Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Massief hout gevelbekleding

Een gevelbekleding uit massief hout wordt van pure houten latten gemaakt. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld MDF waar houtsplinters worden gebruikt. Massief hout wordt vaak als accentmuur gebruikt maar er kan evengoed een volledige gevel mee bekleedt worden. In dit artikel bespreken we de plaatsing, de voor-en nadelen en de prijs van een massief hout gevelbekleding.

Ga snel naar: kostprijshoutsoortenplaatsingisolatieprijs op maat ontvangen

 

massief hout gevelbekleding Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

Een houten gevelbekleding wordt vaak gebruikt om een extra dimensie aan een gebouw toe te voegen, een oude gevelbekleding te verbergen of om isolatie achter te plaatsen. Een gevelbekleding uit hout heeft een niet te evenaren warme uitstraling. Het voorziet je woning van een persoonlijke toets.

Isolatie: Hout heel gunstig voor je binnenklimaat aangezien het een natuurlijke buffer voor temperatuursverschillen vormt. Dit betekent dat een houten gevelbekleding bijdraagt tot de isolatie van je woning. Hierdoor zal je geld op energie besparen.

Mooie vergrijzing: Het onderhoud van je houten gevelbekleding zal afhangen van de houtsoort die je kiest en of een vergrijzing je al dan niet stoort. Na een tijd gaat hout vergrijzen, ben je voor deze natuurlijke look te vinden, dan hoef je het hout hier niet tegen te behandelen. Wens je het oorspronkelijke uiterlijk van de houtsoort te behouden, dan zal je deze wel moeten onderhouden (door te coaten of te beitsen).

Duurzaamheidsklasse: Door te kiezen voor een houtsoort met een goede duurzaamheidsklasse is je hout langer tegen rot en schimmels bestand. Duurzaamheidsklassen I en II zijn daarom aan te raden.

 

Prijs massief hout gevelbekleding

De prijs voor het laten plaatsen van een massief hout gevelbekleding kost gemiddeld tussen €100 en €150 per vierkante meter. Deze prijs hangt wel af van de gekozen houtsoort. Omdat het over een grote investering gaat, is het belangrijk dat je goed de prijzen van verschillende plaatsers vergelijkt. Dit kan je in één klik doen door onderstaand formulier in te vullen, je ontvangt dan prijzen op maat van verschillende vakmannen.

 

Soorten massief hout

Houtsoorten zijn onder te verdelen in twee grote soorten: harde en zachte houtsoorten. De zachte houtsoorten zijn over het algemeen traditionele Europese houtsoorten zoals spar, witte en rode den, lariks,…

Tropische houtsoorten hebben een grotere dichtheid waardoor ze harde houtsoorten worden genoemd. Deze zijn dan ook beter tegen schade bestand. Voorbeelden van harde houtsoorten zijn iroko, afzelia, padouk en merbau.

Alle houtsoorten hebben een andere tint. De kleur die je voor je gevel wilt, zal je dus helpen bij de keuze van houtsoort. Je kan de prijzen van de verschillende houtsoorten aanvragen via onderstaand formulier. Daar kom je in contact met verschillende vakmannen die je zullen helpen bij je keuze.

 

massief hout gevelbekleding

 

Plaatsing massief hout gevelbekleding

De planken worden horizontaal of verticaal geplaatst op een houten rooster dat bevestigd is aan de muur. Door middel van een systeem van groeven en tanden kunnen ze meestal eenvoudig in elkaar geklikt worden. In andere gevallen worden ze op de constructie geschroefd. Dit moet met spijkers of schroeven uit roestvrij staal gebeuren. Roestvrij staal is nodig om te vermijden dat er snel roestvorming voorkomt, en met een Belgisch of Nederlands weertje, is dat snel gebeurd.

Als je kiest voor een horizontale beplating, dan moeten de latten verticaal komen te staan. Beplating is zeer interessant, omdat het niet alleen de bescherming biedt, maar ook beter ventileert. Betonnen constructies (die het vocht langer ophouden) kunnen dus sneller het vocht afvoeren tussen de draagmuur en de gevelbekleding.

Het is steeds de bedoeling om regenwater te mijden. Indien er een ruimte is tussen de planken, moet er een helling van 15% of meer voorzien zijn naar de buitenkant toe. De standaard breedte van de planken bedraagt ongeveer 15 centimeter, maar je kan makkelijk breder of smaller gaan.

Samengevat:

 

Isolatie

De isolatie wordt doorgaans geplaatst tussen de steunlatten van de constructie. Kies daarom voor een dikker lattenwerk (dikker dan 2 tot 3 centimeter).

Om het vocht niet op te sluiten moet je er wel op letten dat er ruimte blijft (= de spouw) van ongeveer 2 centimeter tussen de isolatie en de gevel. Je kan er ook voor kiezen om dampdoorlatend isolatiemateriaal te gebruiken. De bedoeling is natuurlijk dat het vocht niet opgesloten wordt in de muur. Lees hier meer over het isoleren van je buitenmuur.

 

Verschil massief hout, fineer, spaanplaat, MDF

Fineer: Fineer zijn dunne houten platen van zo’n 0,6 mm die op elkaar verlijmd worden op een draagplaat. Deze draagplaat kan een spaanplaat zijn, een plaat uit MDF of multiplex. Fineer is dus enkel de afwerking van de oppervlakte van het hout.

Spaanplaat: Een spaanplaat bestaat uit houtsplinters die samen gelijmd of gedrukt zijn. Dit zijn houtsplinters van massief hout dat niet meer gebruikt kan worden.

MDF: MDF staat voor Medium-Density-Fireboard, net als bij een spaanplaat worden hier houtsplinters voor gebruikt maar bij MDF zijn deze zodanig fijn dat het bijna een soort houtpoeder is.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers