus niet door de oude gevelbekleding worden geabsorbeerd. Wanneer dit wel het geval is, kunnen er zowel binnen als buiten vochtplekken ontstaan. Crepi beschermt je gevel dus tegen doorslaand en opstijgend vocht.
 • Energiebesparing: het is erg aangeraden om samen met de crepi isolatie te laten plaatsen. Door je gevel langs buiten te isoleren zal de EPC-waarde van je woning stijgen en je energiefactuur dalen.
 • Vele kleuren mogelijk: crepi kan in zo goed als alle mogelijke kleuren toegepast worden. Laat je creativiteit de vrije loop, er zijn namelijk geen grenzen met crepi.
 • Past bij alle woningen: doordat je crepi in alle mogelijke kleuren kan toepassen en kan kiezen voor een afwerking met een vlakke of ruwe structuur, past deze gevelbepleistering bij alle bouwstijlen.

 

 • Moeilijke reiniging: afhankelijk van de weersinvloeden en de plaats van je woning (vlak aan drukke straat vs. op het platteland), kan je crepi sneller vuil worden. Crepi reinigen is niet heel eenvoudig omdat je bij een foutieve methode riskeert dat je de pleister gaat beschadigen. Daarom is het aan te raden om hiervoor een professionele reinigingsfirma in te schakelen.
 • Kleurverandering: weersinvloeden kunnen de kleur van je crepi beïnvloeden. Donkere kleuren kunnen door de zon verbleken en mosvorming kan plekken vormen.

Is crepi geschikt voor jouw woning? Om die vraag te beantwoorden, laat je je best adviseren door een specialist. Hij analyseert jouw gevel en adviseert je de meest geschikte gevelbekleding. Ontvang advies op maat via onze gratis offerteservice.

 

witte crepi

Soorten crepi

Er zijn verschillende soorten crepi waaruit je kan kiezen wanneer je je gevel wilt laten bepleisteren. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Minerale gevelpleister

De minerale gevelpleister is een ruwe uitvoering van crepi. Het wordt in een dikke laag aangebracht waardoor oneffenheden goed verborgen kunnen worden. Daarom is deze soort crepi ideaal voor het renoveren van oudere huizen. Met minerale pleister is het mogelijk om structuur in je gevel aan te brengen. Er wordt dan na de plaatsing een patroon in de pleister gekrabd.

Minerale pleister is erg dampopen. Dit is uitstekend om opstijgend vocht te voorkomen. Zoals eerder gezegd is minerale pleister ideaal voor het renoveren van oudere woningen, en aangezien deze woningen sneller last hebben van opstijgend vocht, biedt minerale pleister dus een dubbele oplossing.

Prijs minerale crepi: € 60 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Siliconen pleister

Synthetische sierpleister, siliconenpleister of kunstharspleister heeft een egaler uitzicht dan minerale pleister. Deze crepi dient eerder als afwerkingslaag dan als gevelbekleding op zich. Kunstharspleister wordt namelijk vooral gebruikt als afwerking van buitenisolatie. Hij is elastischer dan minerale pleister en zal daarom minder kans hebben op scheuren.

Synthetische sierpleister weert gemakkelijker vuil dan minerale pleister maar is minder kleurvast. Hij wordt namelijk in 2 of 3 lagen aangebracht waarvan enkel de bovenste laag met kleurstof gemengd wordt.

Prijs siliconenpleister: € 65 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: combineer crepi met isolatie

Langs buiten isoleren is de meest effectieve isolatiemethode. Isolatie langs buiten moet nog steeds afgewerkt worden. Dit kan met verschillende materialen, zoals steenstrips, hout, pvc, maar ook met crepi. Door je buitengevel te isoleren met crepi kies je voor een onderhoudsvriendelijke gevelbekleding en een uiterst effectieve isolatiemethode.

Prijs crepi met isolatie: € 80 à 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Prijs crepi per m²

De prijs van crepi varieert van € 60 tot 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vooral het feit of er al dan niet gevelisolatie aangebracht wordt, bepaalt in grote mate de prijs. De soort gevelpleister beïnvloedt in mindere mate de kostprijs. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor crepi:

Soort crepiPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Minerale crepi€ 60 - 80
Siliconen crepi€ 65 - 85
Crepi met isolatie€ 80 - 120

Graag een exacte prijs voor jouw crepi gevelbekleding? Via onze offerteservice vergelijk je eenvoudig prijzen op maat. Start hier jouw aanvraag.

 

Crepi plaatsen

Een vakman volgt doorgaans de volgende stappen wanneer hij crepi gaat plaatsen:

 1. Gevel voorbereiden

  Sierpleister kan op iedere vorm van metselwerk worden toegepast, zonder dat het uitmaakt hoe oud of in welke toestand deze zich bevindt. Qua voorbereiding kan dit wel verschillen geven: zo is het mogelijk dat de gevel eerst moet worden opgeschoond alvorens men aan het werk kan gaan.

 2. Wapeningsnet plaatsen

  Crepi plaatsen gebeurt met een wapeningsnet dat scheuren in de buitenmuur moet voorkomen.

 3. Crepi aanbrengen

  De plaatsing van crepi hangt af van welke soort crepi je laat aanbrengen. Zo wordt synthetische pleister in drie lagen aangebracht: basislaag, hechtingslaag en de afwerklaag is de crepi zelf. Minerale pleister daarentegen wordt doorgaans in één laag aangebracht.

Crepi laten plaatsen? Een ervaren vakman voert deze klus snel en grondig uit met een professioneel resultaat als gevolg. Vind een specialist in jouw buurt.

 

FAQ over crepi

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over crepi. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een professional in jouw regio. • Wat zijn alternatieven voor crepi?

  Naast crepi bestaan er nog andere mogelijkheden om je gevel te bepleisteren:

  • Kaleien: bij kaleien beschilder je je gevel met een kalkpleister. Dit is, net als minerale sierpleister, een goede techniek om oneffenheden weg te werken. In tegenstelling tot crepi dat in alle mogelijke kleuren toegepast kan worden, is kaleiverf doorgaans wit.
  • Spuitkurk: spuitkurk wordt tegen je gevel gespoten en zorgt voor een decoratieve beschermlaag van je gevel. Spuitkurk kan wel enkel op vlakke ondergronden gespoten worden en dient dus niet als camouflage van scheurtjes of barsten.


 • Hoe moet je crepi onderhouden?

  Afhankelijk van de weersomstandigheden zal je crepi gevel sneller vervuild geraken. Hoe egaler de crepi, hoe meer het vuil zal opvallen en omgekeerd. Synthetische pleister is minder gevoelig voor mossen die zich er kunnen aan hechten.

  Let er op dat je je crepi gevel uit minerale crepi nooit met een hogedrukspuit reinigt. Je riskeert dan dat er stukken gaan loskomen. Een synthetische sierpleister kan je wel met een hogedrukspuit reinigen, op voorwaarde dat je het op een lage druk zet en heel voorzichtig werkt om je gevel niet te beschadigen.

  TIP: om te voorkomen dat je je gevel gaat beschadigen, is het aan te raden om je gevel door een gespecialiseerde reinigingsfirma te laten onderhouden. Vind hier een geschikte firma in jouw buurt. • Kan je crepi herstellen?
  Scheuren of barsten in je crepi kunnen schadelijke gevolgen hebben, zoals vochtproblemen of slecht werkende gevelisolatie. Daarom is het belangrijk om beschadigde crepi zo snel mogelijk te herstellen. Bij kleine schade kan je crepi plaatselijk herstellen door de scheuren of barsten op te vullen en te overschilderen. Bij grote beschadigingen laat je je crepi beter volledig vernieuwen.


 • In welke kleuren is crepi beschikbaar?
  Crepi is in ondenkbaar veel RAL-kleuren beschikbaar. De keuzevrijheid is daardoor enorm. Wil je je gevel laten renoveren met crepi, dan kan je de kleur dus volledig afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur, de omgeving, de kleur van je kozijnen, de stijl van je woning…


 • Kan je crepi zelf plaatsen?

  Zelf crepi plaatsen vereist de nodige kennis en handigheid om een egaal en kwalitatief resultaat te verkrijgen. Voor een mooie uitstraling van je woning en om het risico op scheuren te beperken, laat je het plaatsen van crepi daarom beter over aan een gespecialiseerde vakman.

  TIP: via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met verschillende crepi specialisten in jouw regio. Start hier jouw aanvraag. • Kan je crepi overschilderen?
  Je kan crepi perfect overschilderen. Crepi schilderen is aangeraden wanneer de gevelpleister nog in goede staat is maar vuil al diep in de gevel getrokken is, of wanneer je je woning een nieuwe uitstraling wilt geven. Voordat een vakman de crepi overschildert, zal hij eerst de gevel reinigen en een grondlaag aanbrengen. Pas daarna schildert hij de crepi in een kleur naar keuze. Hij gebruikt hiervoor doorgaans silicaatverf of acryllaatverf.

 

Offertes voor gevelbepleistering ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers