Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur bekleden

Is je huidige gevel aan een grondige renovatie toe? Of zoek je naar een fraaie gevelbekleding op maat van je nieuwbouwwoning? Goed nieuws, je kan je buitenmuur bekleden met hout, crepi, steenstrips, kunststof, … Hoeveel kosten die buitenmuurbekledingen per m²? Wat als je je buitenmuur wil bekleden én isoleren? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten buitenmuurbekleding
Buitenmuur bekleden prijs
Buitenmuur bekleden en isoleren
Inspiratie & voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is nieuwe buitenmuurbekleding nodig?

Bij nieuwbouw is de keuze voor je buitenmuurbekleding natuurlijk erg bepalend voor de uitstraling van je woning. Maar ook bij een gevelrenovatie kan je opnieuw je buitenmuur bekleden. Zeker in volgende situaties is het een goede keuze:

 • De gevel is beschadigd, vertoont vochtproblemen, …: vertoont je gevel scheuren en barsten? Komt het voegwerk los? Dan kan vocht je buitenmuur binnensijpelen en nog voor grotere schade zorgen. Op termijn kan dat doorslaand vocht ook je binnenmuren aantasten. Met een nieuwe buitenmuurbekleding herstel je je beschadigde buitenmuur en voorkom je vochtproblemen.
 • De gevel is niet meer egaal: is je buitenmuur niet meer mooi effen? Met een nieuwe buitenmuurbekleding kan je je gevel weer helemaal egaal en sterk maken.
 • Je wil je gevel een nieuwe uitstraling geven: je buitenmuur bekleden staat synoniem met een doeltreffende bescherming tegen vocht en vuil. Maar je creëert met deze renovatiemethode ook een volledig nieuwe look voor je gevel. Samen met de nieuwe buitenmuurbekleding kan je bv. ook nieuwe ramen en deuren laten plaatsen.
 • Je wil buitengevelisolatie laten plaatsen: je buitenmuur bekleden en isoleren langs buiten gaan vaak hand in hand. Door deze combinatie bescherm en verfraai je je gevel niet alleen, je zorgt tegelijkertijd voor minder energiekosten en een groter wooncomfort.

buitenmuur-bekleden

 

Voordelen en nadelen buitenmuur bekleden

Ben je niet zeker of een nieuwe buitenmuurbekleding de ideale oplossing is voor jouw gevel? Vraag dan zeker advies op maat aan een professionele gevelwerker. Hieronder overlopen we alvast kort de voor- en nadelen van deze grondige renovatiemethode:

 • Goede bescherming tegen de weersinvloeden: neerslag, wind, zonlicht, … stellen je gevel flink op de proef. Met een nieuwe buitenmuurbekleding ben je zeker van een doeltreffende bescherming tegen vocht, vuil en verkleuring. Je vermijdt ook schade door doorslaand vocht, wat je eigen gezondheid en die van je woning ten goede komt.
 • Brede waaier aan bekledingen: of je nu houdt van een traditionele of moderne bouwstijl, je vindt altijd een buitenmuurbekleding op maat van jouw woning en wensen. Je kan kiezen uit tal van materialen als crepi, steenstrips, hout, kunststof, … Lees verder in dit artikel meer over de mogelijke buitenmuurbekledingen.
 • Op maat van elk budget: je kan perfect je buitenmuur goedkoop bekleden met bv. cementpleister, crepi of kunststof. Wil je extra investeren in je gevelrenovatie? Dan kan je ook gaan voor duurdere bekledingen als hardhout of metalen gevelpanelen.
 • Minder energiekosten en meer wooncomfort: laat je je buitenmuur bekleden én isoleren? Dan koppel je de nieuwe look voor je gevel aan een lagere energiefactuur en een groter wooncomfort (bv. constantere binnentemperatuur, minder geluidshinder, …).

 

 • Duurder dan gevel impregneren, verven, …: is je gevel nog in goede staat (stabiel, sterk, …)? Dan kan je je buitenmuur ook beschermen tegen vocht door hem te impregneren of te verven (hiermee kan je je gevel ook een andere look geven) . Die gevelrenovaties kosten minder, maar zijn niet altijd even doeltreffend. Ook de combinatie met buitengevelisolatie is bij deze methodes geen optie.
 • Arbeidsintensieve gevelrenovatie: je buitenmuur bekleden en eventueel isoleren is een complexe, arbeidsintensieve klus die vraagt om de nodige vakkennis en ervaring. Wil je zeker zijn van een correcte én efficiënte uitvoering van de gevelwerken? Werk dan zeker samen met een gespecialiseerde gevelwerker.

 

Soorten buitenmuurbekleding

Je kan je buitenmuren bekleden met verschillende materialen, elk met hun eigen kenmerken, uitstraling, plaatsingswijze, prijs, … Een overzicht van 5 populaire buitenmuurbekledingen:

 

1. Buitenmuur bekleden met gevelbepleistering

buitenmuur bekleden crepi

Een populaire buitenmuurbekleding is een gevelpleister. Wil je het bepleisteren van je gevel graag combineren met het isoleren van je gevel langs buiten? Dan kies je best voor crepi. Dit soort sierpleister vormt namelijk de ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Bovendien kan je crepi verkrijgen in tal van kleuren, structuren en afwerkingen. Op zoek naar een budgetvriendelijkere oplossing? Dan kan je ook je buitenmuur goedkoop bekleden met spuitkurk of cementpleister. Bij die 2 laatste pleistermaterialen is een combinatie met buitengevelisolatie wel geen optie.

Prijs crepi zonder gevelisolatie: € 40 à 80 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs crepi met gevelisolatie: € 100 à 140 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs spuitkurk: € 60 à 80 per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)
Prijs cementpleister: € 30 à 40 per m² (incl. btw, arbeidskosten en materiaal)

 

2. Buitenmuur bekleden met steenstrips

buitenmuur bekleden met steenstrips

Verkies je de traditionele baksteen-look boven een gevelbepleistering? Dan kan je ook je buitenmuur bekleden met steenstrips. Die zijn gezaagd uit baksteen en vormen een waterafstotende, dunne gevelafwerking (22 à 24 mm). Zo is er geen extra fundering nodig zoals bij een klassieke bakstenen buitenmuur. Een gevelwerker verlijmt de steenstrips namelijk rechtstreeks op je huidige gevel of op kunststof isolatieplaten. Bovendien kan je steenstrips verkrijgen in verschillende vormen, formaten en texturen.

Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: € 150 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs steenstrips met gevelisolatie: € 200 à 250 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

 

3. Buitenmuur bekleden met hout

buitenmuur bekleden met hout

Ga je liever voor een warme, natuurlijke uitstraling voor je gevel? Dan kan je ook je buitenmuur met hout bekleden. Er bestaan verschillende duurzame houtsoorten die zich goed lenen voor buitentoepassingen. Zo zijn thermisch gehard hout (thermowood) en tropisch massief hout populaire opties,  maar ook je buitenmuur bekleden met steigerhout is bv. mogelijk. Dat zijn robuuste, ongeschaafde planken van vurenhout. Let op: er zijn grote kwaliteitsverschillen qua steigerhout op de markt. Goed vergelijken is de boodschap.

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: € 120 à 250 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

 

4. Buitenmuur bekleden met kunststof

buitenmuurbekleding kunststof

Op zoek naar een goedkopere oplossing voor je gevel dan steenstrips of massief hout? Dan is een buitenmuurbekleding in kunststof een interessante optie. Je kan bv. kiezen voor sidings (geschrankt of in elkaar geklikt). Deze smalle gevelstroken zijn onder meer verkrijgbaar in PVC of houtcomposiet (houtvezels versmolten met kunststof bindmiddelen). Dergelijke kunststof gevelbekledingen zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar ook zo goed als onderhoudsvrij en brandwerend. Bovendien zijn er vele opties op vlak van kleur, structuur en afwerking.

Prijs kunststof gevelbekleding zonder gevelisolatie: € 70 à 125 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs kunststof gevelbekleding met gevelisolatie: € 100 à 175 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

 

5. Buitenmuur bekleden met gevelplaten

buitenmuur bekleden met platen

Met gevelplaten heb je tal van opties qua materialen, stijlen en prijsklassen. Je kan bv. kiezen voor budgetvriendelijke panelen van vezelcement, maar ook voor duurdere en nog duurzamere gevelplaten in metaal (zink, aluminium, …). Per materiaal heb je ook nog eens verschillende uitvoeringen qua kleuren en structuren. Zo stem je deze decoratieve buitenmuurbekleding probleemloos af op de stijl van je woning.

Prijs gevelplaten zonder gevelisolatie: € 75 à 150 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Prijs gevelplaten met gevelisolatie: € 100 à 200 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

 

Welke buitenmuurbekleding kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie, budget en persoonlijke wensen. Wil je bv. je buitenmuur goedkoop bekleden? Dan zijn sidings in PVC, gevelplaten in vezelcement of een cementpleister uitstekende opties. Zoek je een moderne uitstraling en wil je investeren in een erg duurzame gevelbekleding? Dan zijn zinken gevelplaten misschien wel iets voor jou.

TIP: je contacteert best verschillende gevelwerkers. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke buitenmuurbekledingen voor jouw woning en kan je een weloverwogen keuze maken. Ontvang gratis offertes bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt.

 

 

Buitenmuur bekleden prijs

De kosten voor het bekleden van je buitenmuur hangen vooral af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, de eventuele combinatie met gevelisolatie, … En uiteraard speelt ook de buitenmuurbekleding zelf een rol. Zo is een gevelbekleding in tropisch hardhout bv. duurder dan een gevelbepleistering met crepi of spuitkurk.

Gemiddeld schommelen de prijzen voor buitenmuurbekleding tussen 30 à 200 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Kies je tegelijk ook voor buitengevelisolatie? Dan mag je rekenen op prijzen tussen 100 à 250 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Enkele richtprijzen per type bekleding:

Type buitenmuurbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Crepi€ 40 à 80€ 100 à 140
Spuitkurk€ 60 à 80/
Cementpleister€ 30 à 40/
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Kunststof gevelbekleding€ 70 à 125€ 100 à 175
Gevelplaten€ 75 à 150€ 100 à 200

BELANGRIJK: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project en wil je vlot prijzen, soorten bekledingen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 gevelwerkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Buitenmuur bekleden en isoleren

Je buitenmuur bekleden is ook het moment bij uitstek om buitengevelisolatie te laten plaatsen. Zo geniet je van een fraaie, nieuwe gevelafwerking én zorg je tegelijk voor een lagere energiefactuur en extra wooncomfort. Maar hoe gaat een gevelspecialist te werk bij die combinatie van bekleden en isoleren? Een kort stappenplan:

 1. Isolatieplaten op buitenmuur aanbrengen

  Een vakman werkt doorgaans met vochtwerende kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …). Die halen zelfs bij een geringe dikte al uitstekende isolatiewaarden. Door deze dunne panelen te verlijmen op de buitenmuur creëert hij een sluitende isolatieschil die je woning optimaal beschermt tegen warmteverlies.

 2. Draagstructuur plaatsen op isolatieplaten

  Wil je je buitenmuur isoleren en bekleden met hout, kunststof of metaal? Dan plaatst de vakman op de isolatieplaten een houten of metalen draagstructuur. Daarop monteert hij dan de uiteindelijke buitenmuurbekleding. Tussen de isolatielaag en de gevelafwerking laat de vakman ruimte voor een luchtspouw. Die voert het vocht af en zorgt ervoor dat de materialen droog en stabiel blijven. Belangrijk: bij crepi is zo’n draagstructuur niet nodig. Bij zo’n gevelbepleistering volstaan hoekprofielen en een wapeningsnet.

 3. Buitenmuurbekleding plaatsen

  Ten slotte werkt de vakman je buitenmuur af met de gevelbekleding van jouw keuze. Het kan gaan om een minerale of synthetische crepi, maar ook om steenstrips, een houten gevelbekleding, kunststof sidings, … Lees meer over de mogelijke buitenmuurbekledingen.

 

Wees zeker van een optimaal resultaat: werk samen met een gespecialiseerde gevelwerker!
De buitenmuur bekleden en isoleren is een klus die je best uitbesteedt aan een gevelspecialist. Die informeert je over de meest geschikte isolatie en bekleding op jouw maat én zorgt voor een correcte en efficiënte uitvoering van de gevelwerken. Zo ben je zeker van een kwalitatief en optimaal eindresultaat op lange termijn. Ontvang gratis voorstellen van vakmannen actief in je buurt.

 

Voorbeelden van buitenmuurbekledingen

Gevelwerkers tonen je graag voorbeelden van hun vorige realisaties. Zo doe je vast ideeën op voor jouw buitenmuurbekleding. Ook de onderstaande voorbeelden zorgen vast voor inspiratie:

 

INSPIRATIE: gevel met sidings van massief hardhout

buitenmuur met hout bekleden

Sidings (smalle gevelstroken) kan je niet alleen in PVC en composiet krijgen, maar ook in hout. Dat resulteert bij de bovenstaande woning in een prachtige, stijlvolle houten gevelbekleding van massief, tropisch hardhout. Deze houtsoorten zijn erg duurzaam en passen zowel bij traditionele als moderne bouwstijlen. Wil je ook graag je buitenmuur bekleden met hout? Vraag dan zeker advies op maat aan een gespecialiseerde gevelwerker.

 

INSPIRATIE: buitenmuurbekleding met witte, synthetische crepi

buitenmuurbekleding crepi

Wil je je buitenmuur bekleden én isoleren? Dan zijn cementpleister en spuitkurk geen opties. Met synthetische crepi heb je wel de ideale, egale afwerkingslaag voor je gevelisolatie. Deze kunsthars sierpleister is bovendien elastischer dan minerale crepi, waardoor de kans op scheurtjes minimaal is. Bij de bovenstaande villa zorgt de witte crepi voor een stijlvolle, luxueuze uitstraling. Zeker in combinatie met de ramen en deuren in PVC.

 

INSPIRATIE: buitenmuren met gele gevelplaten in kunststof

buitenmuur bekleden met kunststof

Je buitenmuur duurzaam en goedkoop bekleden kan onder meer met gevelplaten in kunststof. Met dergelijke panelen in PVC ben je dus zeker van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien kan je kiezen uit vele uitvoeringen. Zoals de gele kleur en matte afwerking van de kunststof bekleding bij bovenstaande gevel.

 

INSPIRATIE: buitenmuurbekleding met hout en baksteen

buitenmuur met hout en baksteen

Je hoeft natuurlijk niet voor 1 soort buitenmuurbekleding te kiezen. Door materialen te combineren, kan je voor een unieke, klassevolle uitstraling van je woning zorgen. Zoals bij de bovenstaande villa, waar de eigenaar ervoor koos om een bakstenen gevel te koppelen aan een houten gevelbekleding. Benieuwd naar mogelijke combinaties van materialen voor jouw gevel? Je kan gratis advies op maat vragen aan gevelwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers