Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel moderniseren: welke aanpak kiezen?

Ziet je gevel er oud en gedateerd uit? Kamp je met vochtproblemen door barstjes in de gevelbekleding, poreuze bakstenen, afbrokkelende voegen, …? Dan dringt een gevelrenovatie zich op. Gelukkig kan je je gevel moderniseren op verschillende manieren, afhankelijk van je budget en je persoonlijke wensen. We overlopen de meest courante methodes om je buitenmuren doeltreffend aan te pakken!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel moderniseren met nieuwe bekleding
OPTIE 2: gevel moderniseren met reiniging/herstelling
CONCLUSIE: hoe laat ik het best mijn gevel moderniseren?

Vergelijk nu offertes voor jouw gevel!

 

 

Waarom tijdig je gevel moderniseren een goed idee is?

Je gevel is het ultieme visitekaartje van je woning. Uiteraard wil je dus dat je buitenmuren in topvorm blijven. Je gevel moderniseren met een kleine of grote renovatie is na verloop van tijd dan ook onvermijdelijk. Zulke gevelwerken zijn echter een uitstekende investering op verschillende vlakken. Waarom precies?

 • Omdat je voor een nieuwe uitstraling zorgt: ben je na al die jaren uitgekeken op je gevel en is het tijd voor iets nieuws? Met een gevelrenovatie steek je je buitenmuren in een nieuw kleedje. Een reiniging kan al wonderen verrichten, maar wil je echt een andere look? Dan zijn een schilderbeurt of een nieuwe gevelbekleding meer aangewezen.
 • Omdat je vochtproblemen vermijdt: door je gevel te moderniseren, bescherm je die ook doeltreffend tegen regen, vorst, … Zo vermijd je dat je op termijn te maken krijgt met schade door opstijgend of doorslaand vocht.
 • Omdat je energiefactuur flink daalt: maak je van de gevelwerken gebruik om ook gevelisolatie te laten plaatsen? Goed idee, zo hou je de warmte veel beter binnen en moet je dus minder stoken. Met een flink lagere energiefactuur tot gevolg.
 • Omdat je wooncomfort en -waarde stijgen: door een constantere binnentemperatuur stijgt je wooncomfort na een gevelrenovatie, maar daar blijft het niet bij. Ook je woningwaarde schiet omhoog. Een grote troef als je later eventueel je huis zou verkopen.
 • Omdat je de kosten kan verlagen met premies: van de MijnVerbouwPremie tot het verlaagde btw-tarief… Er bestaan verschillende premies en financiële voordelen voor werkzaamheden aan je gevel. Om in aanmerking te komen, moet je wel samenwerken met een erkende gevelwerker.

Op zoek naar de juiste gevelwerker voor jouw project? Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met meerdere gevelspecialisten. Zo kan je hun voorstellen rustig vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

OPTIE 1: gevel moderniseren met nieuwe bekleding

gevel moderniseren

 

Wanneer is een nieuwe gevelbekleding een goede keuze?

Een nieuwe gevelbekleding kost uiteraard meer dan een reinigingsbeurt of het hervoegen van je buitenmuren. Je kiest dus niet zomaar voor zo’n ingrijpend project. Een grondige gevelrenovatie met structurele aanpassingen is vooral aangewezen als…

 • De buitenmuren zijn te beschadigd of vertonen vochtproblemen.
 • Je wil ook gevelisolatie langs buiten laten plaatsen.
 • Je wil een volledige, drastische make-over van je gevel.

 

Hoe je gevel moderniseren met een nieuwe bekleding?

Met een nieuwe gevelbekleding bescherm je je gevel weer optimaal tegen de weersinvloeden. Bovendien kies je zelf de nieuwe uitstraling van je woning met een bekleding naar keuze. Maar uit welke materialen kan je allemaal kiezen om je buitenmuren of gevelisolatie af te werken? Een kort overzicht:

 • Crepi: wil je je gevel renoveren met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je bijna automatisch bij crepi uit. Zo’n dunne, elastische gevelpleister is bovendien de ideale afwerkingslaag voor gevelisolatie. Je kiest ook uit een breed scala aan mogelijke kleuren, structuren en afwerkingen.
 • Steenstrips: hou je eerder van die typische baksteen-look? Dan zijn steenstrips de ideale keuze als nieuwe gevelbekleding. Bij zulke dunne, gezaagde gevelstenen (22 à 24 mm) is een nieuwe fundering overbodig. Een vakspecialist verlijmt ze gewoon rechtstreeks op je buitenmuur of isolatieplaten.
 • Houten gevelbekleding: ook met hout kan je je gevel moderniseren. Dit materiaal rijmt namelijk lang niet alleen met een landelijke uitstraling. Je kiest namelijk tussen meerdere houtsoorten, elk met hun eigen kenmerken en look. Vooral hardhout en thermowood zijn geschikt voor buitentoepassingen.
 • Gevelpanelen: deze panelen bestaan in verschillende materialen. Vooral metalen als aluminium, zink of inox ogen modern, maar je kan ook gaan voor budgetvriendelijkere materialen als PVC of composiet. Een gevelwerker brengt zulke panelen aan op een houten of metalen draagstructuur (met luchtspouw).

 

Gemiddelde prijs gevelbekleding

Je gevel moderniseren met een nieuwe bekleding vergt uiteraard het nodige budget. De uiteindelijke kosten hangen vooral af van het gekozen materiaal, de totale oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook je keuze om al dan niet gevelisolatie te plaatsen, beïnvloedt natuurlijk de kosten. Een overzicht:

Type gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

Een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij gevelwerkers in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: gevel moderniseren met reiniging/herstelling

voorgevel moderniseren

 

Wanneer is een gevelreiniging/herstellling een goede keuze?

Je gevel moderniseren hoeft niet handenvol geld te kosten. Ook een gevelreiniging, een schilderbeurt of een herstelling kan al een wereld van verschil betekenen. Je kiest beter voor zo’n kleinere gevelrenovatie als…

 • De gevel is niet zwaar beschadigd, maar eerder vuil, verkleurd, …
 • Je wil grote, structurele werkzaamheden liever vermijden.
 • Je hebt niet voldoende budget voor een nieuwe gevelbekleding.
 • Je wil dat de gevelwerken snel vooruitgaan.

 

Hoe je gevel moderniseren met een kleine renovatie?

Je gevel moderniseren staat niet noodzakelijk synoniem met grote, ingrijpende werkzaamheden. Is je gevel nog in een behoorlijk goede staat? Dan volstaat doorgaans een kleine renovatie zonder structurele aanpassingen. Je kan kiezen voor 1 van de volgende methodes:

 • Gevelreiniging: is je gevel in de loop der jaren steeds meer vervuild geraakt? Dan kan een grondige gevelreiniging wonderen verrichten. Met een reinigingsmethode op maat verwijdert een vakspecialist in een handomdraai zwarte of groene aanslag, roet, mosvorming en algen, … Tip: wil je je gevel nog extra beschermen? Laat dan na de reiniging ook nog een impregneermiddel aanbrengen op je buitenmuren.
 • Voegen herstellen: de staat van je gevel staat of valt met de kwaliteit van het voegwerk. Zijn je voegen poreus of brokkelen ze af? Dan kan regenwater in je buitenmuren dringen en zich een weg naar je binnenmuren banen. Daarom laat je best je oude voegen uithakken of uitslijpen om daarna je gevel opnieuw te laten voegen.
 • Gevel schilderen: wil je je gevel niet alleen reinigen, maar ook een andere uitstraling geven? Dan is een schilderbeurt de beste oplossing. Een gevelwerker bereidt eerst je buitenmuren correct voor en kiest dan de meest aangewezen dampopen verf. Ook een kalkpleister biedt een fraai eindresultaat. Zeker als je kleine oneffenheden of lichte beschadigingen wil wegwerken.

 

Gemiddelde prijs gevelreiniging en -herstelling

Kies je voor een snelle gevelrenovatie zonder structurele wijzigingen? Dan hangt het kostenplaatje vooral af van de gekozen aanpak. We zetten de richtprijzen kort op een rij:

MethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen)
Gevelreiniging€ 5 à 20
Voegwerk herstellen
(uithakken of -slijpen + nieuw voegwerk)
€ 40 à 60
Gevel schilderen€ 20 à 40

Wil je graag prijsvoorstellen vergelijken? Goed idee, dat is de beste manier om het meest interessante aanbod te kiezen tegen een correcte prijs. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere gevelwerkers in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe laat ik het best mijn gevel moderniseren?

Wil je je oude gevel opfrissen, maar twijfel je nog over de beste aanpak? Laat je dan zeker gericht adviseren door een ervaren gevelwerker in je buurt. Die inspecteert jouw buitenmuren en stelt dan een renovatiemethode op maat voor. De gekozen werkwijze zal vooral afhangen van de volgende factoren:

 • Staat van je buitenmuren: is je gevel nog in een behoorlijke staat? Dan volstaat een reiniging of kleine herstelling. Is er echter sprake van vochtproblemen of is de schade te groot? Neem in dat geval geen risico’s en laat een nieuwe gevelbekleding plaatsen om 100% zeker te zijn van een gevel in topvorm.
 • Budget: is je budget beperkt? Dan laat je beter je gevel reinigen of schilderen in plaats van opnieuw bekleden. Op voorwaarde dat de staat van je buitenmuren zo’n kleine renovatie toelaat natuurlijk. Moet je je gevel toch laten bekleden? Dan biedt crepi doorgaans de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Gewenste uitstraling: met een schilderbeurt of een nieuwe gevelbekleding kan je natuurlijk verschillende kanten uit. Die methodes zijn ideaal als je echt je woning in een ander kleedje wil steken. Maar ook een reiniging van een sterk vervuilde gevel kan de aanblik van een huis flink veranderen.
 • Gevelisolatie of niet: wil je 2 vliegen in 1 klap slaan? Dan is een gevelrenovatie het uitgelezen moment om ook je buitenmuren te isoleren langs buiten. Zo’n naadloze isolatielaag werk je af met een bekleding naar keuze. Zijn je muren al geïsoleerd? Dan kan een reiniging of schilderbeurt ook volstaan.
 • Bouwvergunning: wil je je voorgevel moderniseren? Hou er dan wel rekening mee dat je een vergunning moet aanvragen als het uitzicht van de straat verandert. Bij een zij- en achtergevel is dat doorgaans niet nodig. Ga zeker eens op voorhand langs bij je gemeente om informatie in te winnen over de regels waaraan je je moet houden.

Op zoek naar een gevelwerker in je buurt? We brengen je gratis en volledig vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten. Zo kan je hun aanbod gericht vergelijken. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers