Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sidings

Sidings zijn een kwalitatief en duurzaam type gevelbekleding die alle weersinvloeden doorstaat. Je vindt ze in pvc, composiet en hout, en diverse afwerkingen. Ook combineer je ze makkelijk met buitengevelisolatie. Dankzij de optimale prijs-kwaliteitverhoudiging, de eenvoudige plaatsing en het makkelijke onderhoud zijn sidings een goede keuze. In dit artikel krijg je een overzicht van de materialen en uitvoeringen en de bijhorende prijzen.

Ga snel naar: materiaaluitvoeringenprijzen sidingsplaatsing – sidings combineren met gevelisolatie

 

Materiaal en prijzen sidings

We zetten de voordelen en prijzen voor elk materiaalsoort afzonderlijk even voor je op een rij.

 

Pvc sidings

Met pvc sidings geef je je gevel een uniforme uitstraling op een budgetvriendelijke manier. Je vindt ze in een brede waaier van kleuren waardoor je de sidings perfect kan afstemmen op je ramen en deuren. Pvc vraagt ook nauwelijks onderhoud en is bestand tegen uiteenlopende weersinvloeden. Bovendien kent het een laag brandrisico. Kortom, met pvc kies je voor een duurzame gevelbekleding met een lange levensduur. Verkrijgbaar in materiaal-imitaties hout en metaal.

Bekende merken: Eternit en Deceuninck
Voordelen: budgetvriendelijk, onderhoudsvrij en brandwerend

Prijs: 30 tot 60 euro per m², incl. btw. Exclusief plaatsing. Ontvang offertes op maat

sidings-pvc

 

Composiet sidings

Voor dit type sidings beschik je alvast over een ruime keuze: lange, smalle stroken of liever grotere gevelpanelen? Dat kan! Composiet is een mix van kunststof met houtvezels of aluminium. De in de massa gekleurde profielen zorgen voor een aangename gevellook en feel. Allemaal voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien is composiet een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal dat je als afwerking perfect combineert met buitenmuurisolatie.

Bekende merken: Eternit (assortiment Cedral) en Deceuninck (assortiment Twinson)
Voordelen: onderhoudsvriendelijk, brandwerend.

Prijs: 40 tot 60 euro per m², incl. btw. Exclusief plaatsing. Ontvang offertes op maat

sidings-composiet

 

Houten sidings

Met hout kies je voor een veelzijdig en uniek materiaal met een warme en natuurlijke uitstraling. Je hebt keuze uit diverse uitvoeringen qua structuur, opbouw, kleur, hoekafwerking enzovoort. Niet onbelangrijk is ook het uitgebreide assortiment houtsoorten. Binnen de duurzaamheidsklasse I of II biedt onder meer hardhout zoals padouk en merbau een optimaal resultaat. Hetzelfde geldt voor thermisch behandeld hout (Thermowood). Deze houtsoorten garanderen een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid.

Bekende merk: Thermowood
Veelgekozen hardhoutsoorten, onder meer: padouk, merbau en eik.
Voordelen: lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid.

Prijs: 50 tot 200 euro per m², incl. btw. Exclusief plaatsing. Ontvang offertes op maat

sidings-hout

 

Mogelijke uitvoeringen voor sidings

Naast de materiaalkeuze beïnvloedt ook de uitvoering of afwerking de look en feel van je woning. Bij de keuze voor pvc, composiet of hout neem je best de volgende zaken mee in overweging:

 

 1. Kleur

  Zowel pvc als composiet sidings zijn verkrijgbaar in een waaier van standaardkleuren en samengestelde RAL-kleuren. Die kleuren kunnen via een folie of in de massa aangebracht zijn. Kleuring in de massa gebeurt vooral bij composiet. Daarbij wordt tijdens het productieproces aan de basisgrondstof van de sidings een kleurpigment toegevoegd. Het biedt als voordeel dat bijvoorbeeld lichte beschadigingen zoals krassen minder opvallen en dus het uitzicht van je gevel verstoren. Houten gevelstroken op hun beurt vind je in een natuurlijke houtlook, vergrijsde tinten of een verfkleur volgens persoonlijke voorkeur.

 2. Structuur en opbouw

  Welke look wil je je buitengevel geven? De vele opties qua structuur bepalen mee de uitstraling van je gevel: vlakke of smalle sidings, een effen structuur of een houtnerfstructuur … Maar ook de opbouw van de sidings beïnvloedt het uitzicht. Denk dan aan een horizontale of verticale plaatsing van de sidings. Of, plaats je ze geschrankt? Dan creëer je diepe schaduwlijnen. Terwijl een kliksysteem dat werkt volgens het tand en groefprincipe resulteert in een effen en strak geheel. Kortom, je creëert op die manier de gevellook van je dromen.

  structuur-sidings
  Links: geschrankte opbouw sidings – Rechts: kliksysteem volgens tand en groefprincipe

 3. Hoekafwerking

  Naargelang het type gevelstrook kan je kiezen voor een hoekprofiel of de sidings in verstek laten zagen. Ook deze keuze hangt af van je persoonlijke smaak en wensen. Met de juiste hoekafwerking sluiten de sidings tussen de verschillende gevelwanden mooi op elkaar aan. Hetzelfde geldt voor raam- en deuropeningen in de gevel.

 

Welk materiaal kies ik het best?

In de eerste plaats tellen je persoonlijke smaak en jouw wensen. Daarnaast loont het om de verschillende materialen en uitvoeringen onderling te vergelijken. In het geval van pvc en composiet sidings liggen de grootste verschillen in de details en afwerking. Beide zijn onderhoudsvriendelijker dan hout. Maar de imitatie houtlook van composiet oogt realistischer en natuurlijker dan pvc. Ook wordt composiet in de massa gekleurd, terwijl voor pvc overwegend wordt gewerkt met een kleurfolie.

Vraag een vakman gerust om info en advies. Hij beschikt over stalen en helpt je op die manier met materiaal- en ander keuzes. Vraag een vrijblijvende offerte via onze offertepagina

 

Sidings prijzen: zelf of laten plaatsen?

Je vindt sidings in uiteenlopende prijsklassen. Het loont daarom zeker om de merken onderling te vergelijken qua prijs, kwaliteit en plaatsing. We bundelen de gemiddelde prijzen voor je in een handig overzicht:

MateriaalPrijs zelf plaatsen/m² (incl. btw)Prijs laten plaatsen/m² (incl. btw)
Pvc sidings€ 40 - 60€ 75 - 125
Composiet sidings€ 45 - 60€ 95 - 135
Houten sidings€ 50 - 150€ 100 - 200

 

Sidings zelf of laten plaatsen? Het loont om beroep te doen op de kennis en ervaring van een professionele vakman. Deze beschikt over een ruimer en kwalitatiever assortiment in vergelijking met de goedkopere sidings in doe-het-zelf winkels. Door je stalen te tonen, kan hij je adviseren en helpen bij de keuze van materiaal, kleur en andere soorten afwerking. Een offerte aanvragen lukt via onze offertepagina.

 

Sidings plaatsen

Via een lichte draagstructuur van hout of aluminium bevestig je de smalle gevelstroken op je bestaande gevel. De voordelen? Op die manier ontstaat een luchtspouw die je gevel ventileert en temperatuurschommelingen opvangt. Daarnaast biedt deze geventileerde luchtspouw bescherming tegen wisselende weersinvloeden. Werk je met een houten draagstructuur of achterconstructie? Dan werk je best met de kunststoffolie EPDM. Die zorgt voor extra bescherming van de achterconstructie tegen mogelijk insijpelend vocht. Als je een spatie laat tussen de sidings onderling zie je bijgevolg de zwarte EPDM-folie in plaats van de draagstructuur en de achterliggende gevel.

 

plaatsing-sidings

 

Gevelisolatie en premies

Sidings plaatsen combineer je in een aantal gevallen best ook met het isoleren van je buitengevel. Bijvoorbeeld als de bestaande gevel nog niet geïsoleerd is. Je kan daarbij onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies. Voor de plaatsing van sidings in combinatie met gevelisolatie gelden de volgende gemiddelde prijzen:

 • Pvc sidings + gevelisolatie: 90 tot 180 euro per m² (incl. btw en plaatsing).
 • Composiet sidings + gevelisolatie: 150 tot 185 euro per m² (incl. btw en plaatsing).
 • Houten sidings + gevelisolatie: 120 tot 250 euro per m² (incl. btw en plaatsing).

 

Ook hier kan een professionele vakman je de nodige info en advies op maat bezorgen. Een meer concrete prijs op basis van jouw situatie bekom je via onze offertepagina.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers