Vocht: boosdoener voor uw woning
De meeste problemen die zich manifesteren in de bouwsector hebben rechtstreeks of onrechtstreeks te maken met vocht. Ook wie een woning koopt loopt het risico vroeg of laat vochtproblemen te ontdekken.
In elk huis is vocht aanwezig. Gemiddeld gezien produceren we een tiental liters per dag door uit te ademen, te koken, ons met warm water te wassen, enzovoorts. Teveel vocht in huis kan je bijvoorbeeld waarnemen door een afbladerend behang, muffe geuren of door een toename van allergische reacties op huisstofmijten die houden van een vochtige omgeving.
Vocht in huis vermijden: enkele tips
Een goede verluchting en ventilatie in huis is broodnodig om te vermijden dat je met vochtproblemen komt te zitten. Zet daarom regelmatig twee openingen tegenover elkaar open zodat de ruimtes goed verlucht en geventileerd kunnen worden. Opteer eventueel ook om te investeren in een goed ventilatiesysteem.
Verminder de productie van vocht door er voor te zorgen dat deze weg kan: de dampkap gebruiken tijdens het koken, de muren en vloeren van de badkamer drogen na het douchen, enz … het zijn allemaal kleine tips die meehelpen om je woning in goede conditie te houden.
TIP: haal zelf een vochmeter in huis en detecteer snel of er vochtige muren of vochtige ruimtes zijn die voor problemen kunnen zorgen. Lees hier meer over vochtmeters.
We willen allemaal wel een centje uitsparen door de verwarming lager te zetten, maar zet deze niet te laag. Algemeen beschouwd wordt aangeraden de temperatuur niet te doen zakken onder 15 graden Celsius.
Vochtbestrijders kan je inzetten in ruimtes waar het net iets mogelijker is om deze met regelmaat te verluchten. Deze apparaten werken op basis van vochtregulerende kristallen en bestrijden vocht en de daarbijhorende muffe geuren.
Meubels die dicht bij de muur staan, zullen een isolerende werking hebben. De temperatuur achter de meubels zullen kouder zijn dan ervoor waardoor condensvorming op de muur niet uit te sluiten is. Zorg er dus altijd voor dat de lucht goed kan circuleren binnen een ruimte.
Woning gekocht en nadien vochtproblemen ontdekt
Uit het leven gegrepen: Er kan makkelijk een discussie ontstaan tussen de oude en nieuwe eigenaar indien binnen enige termijn een vochtprobleem opduikt. In sommige gevallen kan het beoordeelt worden als een verborgen gebrek, zeker als de vochtproblemen niet zichtbaar waren tijdens de verkoop en er nooit melding van werd gemaakt.
Op de koper rust wel een onderzoeksplicht. Is het gebrek zichtbaar aanwezig bij de verkoop, dan zal het moeilijk zijn om je gelijk te halen in de rechtbank. Sommige gebreken zitten wel verstopt, bijvoorbeeld vochtproblemen tussen de muur en de isolatie en zijn niet zichtbaar. De vraag stelt zich dan stel hoe ver het onderzoeksplicht van de koper rekt.
In veel gevallen gaat het om een discussie die niet altijd duidelijk is, zelfs niet in de rechtbank. Het is mogelijk dat het parket een architect aanstelt om na te gaan of de koper als ‘leek’ zelf zou kunnen beoordelen of het om een gebrek gaat of niet. Werd het vochtprobleem weggewerkt, dan krijg je wellicht het gelijk in de zaak.
Mogelijks krijg je dan ook de keuze om de woning terug te geven of deze te behouden en een schadevergoeding te eisen. De schadevergoeding zal in dat geval bepaald worden door een gerechtsdeskundige.