Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houtlook gevelbekleding

Verliefd op de warme, tijdloze uitstraling van een houten gevel? Maar twijfel je nog door het prijskaartje en het onvermijdelijke onderhoud op langere termijn? Er is gelukkig nog een optie: houtlook gevelbekleding. Dit zijn soorten gevelbekleding die de uitstraling van hout imiteren, maar bestaan uit andere duurzame materialen. In dit artikel vergelijken we 2 opties: gevelbekleding met houtlook versus echt hout!

Ga snel naar:
OPTIE 1: houtlook gevelbekleding plaatsen
OPTIE 2: houten gevelbekleding plaatsen
CONCLUSIE: welk type gevelbekleding kies ik best?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

OPTIE 1: Houtlook gevelbekleding plaatsen

vezelcement houtlook gevelbekleding

Als eerste optie bespreken we de houtlook gevelbekleding als alternatief voor echt hout. Niet alle soorten slagen er even goed in om de exacte stijl van echt hout na te bootsen. Maar hoewel houtlook gevels misschien niet de klasse hebben van massief hardhout, zijn ze wel budget- én onderhoudsvriendelijker. Bovendien heeft elk materiaal zijn eigen look, kenmerken en prijs om te vergelijken.

 

Soorten houtlook gevelbekleding

 • Houtcomposiet: dit soort kunststof houtlook bestaat voor 95% uit houtspanen en houtvezels, versmolten met kunststof bindmiddelen. De officiële benaming is hout-kunststof-composiet. Het combineert de houtlook met de gemakken van kunststof qua onderhoud en duurzaamheid.
 • PVC: de tweede soort kunststof gevelbekleding met houtlook is PVC. Deze afkorting staat voor polyvinylchloride en bestaat voornamelijk uit zout en aardolie. Het is een duurzame en brandveilige optie die zo goed als geen onderhoud vergt. PVC is ook een populaire keuze voor sidings oftewel smalle gevelstroken.
 • Vezelcement: dit is een materiaal gemaakt uit 95% minerale grondstoffen, zoals onder andere cement, kunststof vezels en cellulosevezels. Deze duurzame optie is ook makkelijk in onderhoud. Net zoals andere kunststof opties is ze resistent tegen ongedierte en rot.
 • Aluminium: als je een materiaal wil dat zo lang mogelijk meegaat, is aluminium de beste keuze. Het productieproces van aluminium is iets minder ecologisch, maar deze verbetert ook met nieuwe innovaties. Aluminium is erg onderhoudsvriendelijk en gaat niet roesten.

 

Voor- en nadelen houtlook gevelbekleding (vs. echt hout)

 • Goedkoper dan de meeste houten gevels
 • Amper onderhoud nodig
 • Over het algemeen langere levensduur
 • Geen last van ongedierte, houtrot of schimmel

 

 • Het blijft een imitatie, niet alle houtlook zal even goed op echt hout lijken
 • Niet altijd even ecologisch (aluminium)

 

Prijs houtlook gevelbekleding

Wat voor prijskaartje hangt er nu precies aan een houtlook gevel? De kosten hangen natuurlijk sterk af van de oppervlakte die je met hout wil bedekken. Een hele gevel zal meer kosten dan een accentmuur. Daarnaast heeft elke gevelwerker andere prijzen en opties. Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen:

Soort houtlook gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)Prijs per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)
Houtcomposiet€ 80 - 110€ 125 - 150
PVC € 75 - 125€ 80 – 150
Vezelcement€ 80 – 120€ 150 – 200
Aluminium€ 50 - 150€ 100 – 200

Een exacte prijs voor jouw houtlook gevel? Deze bedragen zijn enkel richtprijzen. Ze kunnen verschillen per project en per gevelwerker. Wil je een accurate totaalprijs? Vergelijk nu gratis en vrijblijvend meerdere gevelwerkers via ons offerteformulier.

 


 

OPTIE 2: Houten gevelbekleding plaatsen

houtlook gevelbekleding

Een echte houten gevel kan je huis een warme en authentieke look geven, maar wat komt daar allemaal bij kijken? Echt hout straalt tijdloze klasse uit, maar het kost natuurlijk meer dan een houtlook gevel en er komt ook meer onderhoud bij kijken. Een woordje uitleg over de opties en prijzen!

 

Soorten hout voor gevels

 • Hardhout: onder hardhout vallen veel houtsoorten. Enkele voorbeelden zijn Padoek, Merbau, Afrormosia en Europees eikenhout. Je krijgt dus een erg gevarieerde keuze met verschillende duurzaamheidsklassen om te overwegen. Er is ook een tegenhanger genaamd zachthout, maar deze is zonder behandeling niet geschikt voor buitengevels.
 • Thermowood: dit is niet echt een houtsoort, maar een verduurzaamheidsbehandeling van hout via een verhittingsproces. Zo is het hout extra beschermd en ook vochtwerend. Dit zorgt voor minder onderhoud. Het hout blijft wel gevoelig voor uv-straling. Als je vergrijzing wil voorkomen, kan je een speciale UV beits aanbrengen. Tegelijk is thermowood ook nog eens opmerkelijk goedkoper dan hardhout en zelfs sommige houtlook varianten.

 

Voor- en nadelen houten gevelbekleding (vs. houtlook)

 • Natuurlijke, authentieke en tijdloze uitstraling
 • Thermowood kan goedkoper zijn dan houtlook

 

 • Over het algemeen duurder
 • Veel onderhoud nodig (vernissen, beitsen of oliën)
 • Vergrijzing van hout (kan voor- of nadeel zijn, afhankelijk van je smaak)
 • Vatbaar voor houtrot, insecten en schimmels
 • Niet al het hout is ecologisch verantwoord (zoals tropisch hardhout)

 

Prijs houten gevelbekleding

De prijs van een houten gevel hangt sterk af van het soort hout en de afwerking. Wat mag je gemiddeld verwachten als je offertes aanvraagt bij gevelwerkers? Enkele richtprijzen op een rij:

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: 75 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: 100 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Benieuwd naar de prijs van een houten gevel?

Of misschien wil je ze vergelijken met houtlook gevelbekleding? Dat kan! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 gevelwerkers en vergelijk de prijzen. Je kan hiernaast ook het assortiment en hun advies vergelijken. Start nu je aanvraag bij het offerteformulier.

 


CONCLUSIE: welke type gevelbekleding kies ik best?

houten gevelbekleding laten plaatsen

Ieders behoeftes en budget zijn anders. Hou je van de uitstraling van hout, maar twijfel je nog tussen een houtlook of echt hout? Om een doordachte keuze te maken, kan je je baseren op de volgende factoren:

 

 • Budget: de meeste mensen hangen vast aan een budget voor hun projecten. Komt hardhout voor jouw gevel bv. te duur uit? Dan is een kunststof gevelbekleding met houtlook zeker een goed alternatief met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Persoonlijke smaak: niet elke houtlook gevelbekleding ziet er hetzelfde uit. Sommige imiteren hout perfect en anderen hebben een meer uniforme en afgewerkte look. Het loont zeker om meerdere houtlook materialen te vergelijken. En gaat er voor jou niks boven ’the real deal’? Dan kies je natuurlijk het best voor een gevel in hardhout.
 • Duurzaamheid: hoe ecologisch je gevel is kan erg belangrijk zijn voor sommigen. Zelfs als je niet voor hout gaat, kan je ook duurzame houtlook gevelbekleding vinden. Praat er zeker over met je expert!
 • Advies van je gevelexpert: als je offertes opvraagt, krijg je uitgebreid advies van meerdere gevelwerkers. Zij kennen alle materialen het best. Zo kunnen ze je richting de beste keuze voor jouw gevel sturen.

 

TIP: schakel een professionele gevelwerker in!

Naast kwalitatief materiaal krijg je ook advies op maat en jarenlange ervaring. Nog twijfel over welke houtlook je wil? Of wil je de exacte prijs weten voor jouw droomgevel? Vergelijk meerdere gevelwerkers en vind de professional die jij zoekt. Je vergelijkt niet alleen de prijs, maar ook hun advies en aanbod. Je vindt het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers