Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oude gevel

Is je oude gevel aan een opknapbeurt toe? Dan zijn er verschillende manieren om je woning opnieuw een verzorgde look te geven, bv. de gevel reinigen of schilderen. Is je gevel echt beschadigd? Dan zal je grotere renovatiewerken moeten laten uitvoeren. In dit artikel zetten we de mogelijkheden, prijzen en aandachtspunten van deze 3 opties op een rijtje.

Ga snel naar:
OPTIE 1: oude gevel reinigen
OPTIE 2: oude gevel schilderen
OPTIE 3: oude gevel renoveren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe kan ik mijn oude gevel opknappen?

Door je oude gevel op te knappen, kan je je woning weer een nieuwe en frisse uitstraling geven. Bovendien is je gevel dan ook beter beschermd tegen weersinvloeden. Afhankelijk van de staat van je gevel en jouw persoonlijke wensen heb je 3 opties:

 1. Oude gevel reinigen: heb je last van schimmels, verkleuring, mosvorming of zwarte aanslag op je gevel? Dan kan die een flinke poetsbeurt gebruiken. Als je verder geen ernstige beschadigingen opmerkt, is zo’n grondige gevelreiniging doorgaans voldoende.
 2. Oude gevel schilderen: heeft jouw woning een grauwe schijn gekregen of wil je gewoon een nieuwe uitstraling? Dan kan je je gevel opfrissen door die te laten schilderen. Zo blijven de werken relatief beperkt, maar ziet je woning er als nieuw uit.
 3. Oude gevel renoveren: is het voegwerk van je gevel aan herstelling toe? Wil je isolatie laten plaatsen? Of ga je echt voor een volledig nieuwe gevelbekleding voor een oud huis? Dan ben je aan grotere werken toe en laat je best een volledige gevelrenovatie uitvoeren.

Wil je zeker zijn dat je de beste aanpak kiest voor je oude gevel? Een professional geeft graag advies over wat de beste optie is in jouw situatie. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 1: oude gevel reinigen

oude gevel reinigen

Na verloop van tijd zetten mos, roet, fijnstof en kalk zich af op je gevel. Daarom is het belangrijk om af en toe je gevel te laten reinigen. Zo ziet je woning er als nieuw uit, blijven je buitenmuren vochtwerend, …

 

Methodes gevelreiniging

Je kan er eventueel voor kiezen om zelf je gevel te reinigen. Maar alleen als je de juiste apparatuur en nodige ervaring hebt. In alle andere gevallen is het aangewezen om een gevelreiniger in te schakelen. Die kan makkelijk bepalen wat de meest geschikte methode is in jouw situatie:

 • Vochtstralen: vochtstralen gebeurt met een combinatie van water en zand, kalk of glasparels. Deze methode is geschikt voor verschillende types gevelbekleding.
 • Nevelstralen: deze techniek gebruikt indirecte stralen om de gevel voorzichtig te kunnen reinigen. Daarom is nevelstralen vooral geschikt voor renovatieprojecten of historische gebouwen.
 • Stoomreinigen: bij stoomreinigen bepaalt de temperatuur van het water de kracht van de reiniging. Deze methode is relatief goedkoop en ideaal voor minder vervuilde gevels.
 • Chemisch reinigen: bij hardnekkig vuil kan een expert biologische of chemische middelen inzetten. Het is een effectieve en goedkope manier om snel grote oppervlakken te reinigen.
 • Zandstralen: bij een erg vervuilde gevel spuit een professional onder hoge druk kleine zandkorrels tegen je gevel. Het is milieuvriendelijk, maar niet geschikt voor poreuze gevelmaterialen.

 

Prijzen gevelreiniging

Het kostenplaatje hangt af van de gekozen methode, de bereikbaarheid van de gevel, de mate van vervuiling, … Gemiddeld kan je rekenen op de onderstaande prijzen per methode:

ReinigingsmethodePrijs per m² (excl. btw)
Vochtstralen€ 12 à 22
Nevelstralen€ 15 à 20
Stoomreinigen€ 5 à 10
Chemisch reinigen€ 15 à 20
Zandstralen€ 10 à 20

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor gevelreiniging? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende gevelreinigers in jouw buurt.

 

Aandachtspunten gevelreiniging

Bij het reinigen van je gevel zijn er een aantal belangrijke zaken om in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je enkele aandachtspunten opgesomd:

 • Analyse: een professional voert eerst een analyse uit om zo de meest geschikte reinigingsmethode te bepalen. Voor de verschillende soorten vervuiling bestaan er namelijk verscheidene methodes.
 • Schade: bij de analyse kan de expert ook eerst nagaan of je gevel beschadigd is. Zijn je voegen bv. te poreus? Dan laat je die best eerst herstellen voor je je gevel laat reinigen.
 • Impregneren: het is verstandig om meteen je gevel extra te beschermen door je muren te impregneren. Dat voorkomt doorslaand vocht en verhindert dat vuil zich opnieuw kan afzetten.
 • Financiële voordelen: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten in plaats van 21%.

 

TIP: laat je oude gevel reinigen door een professional!

Je laat je gevel best reinigen door een professional. Op die manier ben je zeker dat de werken correct en efficiënt uitgevoerd zijn. Voor de beste garantie op een correcte prijs vergelijk je best een aantal offertes met elkaar. Zo kan je de verschillende kostenposten naast elkaar leggen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van gevelreinigers.

 


OPTIE 2: oude gevel schilderen

oude gevel schilderen

Door je oude buitenmuur te schilderen geef je je woning in een wip een nieuwe look. Bovendien is zo je gevel opnieuw beschermd tegen weersinvloeden. Hieronder vind je meer informatie over enkele mogelijke methodes, prijzen en aandachtspunten.

 

Methodes gevel schilderen

Je kan zelf je gevel schilderen, maar het is aangeraden om een professional in te schakelen. Bij een oude buitenmuur verven komt namelijk heel wat kijken. Een expert kan aan de slag gaan met dampopen verf of met kalkpleister:

 • Dampopen verf: dampopen verf die geschikt is voor buitenmuren zorgt ervoor dat nat niet kan binnendringen. Bovendien laat het vocht dat zich toch in de muren bevindt ontsnappen. Je kiest best voor een goede kwaliteitsverf op basis van silicaat of siloxaan.
 • Kalkpleister: kalkpleister beschermt net als dampopen verf de gevel tegen vocht terwijl de muren toch blijven ademen. Het is ideaal als je een authentieke uitstraling wil en het camoufleert bovendien ongewenste oneffenheden.

 

Prijzen gevel schilderen

Het prijskaartje hangt uiteraard af van de ondergrond, het soort verf en het aantal vierkante meter. Gemiddeld kan je rekenen op de volgende prijzen:

Zelf schilderen of expert inschakelen?Prijs per m² (excl. btw)
Zelf oude gevel schilderen€ 10 à 20
Oude gevel laten schilderen€ 20 à 40

LET OP: deze bedragen zijn slechts richtprijzen. Als je op zoek bent naar een specifiek prijsvoorstel voor het schilderen van je oude gevel, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

 

Aandachtspunten gevel schilderen

Aan je gevel schilderen begin je niet zomaar. Schakel je een professional in? Dan hoef je zelf geen rekening te houden met deze belangrijke aandachtspunten:

 • Vergunning: voor het schilderen en kaleien van je gevel in dezelfde kleur heb je geen vergunning nodig. Laat je je gevel in een andere kleur schilderen? Dan kan je even navragen bij je gemeente of aan een professional of je eventueel een vergunning nodig hebt.
 • Reinigen: voor je kan beginnen te schilderen, moet je gevel gereinigd zijn. Vaak volstaat water en een neutraal schoonmaakmiddel. Je kan ervoor kiezen om een hogedrukreiniger te gebruiken, maar dan moet je wel goed opletten dat je de voegen niet beschadigt.
 • Materiaal: baksteen of crepi kan je best verven met een vachtroller met lange haren. Zo kan je dieper gelegen oppervlaktes en voegwerk goed bereiken. Een blokkwast is handig voor plekken waar je met de roller niet goed bij kan. Als je wil kaleien, gebruik je ook best een blokkwast.
 • Grondlaag: het is belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen als je bv. een bakstenen muur schildert. Zo kan de verf goed aanhechten en komen de verflagen niet onder spanning. Is de verflaag van een reeds beschilderde muur nog intact? Dan is een primer overbodig.
 • Temperatuur: je buitenmuur schilderen doe je best bij een temperatuur die tussen de 10 en 20°C ligt. Is het te koud? Dan kan de verf moeilijk drogen. Maar bij te veel zon of wind droogt de verf te snel. Uiteraard is het ook niet aangewezen om bij regenweer te schilderen.

 

TIP: laat je oude gevel schilderen door een professional!

Om een optimaal resultaat te verkrijgen bij het schilderen van je gevel, laat je je best bijstaan door een professional. Het is aangeraden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende professionele schilders om zo alle kostenposten naast elkaar te leggen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts in jouw buurt!

 


OPTIE 3: oude gevel renoveren

oude gevel renovatie

Is je gevel echt aan vernieuwing toe? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om een oude buitenmuur te renoveren. Hieronder vind je enkele methodes, prijzen en aandachtspunten voor een gevelrenovatie.

 

Methodes gevelrenovatie

Zelf je gevel renoveren is absoluut niet aangeraden. Het is essentieel om op een professional een beroep te doen die ervaring heeft met de gevelbekleding die jij wil. We sommen enkele opties op:

 • Crepi: crepi is de beste keuze qua prijs-kwaliteitverhouding. Het is snel en efficiënt aan te brengen, waardoor je arbeidskosten uitspaart. Bovendien zijn er talrijke keuzemogelijkheden qua kleuren, structuren en afwerking.
 • Steenstrips: wil je graag de look van een authentiek gemetste gevel? Dan kan je steenstrips gebruiken. Die zijn gezaagd uit baksteen en vormen een dunne en waterafstotende afwerking voor je gevel. Een professional kan de steenstrips rechtstreeks op je buitenmuur of isolatieplaten lijmen.
 • Houten gevelbekleding: als je je gevel graag een warme uitstraling wil geven, is een houten gevelbekleding ideaal. Je kan zowel tropisch of Europees hardhout als thermisch behandeld hout gebruiken. Wil je je gevel ook laten isoleren? Dan kan een vakman dat voorzien in de draagstructuur.
 • Gevelpanelen: gevelpanelen bieden talloze keuzemogelijkheden. Zowel qua materiaal, vorm als prijs kan je nog alle kanten op. Heb je een eerder klein budget? Dan kan je voor smalle gevelstroken in PVC gaan. Maar ook grotere moderne gevelplaten zijn een mogelijkheid.

 

Prijzen gevelrenovatie

De prijs voor het renoveren van een oude gevel hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte van de gevel en het type gevelafwerking dat je kiest. Plaats je ook meteen isolatie? Dan betaal je daar uiteraard ook een prijs voor. In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen:

Type renovatiePrijs per m² zonder isolatie (excl. btw & incl. plaatsing)Prijs per m² met isolatie (excl. btw & incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

LET OP: dit zijn slecht richtbedragen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor de renovatie van je oude gevel? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts actief bij jou in de buurt.

 

 

Aandachtspunten gevelrenovatie

Je begint best niet zelf je gevel te renoveren. Er zijn namelijk heel wat aandachtspunten om in je achterhoofd te houden. Schakel je een professional in? Dan hoef je zelf geen rekening meer te houden met de volgende factoren:

 • Vergunning: om onaangename verrassingen te vermijden, ga je best op voorhand na of een vergunning nodig is. Plaats je nieuwe bekleding op je voorgevel? Dan moet je doorgaans wel een vergunning aanvragen. Gaat het om een zij- of achtergevel? Dan heb je meestal geen bouwvergunning nodig.
 • Voegen renoveren: zijn de voegen van je buitenmuur poreus of verbrokkeld? Dan kan een professional dat voegwerk uithakken of uitslijpen en je gevel opnieuw voegen. Daardoor is je gevel waterdicht en stabiel. Met een andere voegkleur kan je zelfs een volledig nieuwe look creëren.
 • Isoleren: is je gevel nog niet geïsoleerd? Dan is dit het ideale moment om de werken te combineren. De nieuwe bekleding vormt de ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Op die manier is je gevel waterdicht en ziet die er bovendien gloednieuw uit.
 • Onderhoud: het onderhoud is afhankelijk van het type gevelbekleding. Maar regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je gevelbekleding minder snel verslijt. Een jaarlijkse controle is dus geen overbodige luxe. Op die manier kan je eventuele problemen als houtrot vroegtijdig opsporen en behandelen.

 

TIP: laat je oude gevel renoveren door een professional!

Wil je je oude gevel in een nieuw jasje stoppen? Dan schakel je best een professional in. Die heeft ervaring en werkt dus volgens de regels van de kunst. De beste garantie op een correcte prijs krijg je door verschillende experts en offertes met elkaar te vergelijken. Start je gratis en vrijblijvende aanvraag via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers