Gevelbekleding-info.be

Muren injecteren

De muur injecteren is een (al dan niet preventieve) behandeling tegen opstijgend vocht, waarmee voornamelijk oudere woningen te kampen hebben. In de muur wordt dan als het ware een waterwerend middel ingebracht op een relatief lage hoogte met een afstand van 10 a 15 centimeter van elkaar. We bespreken kort eens wat het injecteren van de muur inhoudt.

 

Injecteren of impregneren?

Er bestaat soms eens verwarring of de termen injecteren en impregneren (hydrofoberen). De gevel impregneren houdt eigenlijk niet meer in dan het aanbrengen van een beschermende laag op het oppervlakte van de gevel, terwijl bij injecteren een middel in de muur wordt gespoten met lage of hoge druk. Weet overigens ook dat het mogelijk is de muren vanaf de binnenkant van je woning te injecteren.

 

Wat is het injecteren van de muur?

Bij het injecteren wordt een vochtwerend middel in de muur gespoten. Dit middel houdt het vocht tegen zodat de muur erboven kan drogen. Eenvoudig gezegd zorgt het middel er voor dat het gebruikte materiaal een waterafstotende werking krijgt.

De injectie gebeurd met zogenaamde trechters die op een afstand van 10 a 15 centimeters van elkaar in de muur worden gebracht tot op drie vierden van de muurdikte. Dit gebeurd ongeveer op een hoogte van een halve meter, te berekenen vanaf de begane grond. De precieze hoogte bij injectie binnenshuis is echter afhankelijk van de binnenvloer en het hoogteverschil met de grond buiten.

geboorde gaten bij muur injecteren
Geboorde gaten bij muur injecteren

Opgelet: Bij een muur met een spouw moet de injectie verplicht langs binnen uit te voeren. In de meeste gevallen is injectie via de binnenmuur de beste oplossing, zelfs bij volle muren. De reden hiervoor is omwille van de zichtbaarheid van alle leidingen en buizen en het weghalen van eventuele vochtbruggen binnenshuis.

 

Het injecteren zal gebeuren onder druk. Meestal zal men variabele druk naar boven schuiven wat een goed idee is. Bepaalde muren dienen behandeld te worden onder hoge druk, maar bij andere muren kan dit nefast zijn. Bij variabele druk is het dus mogelijk dat de druk kan aangepast worden op de toestand van uw muur zodat de meest optimale resultaten kunnen behaald worden.

Na de injectie is ook een bijkomende behandeling nodig, namelijk een behandeling tegen ‘hygroscopische zoutbelasting’. Wanneer grondvocht in de muur opstijgt en uitdroogt krijg je hiermee te maken. De aanwezigheid van deze zouten (die ook dienen als herkenpunt van het probleem van opstijgend vocht) zijn niet goed voor de duurzaamheid van de gebruikte materialen bij de afwerking of na een renovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afwering van binnenmuren met pleister.

Deze zouten zijn de oorzaak voor veel schade die berokkend wordt door opstijgend vocht, zelfs nadat het probleem van opstijgend vocht al werd aangepakt. De bijkomende behandeling is dus absoluut nodig voor de bescherming van de afwerkingmaterialen in uw woning.

 

De meerfasenbehandeling.

De muren van oudere woningen zijn niet meer in de beste staat en kunnen gaten en scheuren hebben. Dit zorgt er wel voor dat er een deeltje van het geïnjecteerde product wegloopt via deze gaten en scheuren en daarom gebeurd de behandeling soms via meerdere fasen.
De eerste fase bestaat er natuurlijk in om alle gaten en scheuren in de muren te dichten. Op die manier is de injectie van het vochtwerend middel des te effectiever.

 

Alternatief: Gelinjectie.

De gelinjectie is een innovatieve methode die voorbehandelingen en de meerfasenbehandeling overbodig maakt. Je zou hierdoor kunnen denken dat de kostprijs van gelinjectie veel hoger ligt, maar dit is zeker niet altijd het geval. Je moet er op zijn minst wel rekening mee houden dat een meerfasenbehandeling extra kosten met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor het dichten van de gaten in de muren.

Gelinjecties worden echter wel niet ondersteund door elke vochtbestrijder. Sommige zijn relatief gekant tegen het principe en stellen het resultaat in vraag. Dikke muren kunnen wel moeilijker behandeld worden met gel omdat er Co2 nodig is om te kunnen reageren.

 

Diverse vragen bij het injecteren van muren.

Overzicht muren injecteren langs binnen.

Het proces om muren te injecteren langs de binnenmuren is een proces dat relatief gemakkelijk kan uitgeschreven worden. Eerst wordt de bezetting afgekapt en worden de gaten geboord. Nadien worden de muren geïnjecteerd tegen het opstijgend vocht en daarna worden antizoutbekledingen geplaatst. Er wordt meestal dan een noppenfolie aangebracht en nieuwe cementbepleistering. Daarna wordt de muur bezet en worden de plinten geplaatst.

 

Een gemeenschappelijke muur injecteren.

Als je in een rijhuis woont waar je merkt dat er een probleem is met opstijgend vocht in een muur die gemeenschappelijk is, dan kan snel de vraag gesteld worden wie moet instaan voor de betaling van de kosten voor het injecteren van de muur in kwestie.
In principe is de herstelling van een gemeenschappelijke kost voor rekening van beide eigenaren, waardoor er toch wel mogelijkheden moeten zijn tot het delen in de kosten van een muurinjectie. Het komt tenslotte ten goede voor de volledige muur waar beide eigenaren genot van hebben.

 

Zelf muren injecteren?

Je muren injecteren is een proces dat je zelf kan doen. We hebben ook beschreven hoe je dit zelf kan doen. Let er zeker wel op dat injecteren de beste oplossing is voor jouw situatie en laat je steeds bijstaan door iemand die je vakkundig kan adviseren.

 

Waarom de muur injecteren?

De injectie van een vochtwerend middel wordt vaak voorgesteld wanneer er problemen met opstijgend vocht in de woning wordt vastgesteld. Dit sluit ook niet uit dat je je muur preventief kan injecteren.
Injecteren is meestal de beste oplossing tegen opstijgend vocht, maar niet in alle gevallen haalbaar of het meest ideaal. Onthou zeker dat er in bepaalde gevallen andere mogelijkheden zijn om vochtproblemen op te lossen en dat injecteren niet altijd het probleem volledig oplost, maar kan verschuiven. Laat u daarom altijd goed adviseren, want de vochtproblematiek binnen een weinig is zeer complex.

 

Kosten gevel injecteren.

De totale kostprijs zal natuurlijk afhankelijk zijn van verschilende factoren. Het aantal muren die worden geïnjecteerd, de gefactureerde uren van de vochtbestrijder en de bijkomende kosten zoals het uitvoeren van enkele herstellingen kunnen een grote invloed hebben.

De goedkoopste vorm van injecteren is de chemische injectie (meestal op basis van siliconen) onder lage druk. Dit zal je ongeveer 105 euro kosten per meter. De meerfase injectie kost al gauw 140 euro per meter. Injectie met gel – wat niet door iedere vochtbestrijder gesteund wordt – vermijd meerfaseinjecties. De kostprijs voor een gelinjectie draait gemiddeld rond de 112 euro per meter.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders