Vochtproblemen bestrijden: Insijpelend regenwater en lekken
Vochtproblemen kunnen zich ook manifesteren door insijpelend regenwater, doorslaand vocht of lekken. Het doorsijpelen van water via het dak is echter een probleem dat meer voorkomt dan men zou vermoeden.
Doorslaand vocht komt in de meeste gevallen voor langs het dak, via de ramen, door de gevel of de kelder. Afhankelijk van de locatie van het probleem, zal een passende oplossing moeten voorgesteld worden.
Net zoals opstijgend vocht, zal doorslaand vocht vaker bij oudere woningen voorkomen.
Vocht via de gevel: Oplossing is mogelijk
Doorslaand vocht dat via de gevel binnenkomt, meestal is dit aan de regenzijde van de woning (vooral de gevels die naar het zuidwesten gericht staan), kan opgelost worden door een impregneermiddel aan te brengen. Impregneren van de gevel betekend eigenlijk het aanbrengen van een beschermende en waterwerende (en tevens onzichtbare) laag bovenop de gevel. De buitenmuur wordt behandeld met een chemische stof en zal er voor zorgen dat water wordt afgestoten.
Het is ook reeds bewezen dat dit de levensduur van je gevel kan verlengen. Er wordt vaak een garantie van 10 jaar gegeven als ultieme bewijs. Over het impregneren van de gevel kan je hier op onze site meer informatie terugvinden.
Belangrijke puntjes samengevat:
- Een goed uitgevoerde spouwmuur is nodig wil je doorslaand vocht vermijden;
- De correcte isolatie aanbrengen (waterafstotende isolatie in een geventileerde spouwmuur bijvoorbeeld) is noodzakelijk;
- Het gebrek aan isolatie kan ook doorslaand vocht een handje helpen;
- Gebreken of beschadigingen aan de gevel moeten zo snel als mogelijk opgelost worden.
Doorslaand vocht via de gevel: oorzaken
Vocht dat door de gevel komt, kan verschillende oorzaken hebben. Een voor de hand liggende oorzaak is wellicht ouderdom van de gevel, maar ook wie zijn gevel heeft laten reinigen kan nadien problemen hebben. Het reinigen van de gevel kan immers (on)zichtbare schade aanbrengen en dient dus met de grootste voorzichtigheid te gebeuren. Het valt immers nooit uit te sluiten dat de poriën in de gevel terug geopend worden na een grondige reiniging. De reiniging zelf moet soms ook gebeuren met krachtige stralen om al het vuil te kunnen verwijderen.
TIP: check na het reinigen van je gevel ook of het voegwerk nog volledig intact is. Indien dat niet het geval zou zijn, dan moet dit hersteld worden.
Op volgende zaken dien je te letten, omdat ze er kunnen voor zorgen dat er water door de gevel komt:
• Barsten in de gevel / gevelbepleistering;
• Kapotte dakgoot;
• Versleten voeg;
• Slecht opgetrokken muur;
• Versleten of slecht geplaatst raamwerk;
• Gebarsten vensterbank;
• Beschadigde kroonlijst;
• Opspattende regen tegen de gevel.
Indien je merkt dat er vochtvlekken verschijnen na een regenbui, wees dan uiterst waakzaam en alert want het is mogelijk dat er vlekken tevoorschijn komen op enkele centimeters waar het water zich een weg kan banen door de gevel.
Doorslaand vocht via de gevel: gevolgen
Als je last hebt van muren met doorslaand vocht, dan zal je dit kunnen merken aan de binnenmuren en aan de buitenmuren. Vochtige plaatsen trekken de groei van bepaalde planten, schimmels of bacteriën op gang, zoals bijvoorbeeld algen op de buitenkant (wat resulteert in een groenere gevel) en schimmels binnenshuis. Ook kan je dit merken aan de muffe geur die er heerst en het afbrokkelen van het metselwerk. Binnenshuis bestaat het risico dat behang begint los te laten en het is ook nefast voor de gezondheid, zeker met kleine kinderen in huis.
Doorslaand vocht via het dak of dakgoten
Het is moeilijk om hier een oplossing voor te stellen, het probleem zal eerst onderzocht moeten worden. Kuis wel geregeld de dakgoten eens uit zodat allerlei vuiligheid zoals bladeren de afvoer van het water niet kunnen belemmeren.
Hou je dak in goede staat. Kapotte dakpannen, ontbrekende zinkbedekking, slecht geplaatste dakramen, een teveel aan mos, versleten afdichtingen (tussen het dak en de daklijst), kleine spleten, slechte dakhelling, het ontbreken van een schoorsteenkap of verstopte dakgoot, … het kunnen allemaal elementen zijn die water toegang geven waardoor je met nefaste gevolgen komt te zitten.
Neem tijdig contact met een vakman wanneer je denkt last te hebben van vochtproblemen. Het kwaad is dan namelijk al geschiedt. Klik hier om gratis offertes te ontvangen voor vochtbestrijding.
Vocht te wijten door lekken
Niemand zit te wachten op een waterlek, maar spijtig genoeg doet het zich wel eens voor. De ware gevolgen zullen pas na enige tijd merkbaar worden, er zullen zich al snel vlekken kunnen ontwikkelen op het oppervlakte. Tenzij je zelf goed uit de slag kan, bel je best zo snel mogelijk een loodgieter om het probleem op te lossen.
Heeft jouw woning op elke verdieping aansluitpunten op de waterinstallatie? Dan zijn er meer leidingen en wordt het risico op een lek dus iets groter. Als een leiding breekt (meestal gebeurd dit aan een koppeling) dan bestaat het risico op een lek. De muren worden vochtig en er kunnen vlekken ontstaan.
De grootste moeilijkheid zal er in bestaan om het lek op te sporen, een lek hoeft immers niet groot en opvallend te zijn om op lange termijn schade te berokkenen. Een professional kan met een vochtmeter wel de nodige hulp bieden.
Na het opsporen van het lek, zal er een deel van de muur of vloer moeten uitgebroken worden om deze te herstellen.
TIP: check je polis brandverzekering. De kans is groot dat kosten en schade als gevolg van vochtproblemen door lekkende leidingen gedekt is door je brandverzekering.
Doorslaand vocht professioneel laten oplossen
Last van vochtige binnenmuren of een ander vochtprobleem? Wacht niet te lang om deze te bestrijden en raadpleeg de expertise van een vakman. Gebruik onze online offerteservice om in contact te komen met vochtbestrijders uit uw regio die voor u een offerte op maat kunnen maken. Vul uw gegevens in en ontvang vrijblijvend diagnoses en prijsoffertes die je makkelijk kan vergelijken.