Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stoomreiniging

Net zoals andere vormen van gevelreiniging, moet deze techniek met alle nodige aandacht worden toegepast om te vermijden dat er beschadiging aan de gevel zou zijn.
Diep en sterk hechtend vuil wordt met verzadigde stoom techniek niet verwijderd, waardoor deze techniek niet op alle gevels kan worden toegepast. Ondanks de gebruikte hoge druk, blijft het platina van het materiaal wel behouden bij deze techniek.

 

Werking van stoomreiniging

Er werd een stoomgenerator gebruikt die verzadigde stoom onder hoge druk op de gevel wordt gespoten. De stoom aan de spuitmond is verzadigd, daardoor zal het dus bij contact met de gevel water afstomen. Het vuil wordt door deze stoomstraal losgemaakt en afgevoerd. De lager gelegen delen van de gevel worden hier echter wel rechtstreeks door bevochtigt.

Bij deze techniek is het geen slecht idee om de druk zo laag mogelijk te houden en de temperatuur zo hoog mogelijk in te stellen. Afhankelijk van de gebruikte machine, kan de temperatuur van het water oplopen van 102° Celsius tot 150° Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën gedood kunnen worden.

 

stoomreiniging voorbeeld

 

Voor welke gevels is dit geschikt?

Deze techniek kan gebruikt worden bij gevels die regelmatig onderhouden worden. Met andere woorden: het is geschikt om vuil te verwijderen dat niet te diep is aangehecht. Dit kan zeker worden toegepast op gevels van compacte natuursteen en weinig poreuze materialen zoals bijvoorbeel architectonisch beton.

Het is echter minder aangeraden om deze techniek te gebruiken op gevels met fijn bewerkte oude materialen omdat de kans op beschadiging vrij groot is: de vrijgekomen warmte kan spanningen en scheurvorming veroorzaken bij deze materialen.
Behalve de kracht waarmee dit gebeurt kan de hete stoom ook zouten oplossen die in de gevel zitten. Het gevolg: er kan zoutuitbloei op de gevel ontstaan. Het is ook mogelijk dat de zoutkristallen bepaalde delen zoals bijvoorbeeld het voegwerk kapot drukken.

Voordelen bij stoomreiniging:

  • Het is bruikbaar voor frequent onderhoud van de gevel
  • Mogelijks alternatief indien de nevelstraaltechniek niet kan gebruikt worden
  • In vergelijking met de nevelstraaltechniek is deze methode goedkoper

Nadelen bij stoomreiniging:

  • Niet inzetbaar in geval van zware vervuiling: diep hechtend vuil wordt niet verwijderd
  • Niet geschikt voor alle gevelmaterialen

 

Kostprijs

Stoomreinigen is een goedkoop alternatief op de straaltechnieken. Als richtprijs kan je gebruiken: € 5 à 10 per m².

 

Conclusie

Deze techniek kan goed worden toepast indien je frequent de gevel reinigt en het vuil oppervlakkig is. Voor gezonde baksteengevels is deze techniek een goede oplossing. Natuurlijk dient dit wel met alle nodige kennis uitgevoerd te worden.
Er wordt weinig water in de gevel ingebracht, de mechanische schade wordt hierdoor beperkt tot een minimum. Er blijven ook geen chemische restproducten achter die schade kunnen veroorzaken.

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelreinigers