Vochtstralen
Zandstralen, vochtstralen, nevelstralen … alle technieken liggen dicht bij elkaar, maar je mag ze niet verwarren. Kort gezegd is vochtstralen een techniek waarbij een mengsel van water en zand (of andere straalmiddelen) op de gevel wordt gespoten. Bij de zandstraaltechniek komt er geen water aan te pas. Andere straalmiddelen kunnen zijn: kalk, garnet, olivinezand, glasparels, …
Omdat er water gebruikt wordt, komen deze straalmiddelen veel zachter aan op de gevel. Zachte ondergronden kunnen hierdoor ook goed aangepakt worden.
Werking vochtstraaltechniek:
Vochtstralen is een reinigingstechniek die wordt toegepast bij matig tot zwaar vervuilde gevels. Eens je zeker bent dat je gevel gereinigd kan worden op deze manier, verloopt het als volgt:
1: In een speciale straalketel wordt het straalmiddel met water gemengd.
2: Onder lage luchtdruk wordt het mengsel voorzichtig tegen de gevel geblazen.
3: Het afval wordt opgevangen en afgevoerd (meestal door de aannemer zelf).
Het straalmiddel maakt tijdens het proces een draaiende beweging in het midden van de straal en poetst zowel de stenen als de voegen heel nauwkeurig schoon. Het is wel van groot belang om het straalmiddel juist af te stemmen, afhankelijk van het type vervuiling en de mate van vervuiling. Ook de grootte van de korrels zijn belangrijk: hoe groter deze korrels, hoe groter de beschadiging aan de gevel kan zijn.
Tijdens het proces dien je ook aandacht te vestigen op de gebruikte druk. Indien er een te hoge straaldruk wordt gebruikt, dan bestaat de kans op het zogenaamde ‘sinaasappeleffect’.
Voordelen van de vochtstraaltechniek:
- Deze techniek biedt minder gevaar voor beschadiging in vergelijking met andere reinigingstechnieken;
- Milieuvriendelijker dan bepaalde andere technieken: omdat er water wordt gebruikt en omdat er geen chemische middelen aan te pas komen.
Nadelen van de vochtstraaltechniek:
- Het vuil wordt eigenlijk alleen maar oppervlakkig verwijderd;
- Het laat een enorme vuiligheid achter tijdens de werkzaamheden;
- Impregneren is bijna verplicht omdat de toplaag verwijderd wordt van de gevel.