Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Salpeterzuur op muur: oorzaak + oplossing

Door vocht kan je verschillende problemen krijgen met je buitenmuren. Salpeterzuur is daar zeker een voorbeeld van. Deze witte uitslag ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook nog eens slecht voor de staat van je gevels. Wanneer weet je dat je last hebt van salpeterzuur op je muur? En hoe kan je deze aanslag vermijden? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe ontstaat salpeterzuur op muur?
Hoe salpeterzuur verwijderen?
Hoe in de toekomst vermijden?
Een specialist inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

 

Hoe herken je salpeterzuur op je muur?

Salpeter is een witte aanslag die je kan aantreffen op muren als gevolg van een vochtprobleem. De combinatie van vocht en andere chemicaliën zorgen ervoor dat salpeterzuur kan ontstaan. Onder invloed van zuurstof vormt zich kaliumnitraat dat zich afzet op de muur als een witte aanslag.

Salpeterzuur op jouw muur bestrijden? Met een simpele behandeling kan je zelf de aanslag en schimmel verwijderen. Omdat het vochtprobleem snel terugkomt, kies je echter beter meteen voor een definitieve oplossing. Kom in contact met verschillende vochtexperts via onze offertedienst.

salpeterzuur

 

Hoe ontstaat salpeterzuur op muur?

Minerale zouten die aanwezig zijn in grond- en regenwater dringen je muren binnen, met salpeterzuur als gevolg. Door het contact met kaliumcarbonaat dat in bouwmaterialen en voeg- en metselwerk zit, ontstaat een chemische reactie. Maar door welke vochtproblemen verschijnt die witte aanslag juist op je muren? Dit zijn de 2 voornaamste oorzaken:

 • Opstijgend vocht: je krijgt opstijgend vocht als de muren grondvocht absorberen. Dat is mogelijk als een bepaald deel van de muur niet voorzien is van een waterkering of wanneer deze kapot of onderbroken is of slecht geplaatst.
 • Doorslaand vocht: wanneer je gevel erg poreus is of schade vertoont, kan regenwater in de muren dringen en zo schade veroorzaken aan je buiten- en binnenmuren. Bevat de bouwconstructie bepaalde chemicaliën? Dan heb je kans dat er zich salpeter op je muren vormt.

 

Hoe salpeterzuur verwijderen?

Met de juiste werkwijze en middelen is het mogelijk om zelf salpeteraanslag te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een tijdelijke en oppervlakkige behandeling is. De salpeter zal na een tijdje gewoon weer terugkomen als je muur vochtig blijft. Zo verwijder je salpeterzuur:

 

 1. Muur voorbereiden

  Je moet de muur goed voorbereiden door te schuren of te schrobben. Zo probeer je de aanslag zo veel mogelijk te verwijderen. Als de schimmelvorming over een groot deel van de muur zit, bescherm je je met degelijke kledij en een mondmasker.

 2. Muur reinigen

  Vervolgens kan je een oplossing van azijn of zoutzuur over het oppervlak van de muur aanbrengen. Meng 10 delen water met 1 deel zoutzuur en borstel hiermee de muur grondig. Spoel daarna de muur goed af met water en laat deze enkele weken drogen. Om je buitenmuren te reinigen, kies je zeker een droge periode om aan de slag te gaan.

 3. Middel aanbrengen

  Wanneer de muur goed gereinigd is, kan je een anti-salpetermiddel op de muur aanbrengen. Laat het product een tijdje inwerken en je kan het later nog een keer gebruiken op de gevoelige plaatsen. Volg de aanwijzingen op de verpakking goed op en respecteer vooral de aangegeven droogtijden. Blijft de aanslag terugkomen? Dan kan je de witte aanslag nogmaals grondig wegschrobben en het product aanbrengen. Als je het proces te vaak moet herhalen, zal je meer ingrijpende methodes moeten toepassen.

 

 

BELANGRIJK: verwijderen is slechts een tijdelijke oplossing!

Wanneer je het salpeterzuur goed verwijdert, kan het vochtprobleem nog voorkomen. De aanslag verwijderen is zeker geen oplossing voor de lange termijn. Je kan ook kiezen voor een veilige en definitieve aanpak voor je probleem. Daarover lees je hieronder meer, of vraag direct advies aan een expert. Vind een specialist in je buurt.

 

Hoe salpeterzuur in de toekomst vermijden?

Je moet rekening houden met het feit dat salpeterzuur na een tijdje zal terugkomen. Hoe goed je ook reinigt, de oorzaak van het probleem is niet weg. Je moet het onderliggende vochtprobleem aanpakken om helemaal verlost te zijn van de aanslag en schimmels. Afhankelijk van het type vochtprobleem kan je een aantal methodes toepassen.

 

1. Salpeterzuur door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van salpeter. Dit type vochtprobleem start onderaan de muren en verspreidt zich zo naar boven. De muur werkt als een spons en neemt continu water op langs de onderzijde. Welke vochtbestrijdingsmethodes zijn er?

 

OPLOSSING 1: muren injecteren

Hierbij laat je de muren injecteren met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht tegen te houden om verder in de muren te dringen. In de aangetaste muur boort een specialist over de volledige lengte gaten. Via de gaten spuit een expert een vochtwerend middel. De boorgaten komen zo’n 3 à 5 centimeter boven de vloerpas en hebben een tussenafstand van 15 centimeter. Dat middel wordt geabsorbeerd door het metselwerk. Daar zet het uit en vormt het een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muur dringt.

Gemiddelde prijs: vanaf €100 per lopende meter (excl. btw)

 

OPLOSSING 2: muren onderkappen

Je muren onderkappen is een arbeidsintensieve en ingrijpende klus. Je laat in de muur een deel onderkappen rondom het hele huis zodat een specialist een waterdichte vochtkering kan plaatsen. Met een waterkerende folie ben je 100% zeker dat je nooit meer last zal hebben van opstijgend vocht. Deze methode is dus effectief en je hebt geen andere oplossingen meer nodig. Zo’n oplossing is wel enkel geschikt bij een grotere renovatie.

Gemiddelde prijs: 125 à 175 euro per lopende meter (excl. btw)

 

opstijgend vocht

 

 

2. Salpeterzuur door doorslaand vocht

Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Welke vochtbestrijdingsmethodes zijn er?

 

OPLOSSING 1: muren impregneren

Je muren impregneren of hydrofoberen is een handige manier om doorslaand vocht tegen te gaan. Met deze methode spuit je een vloeistof op de volledige muur die vochtafstotend werkt. Het is belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen voor jouw gevel. Een specialist brengt het impregneermiddel aan op de muur met een speciale sproeier en werkt hiervoor altijd van boven naar beneden.

Gemiddelde prijs: 8 à 12 euro per m² (excl. btw)

 

OPLOSSING 2: nieuwe gevelbekleding

Is je gevel in slechte staat? Dan is het soms interessanter om voor een volledig nieuwe gevelbekleding te kiezen. Je kan voor een moderne crepi gaan, de buitenmuren kaleien of met hout bekleden. Je woning ziet er ook als nieuw uit én je kan van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie te plaatsen.

Gemiddelde prijs: € 40 à 250 per m² (excl. btw)

 

salpeterzuur voorkomen

 

Een specialist inschakelen?

Het is belangrijk om het salpeterzuur en vocht snel en doeltreffend aan te pakken. Daarvoor doe je het best een beroep op een professionele vochtbestrijder. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 

 • Correcte analyse: het is altijd aanbevolen om een vochtmeting te laten uitvoeren door een expert. Zo’n specialist werkt met kwalitatieve, gesofisticeerde toestellen die zorgen voor een precieze meting tot diep in de muur. Zo kies je de beste bestrijdingsmethode voor jouw muren.
 • Kwalitatieve uitvoering: kies je voor een simpele behandeling of eerder een drastische klus? Je bent altijd zeker van een degelijke werkwijze en een mooi eindresultaat. Een vochtspecialist werkt met kwalitatieve materialen om een doeltreffende bescherming aan je muren te geven.
 • Geen grotere schade: een woning zonder vochtproblemen blijft langer in een goede staat. Je vermijdt schimmels en andere zaken die op lange termijn voor klachten zorgen. Want een vochtige muur ontsiert niet alleen je woning, maar kan op termijn ook structurele schade veroorzaken.
 • Verlaagd btw-tarief: bij woningen ouder dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw op alle arbeids- en materiaalkosten voor je vochtbestrijding.

 

Vind een ervaren specialist actief in je buurt!

Vermijd salpeterzuur, schimmels en andere problemen door het vocht in je muren te bestrijden. Met een ervaren vochtspecialist maak je een einde aan de beschadigde muren.

Waar vind ik een vochtbestrijder? Bij Solvari kan je snel en eenvoudig een expert of bedrijf vinden om jouw muren vochtvrij te maken. Ontvang vrijblijvende voorstellen en advies via onze offertedienst.