Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel waterdicht maken: welke oplossingen?

Wanneer vocht in de gevel lange tijd onbehandeld blijft, stapelen de problemen zich alleen maar op: brozere buitenmuren, aangetaste binnenmuren, schimmelgroei, … Gelukkig kan je al die schade doeltreffend vermijden door je gevel waterdicht te maken. Hier lees je alles over de mogelijke oplossingen voor jouw gevel!

Ga snel naar:
Hoe mijn gevel waterdicht maken?
Buitenmuur waterdicht maken of renoveren?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer moet ik een vakspecialist inschakelen?

Wanneer is het tijd om er een professionele vochtbestrijder bij te halen? We zetten de belangrijkste alarmsignalen voor je op een rij:

 • Witte uitslag: vooral bij metselwerk en andere cementgebonden materialen is witte uitbloei 1 van de eerste tekenen van vochtproblemen. Dit is het gevolg van vocht in combinatie met vrije zouten. Laat je dit probleem te lang sluimeren? Dan is het gevaar op vriesschade reëel.
 • Gescheurd metselwerk: onder invloed van uiteenlopende weersomstandigheden krimpt het metselwerk en zet het weer uit. Dit kan scheuren in het metselwerk veroorzaken. Deze scheuren maken je woning extra kwetsbaar voor vochtproblemen.
 • Permanente vochtplek: eenmaal vocht z’n weg heeft gebaand in je gevel, ontstaan er permanente vochtplekken. Afhankelijk van hun omvang en plaats achterhaalt een specialist wat de precieze oorzaak is.

BELANGRIJK: het is essentieel dat je de exacte oorzaak van de vochtproblemen laat opsporen. Daarom schakel je het best een vakspecialist in. Niet alleen voor de vochtdiagnose, maar ook voor het opknappen van de gevel en een waterdicht eindresultaat. Vind een gevelspecialist in je regio.

 

Hoe gevel waterdicht maken?

Merk je enkele van de bovenstaande symptomen op? Dan schiet je beter in actie. Buitenmuren zijn het meest onderhevig aan de onderstaande 2 vochtproblemen:

 

1. Doorslaand vocht = gevel impregneren

gevel waterdicht maken

Wanneer je verouderde buitenmuren poreuzer worden, baant neerslag zich een weg doorheen je metselwerk. Daar hoopt het zich op en tast het je muren aan. Dit noemen we doorslaand vocht. De meest voor de hand liggende oplossing is het impregneren van de gevel. Hoe gaat dat in z’n werk?

Een specialist brengt een transparante en waterafstotende laag aan op de buitenmuur. Daardoor hecht vuil zich minder snel aan de gevel, geniet je langer van een proper uitzicht en blijft deze langer waterdicht. Let wel, in bepaalde gevallen is een grondige, voorafgaande gevelreiniging vereist!

Prijs: gem. € 8 à 12 per m² (excl. btw & reiniging, incl. uitvoering). Ontmoet hier een geschikte vakspecialist.

  • Zijn er andere oplossingen voor doorslaand vocht?

  Ja! Om doorslaand vocht te bestrijden, kan je ook nog altijd vochtwerende verf aanbrengen, voegwerken uitvoeren of een nieuwe gevelbekleding plaatsen. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de vochtproblemen, de aard van de vervuiling, het gewenste uitzicht en je budget. Een gevelspecialist helpt je graag met het bepalen van de meest geschikte keuze.

  Ontmoet een expert actief in je regio via ons contactformulier. • Is een gevelreiniging altijd nodig?

  In bepaalde gevallen raden we aan om een gevelreiniging uit te voeren. Zeker wanneer je de schade op je buitenmuren graag wil wegwerken met een nieuwe gevelbekleding. Denk maar aan crepi, houten gevelpanelen of zelfs een groengevel. Het reinigen en herstellen van de ondergrond is belangrijk om een goede hechting en duurzame afwerking van de nieuwe gevelafwerking te verzekeren. Er zijn diverse reinigingsmethoden mogelijk. Je gevelspecialist bespreekt samen met jou de meest geschikte oplossing.

  Prijs: gem. € 5 à 20 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat voor gevelreiniging. • Waarom schakel ik beter meteen een expert in?
  Een verkeerde diagnose bij vochtproblemen leidt tot een foutieve vochtbestrijding. Met als gevolg nog meer herstellingswerken en -kosten dan je voorheen misschien al had. Doe daarom meteen beroep op een ervaren vakspecialist. Zo ben je verzekerd van een professionele vochtanalyse en -bestrijding. Ook voor een kwalitatieve gevelrenovatie zit je hier goed. Vind een specialist via ons offerteformulier.

 

2. Opstijgend vocht = muren injecteren

buitenmuur waterdicht maken

Vochtplekken aan de onderkant van je buitenmuren wijzen vaak op opstijgend vocht. De oorsprong ligt bij een verouderde of gebrekkige waterkering, waardoor het grondwater zich een weg naar boven kan banen. Vergis je niet: ook nieuwe woningen kunnen hier last van hebben. De meest gebruikte bestrijdingsmethode is het injecteren van de muren.

Een vakspecialist boort over de volledige muurlengte gaten op zo’n 10 à 15 cm afstand van elkaar. Vervolgens injecteert die langs deze weg een vochtwerende gel. Wanneer deze volledig uithardt, vormt zich een waterkerende laag die grondvocht tegenhoudt. Dit is een bijzonder efficiënte manier om dit type vochtprobleem een halt toe te roepen.

Prijs: gem. € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontmoet hier je vakspecialist.

  • Zijn er andere oplossingen voor opstijgend vocht?

  Ja. Het onderzagen van de muren is een veel drastischer methode om opstijgend vocht te bestrijden. Een vakspecialist slijpt hiervoor horizontale sleuven in de gevel. Daarin plaatst hij een compleet nieuwe vochtkering uit kunststof. Dit is een heel arbeidsintensieve methode die we voornamelijk aanraden bij vrijstaande gebouwen en wanneer je ook de buitengevel gaat renoveren. De buitenmuur moet je namelijk helemaal opnieuw afwerken. Bespreek op voorhand met je expert of er geen betere alternatieven zijn. • Is een gevelreiniging altijd nodig?

  In bepaalde gevallen raden we aan om een gevelreiniging uit te voeren. Zeker wanneer je de schade op je buitenmuren graag wil wegwerken met een nieuwe gevelbekleding. Denk maar aan crepi, houten gevelpanelen of zelfs een groengevel. Het reinigen en herstellen van de ondergrond is belangrijk om een goede hechting en duurzame afwerking van de nieuwe gevelafwerking te verzekeren. Er zijn diverse reinigingsmethoden mogelijk. Je gevelspecialist bespreekt samen met jou de meest geschikte oplossing.

  Prijs: gem. € 5 à 20 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat voor gevelreiniging. • Waarom schakel ik beter meteen een expert in?

  Een verkeerde diagnose bij vochtproblemen leidt tot een foutieve vochtbestrijding. Met als gevolg nog meer herstellingswerken en -kosten dan je voorheen misschien al had. Doe daarom meteen beroep op een ervaren vakspecialist. Zo ben je verzekerd van een professionele vochtanalyse en -bestrijding. Ook voor een kwalitatieve gevelrenovatie zit je hier goed. Ontmoet een specialist via ons offerteformulier.

   

Kan ik besparen op het waterdicht maken van m’n gevel?

Ja! Voor bepaalde gevelwerken kan je genieten van enkele premies. Wil je je buitenmuur behandelen tegen opstijgend vocht? Vervolgens nieuwe gevelisolatie en -bekleding plaatsen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden premies zoals de Mijn VerbouwPremie ontvangen. Let wel, dit kan enkel wanneer je een beroep doet op een gevelexpert. Die helpt je graag verder met je aanvraag.

Gevelspecialist in je buurt inschakelen? Dat kan! Ontvang gratis advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 


CONCLUSIE: buitenmuur waterdicht maken of compleet renoveren?

Volstaat het om enkel je buitenmuur waterdicht te maken? Of overweeg je toch beter een complete renovatie na vochtschade? De volgende factoren helpen je alvast op weg:

 • Soort vochtprobleem: de bovenstaande vochtproblemen (doorslaand en opstijgend vocht) zijn relatief eenvoudig te bestrijden. Het impregneren van de gevel of het injecteren ervan gaat doorgaans snel, efficiënt en zonder al te veel stofvorming of grote afbraakwerken.
 • Type woning: sommige vochtbestrijdingsmethodes zijn enkel mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Zo raden we het onderkappen of onderzagen van je huis enkel aan wanneer het om een vrijstaande woning gaat.
 • Ernst van verontreiniging: de diepte van de verontreiniging en de huidige schade aan je woning bepalen in grote mate of je je buitenmuur beter herstelt, reinigt of helemaal renoveert.
 • Beter isoleren: wil je van de gelegenheid gebruik maken om meteen ook je woning beter te isoleren? Dan neig je ongetwijfeld meer naar een totale gevelrenovatie. Een gevelspecialist isoleert dan je buitenmuren aan de buitenkant en werkt die isolatielaag af met een nieuwe gevelbekleding.  
 • Esthetische redenen: misschien ben je het huidige uitzicht van je gevel gewoon moe en vind je het tijd voor een radicale make-over. Dat kan bijvoorbeeld met mooie houten panelen of een nieuw laagje gevelverf. De keuze is aan jou!

 

Vocht- en gevelexpert = fundamenteel voor duurzaam eindresultaat!

Of je nu te maken hebt met doorslaand vocht, opstijgend grondwater of een daklekkage die je gevel beschadigt… Je doet er in elk geval goed aan om meteen een expert in te schakelen. Die kan de precieze oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en permanent oplossen. Ga nooit ongeïnformeerd zelf aan de slag bij vochtproblemen. Dit maakt de problemen op termijn enkel groter.

TIP: vergelijk verschillende experts actief in je regio via het onderstaande formulier. Neem aandachtig de tijd om diverse offertes naast elkaar te leggen en maak zo de beste keuze.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers