Thermisch behandeld hout (Thermowood)

Vocht is de vijand van hout dat gebruikt wordt voor gevelbekleding, maar ook als je een houten terras hebt. Houten gevelbekleding is gevoelig aan insecten en schimmels. Om de weerstand van het hout te verhogen wordt deze soms verwarmd tot zelfs meer dan 200 graden Celsius. Het vochtgehalte wordt hierdoor ongeveer gehalveerd (van 12% tot 6%) waardoor de duurzaamheid verbeterd en de weerstand groter wordt tegen onze natuurlijk vijanden. Deze behandeling wordt vaak toegepast op de harsachtige soorten. Het aanbrengen van een afwerkingsbeits beschermt het hout ook.

Prijs thermisch behandeld hout: 30 tot 40 euro/m².

Behalve de hittebehandeling kan hout dat minder duurzaam is een verduurzaming volgens procedé A3 ondergaan. Hiervoor verwijs ik naar volgend bestand: houtverduurzaming (.doc – bron: woodforum.be).

Voordelen en nadelen van Thermowood:
Voordelen:

  • Hoge duurzaamheid (klasse I/II)
  • Milieuvriendelijk
  • Uitstraling van tropisch hout
  • Goedkoper dan bepaalde (tropische) houtsoorten
  • Goede dimensiestabiliteit
  • Minimale vochtopname
  • Doordat het hout volledig en tot in de kern behandeld is, kan men er in zagen en frezen. Dit heeft geen negatieve invloed op de beschermende eigenschappen.

Nadelen:

  • Kleinere buigsterkte
  • Er kan tijdelijk vlekvorming optreden in het hout. Dit trekt uiteindelijk weg.
  • In een zeldzaam geval kan het hout gevoelig zijn voor UV straling van de zon.
eigenschappen thermowood

© Hoebeek.be

Thermisch hout toepassingen.

Thermisch behandeld hout kan men zowel binnenshuis als buitenshuis terugvinden. Binnenshuis wordt het vaak gebruikt bij parket, op wanden, als deuren of meubilair. Buitenshuis wordt voornamelijk gebruikt als gevelbekleding, omheiningen, luiken en terrasvloeren. Dit komt door de uitstekende vochtwerende eigenschappen van het hout. Daarnaast heeft het hout een mooie goudbruine uitstraling (zoals hardhout) en kan het onbehandeld worden toegepast. Binnenshuis kan thermisch hout ook prima worden toegepast bij het leggen van parketvloeren.

Productie thermisch behandeld hout.

De thermische behandeling zal de duurzaamheid en de vochtbestendigheid verbeteren, waardoor het zeker geschikt is voor extern gebruik. Thermisch behandeld hout wordt gemaakt door hout langdurig en onder hoge druk te verhitten. Dit gaat volgens een speciaal proces waarbij het hout eerst verhit wordt met stoom en later gedroogd. Men noemt dit proces ook wel ‘koken en bakken’ van het hout.
Door het verhittingsproces veranderen een aantal eigenschappen van het hout waardoor het zeer bestendig wordt tegen vocht, bacteriegroei, houtrot, houtworm en andere invloeden van buitenaf. Het hout wordt met andere woorden duurzaam gemaakt. Andere benamingen voor thermisch behandeld hout zijn: hitte behandeld hout, thermisch gemodificeerd- of thermisch veredeld hout, thermisch hout en thermo hout.

Bij de productie van thermisch behandeld hout worden voornamelijk snelgroeiende boomsoorten gebruikt, zoals dennenhout en vurenhout. Deze worden gehaald uit duurzaam beheerde bossen. Dit is goed voor het milieu omdat er geen tropisch hardhout gekapt hoeft te worden.

In principe heeft thermisch behandeld hout weinig onderhoud nodig. Het hoeft bijvoorbeeld niet gebeitst te worden, maar het mag wel. In de loop der tijd zal het hout een zilvergrijze tint krijgen. Wil je invloed op dit proces hebben en de kleur meer willen bepalen, dan kunt je het hout beitsen of oliën. Zorg er dan overigens voor dat het een beits is met een UV filter. Uit verschillende studies blijkt dat dit een positief effect op de duurzaamheid van het hout heeft. Het kan voorkomen dat er zich in een bepaalde periode mos vormt op het hout. Dit mos kan geen kwaad en zal het hout niet beschadigen. Het is echter niet mooi om te zien en mag dus verwijderd worden met bijvoorbeeld een hogedrukspuit.

Kleine noot: ‘Thermowood’ is een merknaam voor geretificeerd hout uit het gamma van het Finse Finnforest.

Kostprijs thermisch behandeld hout.

Dit varieert tussen de € 30.00 en € 40.00 per vierkante meter. Hiermee is het stukken goedkoper dan bijvoorbeeld Bankirai. Dit populaire teakhout uit Indonesie en Maleisie kost al gauw € 120.00 m2. Wanneer je thermo hout zou behandelen met een speciale UV beits van een bepaalde kleur, dan heb je toch de blijvende uitstraling van Bankirai maar niet de hoge kosten. De prijs van thermo hout komt meer in de buurt van andere klasse II houtsoorten zoals eikenhout.

Wanneer kies je dan voor thermisch behandeld hout? Als je het milieu een warm hart toedraagt, en je je huis een warme uitstraling wil geven, dan is thermisch hout zeker de moeite waard. Het is makkelijk te verwerken, zeer duurzaam en daarnaast economisch interessant. Omwille van de eigenschappen leent het zich tot een goed alternatief voor geïmpregneerd hout of tropische houtsoorten.

 

Ontvang vrijblijvend offertes van erkende gevelwerkers

Gevelwerken zijn een hele investering en moeten op een correcte manier worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier kan je gratis en zonder enige aankoopverplichting online advies en voorstellen aanvragen van erkende aannemers in gevelwerken.

Vul uw wensen zo nauwkeurig mogelijk in voor het vinden van de meest geschikte vakman. Bediening overal in België – Maximaal 3 verschillende offertes