Gevelreiniging

We kunnen er niet aan onderuit: gevels staan rond de klok bloot aan de weersomstandigheden. Het staat dus vast dat gevels vervuilen, de snelheid waarin dit gebeurd is afhankelijk van de gebruikte materialen en de reeds aangebrachte beschermlagen. Andere factoren zijn onder andere: de ligging van de woning, de nabije beplanting, temperatuur, de vochtigheid, wind en verontreiniging.
Het is dus belangrijk om weten hoe een gevel precies moet gereinigd worden en hoe je deze kan beschermen.

Bacteriën

Bacteriën kunnen zich inwerken op de oppervlakte van de gevel.
Er zijn verschillende bacteriën die zich kunnen manifesteren op de buitenmuur. De meest bekende is wellicht deze die worden gevormd uit waterstromingen. Daarnaast zijn er bacteriën die afhankelijk kunnen zijn van de stikstof of van zwavel (uit de lucht of in het materiaal).

Algen

Algen vind je vaak terug in vochtige/natte plaatsen en het zijn eigenlijk een aantal lagere planten. Deze vind je terug in verschillende kleuren, maar de groene of blauwe algen kunnen het gevaarlijkst zijn omdat het duidt op een aantasting van de materialen.

Schimmels

Vocht is een absolute vijand van de woning, een vochtige gevel zorgt immers voor een ongezond leefklimaat in de woning en kunnen tot vervelende problemen leiden in het menselijk lichaam. Als de muren vochtig zijn kunnen daar schimmels in groeien, maar ook andere schade kan daar bij voorkomen.

Mos

Het ziet er meestal naar uit dat mosvorming het eerste is dat zichtbaar wordt, maar dit gaat vooraf door verschillende bacteriën die we met het blote oog niet kunnen zien, die zich inwerken op de oppervlakte van de gevel. Mos is in feite een bundeling van algen en schimmels.
Er bestaan soorten die zich slechts op de oppervlakte manifesteren, maar bepaalde korstmossen kunnen ook in het draagmateriaal binnendringen en zorgen voor erosie, uitholling en de sterkte van het materiaal aantasten.

Gevelreiniging

Het reinigen van de gevel is dus absoluut noodzakelijk. Gevelreiniging maakt gevels fris maar het kan nefast zijn voor de gevel indien het niet correct wordt gedaan. Veel schade aan woningen blijkt namelijk te zijn veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. je gaat je auto toch ook niet wassen met een schuurspons?

Hoe kan gevelreiniging mijn gevel beschadigen?

Door het reinigen kan er beschadiging optreden, zoals bijvoorbeeld afzanding, verpoedering, schilfering en afbrokkeling. Metselwerk bijvoorbeeld kan na het reinigen een beschadigde oppervlakte hebben waardoor de gevel als het ware meer water zal opnemen als voordien en vervolgens de kans op een snellere en diepere vervuiling van de gevel vergroot.

Tip!

Niet alle bedrijven hebben noodzakelijk de specifieke kennis in huis om een verantwoorde reinigingsmethode te kiezen. Let er daarom zeker op dat deze op technisch-wetenschappelijk vlak voldoende afweet zodat je achteraf geen problemen hebt na het reinigen van de gevel. Wil je echt zeker weten dat je het juiste bedrijf aanspreekt, dan kan je je richten tot een restauratie-architect die met zijn ervaring de juiste vakman kan aanraden.

Gevelreiniging is als het ware een specialisatie geworden. het is dan ook een klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een deskundige vakman. Het reinigen van de gevel is niet alleen iets wat je doet om het uiterlijk van je woning te verbeteren, maar het is ook noodzakelijk om de levensduur van de materialen te verlengen.

Soorten reinigingen

Om alles duidelijk en gestructureerd te houden, kan je informatie terugvinden over de verschillende gevelreinigingstechnieken op diverse artikelen op deze website:

  • Mechanische reiniging (straaltechnieken)
  • Stoomreiniging
  • Chemische reiniging
  • Laserreiniging

 

 

Hydrofoberen

Vaak wordt na de gevelreiniging aangeraden om de buitenmuur te hydrofoberen (= impregneren). Simpelweg gezegd slaat dit op het vochtafwerend maken van de gevel door het opvullen van het poreuze gesteente. Bij impregneren wordt een waterwerende laag op de gevel aangebracht. Het hydrofobeermiddel op het oppervlak wordt meestal vrij snel (enkele maanden tot hoogstens enkele jaren) afgebroken door Ultraviolet licht. Het waterwerende effect zit dan in de poriën onder het zichtbare oppervlak.
Wanneer de gevel geïmpregneerd is, zal die geen vocht meer opnemen. Op die manier ontstaat er geen schade meer door het verschil in vochtigheidsgraad, wanneer de gevel nat wordt en terug droogt.
Ondeskundig hydrofoberen kan echter wel leiden tot vorstschade, zoutschade, zoutuitbloei en algengroei.

Als je meer wilt leren, dan kan je steeds terecht op ons artikel over het impregneren van de buitengevel.

 

Herstellen van het voegwerk.

De reiniging van de gevel kan ook als gevolg hebben dat het voegwerk wordt aangetast. De hedendaagse technieken zijn iets minder efficiënt dan de oude technieken. Een voeg is eigenlijk niet meer dan een laagje zeer slecht beton van ongeveer een centimeter dikte (goed beton is minstens 20 cm dik om waterdicht te zijn).

Wil je meer weten over het voegen van de gevel, dan kan je steeds terecht op ons artikel over voegwerken.

 

Gratis offertes ontvangen voor gevelreiniging

Vul onderstaand formulier zo nauwkeurig mogelijk in en ontvang gratis en vrijblijvend prijzen op maat van verschillende reinigingsspecialisten uit jouw buurt.