Vezelcement
Het afwerken van een gevel met materialen van vezelcement maakt het mogelijk om een unieke gevel te creëren. Het kan gecombineerd worden met andere materialen en door een partiële bekleding in vezelcement slaag je er vast in om de gevel een decoratieve meerwaarde te geven. Naast gevels, wordt het materiaal ook veelvuldig gebruikt bij daken. Platen van vezelcement kunnen zowel bij een renovatie als bij een nieuwbouw gebruikt worden.
Ga snel naar: wat is vezelcement – plaatsing – voor-en nadelen – prijs
Meer over vezelcement
Vezelcement is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit minerale grondstoffen (ongeveer 95%). Er worden versterkingsvezels aangebracht om tot de nodige sterkte te kunnen komen. De minerale vulmiddelen zorgen ervoor dat de gevelplaten of gevelstroken waterbestendig zijn.
De beeldzijde kan voorzien worden van een cederhoutstructuur en vervolgens afgewerkt met diverse coatings naargelang dekkende kleur of natuurlijke basiskleur. De latten worden vaak verticaal bevestigd om toe te laten dat eventuele waterinfiltratie zonder hinder in de spouw kan afdruipen. Er moet voldoende verluchting zijn en plaats voor isolatie, en daarom moeten bepaalde minimumafstanden tot de muur gerespecteerd worden.
Soorten gevels in vezelcement
Vezelcement wordt voornamelijk gebruik voor de productie van gevelplaten en gevelstroken. Qua uiterlijk kunnen deze een effen of gestructureerd oppervlak hebben. Deze gevelbekleding is in heel veel kleuren te verkrijgen. Kunstleien worden ook vervaardigd met vezelcement. Specifieke informatie over leien vind je op deze website.
Het meest bekend onder de noemer vezelcementbekleding, zijn waarschijnlijk de sidings van Eternit (link onderaan). De sidings hebben een heel strak uitzicht en kunnen er voor zorgen dat je gebouw een zeer frisse aanblik krijgt. De belangrijkste eigenschap van deze sidings is natuurlijk de smaakvolle cederstructuur.
Bevestiging en uitvoering
De bevestiging is afhankelijk van de ontwerper en fabrikant, maar er bestaan verschillende mogelijkheden:
Zichtbare bevestiging:
De vezelcementplaten worden op regelmatige tussenafstanden pneumatisch vastgenageld / vastgeschroefd. De bevestigingspunten dienen minimaal 25 mm van de rand geplaatst te worden en op minimaal 75 mm vanaf de boven en onderzijde van de platen. De gaten dienen circa 1 mm groter te worden voorgeboord dan de dikte van het bevestigingsmateriaal.
Blinde bevestiging:
Dit gebeurd door middel van aluminium plaathaken (stoeltjesprofielen) op het voorziene regelwerk uit hout, aluminium, of een ander geschikt materiaal voor regelwerk. Als er gebruik wordt gemaakt van metalen voor het regelwerk, dan moet deze bestaan uit een lichte metaalsoort.
Verlijmde bevestiging:
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige polymeerkit: het is een lijmsysteem dat dient te beschikken over een technische goedkeuring.
Benieuwd naar een prijs op maat? ✓ Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Voordelen vezelcement
- Brandveilig en recycleerbaar;
- Het materiaal rot niet;
- Het is onderhoudsvriendelijk;
- Vezelcementplaten zijn vormvast en vorstbestendig en daarnaast weren ze ook bacteriën af.
- Het is geschikt om te gebruiken bij renovatie en om tegelijkertijd ook isolatie aan te brengen. Het materiaal is zeer dun, dus de gevel zal ook niet veel dikker worden;
- Budgetvriendelijk: ideale prijs-kwaliteit verhouding;
- Een gevelbekleding in vezelcement is daarnaast eenvoudig te plaatsen;
Nadelen vezelcement
- Niet hét meest duurzaam, maar de grondstof is recycleerbaar en de prijs-kwaliteit verhouding blijft goed.
- Een héél klein aantal mensen klagen over donkere strepen, maar dit wordt door vele anderen weerlegd.
Prijs vezelcement
Eternit gevelplaten (bijvoorbeeld “eter color”) kosten rond de 40-45 euro per vierkante meter. Opgelet: bevestigingsmaterialen zijn hier niet inbegrepen. Je kan eenvoudig prijzen op maat ontvangen van verschillende plaatsers via onderstaand formulier.
Asbest in vezelcement?
In het verleden werd asbest vaak toegepast in België, voornamelijk omwille van zijn isolerende en hittebestendige eigenschappen. Eternit is hier zeer open over, dat kunt u lezen op hun site met informatie over asbest, maar het is een algemeen probleem dat we nu, zoveel jaar later, blijven meeslepen.
De vezels in vezelcement die door Eternit worden gebruikt, hebben een een organische koolstof-struktuur. Zo bestaat cellulose uit koolhydraten en is een chemische structuur die vergelijkbaar is met de dagdagelijkse plastic soorten.
Deze organische vezels worden door geen enkel der gezaghebbende wetenschappelijke instituten beoordeeld als kankerverwekkend of verdacht-kankerverwekkend. In sommige producten wordt ook wollastoniet gebruikt. Dit is een natuurlijk en bio-oplosbaar calciumsilicaat waarvan de meeste deeltjes geen echte vezelafmetingen hebben. Ook wollastoniet wordt door geen enkel gezaghebbend wetenschappelijk instituut beoordeeld als kankerverwekkend of verdacht-kankerverwekkend.
Asbestvrije vezelcementproducten zijn meestal herkenbaar aan een “NT” vermelding. Dit kan je dus op die manier nagaan bij oudere woningen. Meer info over asbest kan je terugvinden op de website van Eternit.
Nuttige links: