Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelsteen

Gevelstenen zijn en blijven een klassieker onder de gevelbekledingen. Ze zijn dan ook ontzettend sterk, vormvast en duurzaam. Bovendien staat een gevelsteen al lang niet meer synoniem met de traditionele rode baksteen. Uit welke uitvoeringen van gevelstenen kan je vandaag de dag kiezen? Hoe zit het met de prijs per m² en de plaatsing? En welke interessante alternatieven voor gevelstenen zijn er? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Gevelsteen prijs
Aandachtspunten bij plaatsing
Alternatieven voor gevelstenen
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor gevelstenen?

Een gevelsteen is een klassieke, maar zeker geen gedateerde keuze als gevelbekleding. Na meer dan 100 jaar bewijzen gevelstenen nog altijd hun waarde en het aanbod is groter dan ooit. De belangrijkste troeven van  gevelstenen op een rij:

  • Op maat van elke woning: je vindt vlot en eenvoudig een gevelsteen voor elke stijl. Je kan kiezen uit een brede waaier aan kleuren, afmetingen, texturen, … Verder lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van gevelstenen.
  • Goed bestand tegen weersinvloeden: bakstenen gevels zijn erg goed bestand tegen regen, wind, mosvorming en luchtvervuiling. Je kan bovendien ook kiezen voor geïmpregneerde gevelstenen. Door die waterwerende behandeling zijn ze extra beschermd tegen witte uitslag, vergipsing, …
  • Sterk & lange levensduur: een gevelsteen is duurzaam en sterk. Hij zal dus niet uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen. Omdat gevelstenen zo goed bestand zijn tegen vervormingen en hoge druk, gaan ze makkelijk tot wel 75 jaar mee.
  • Aangenaam binnenklimaat: gevelstenen kunnen de zonnewarmte goed opslaan. Zo koelt je woning in de winter minder vlug af. In de zomer houden ze de warmte dan weer doeltreffend buiten. Kortom, met een bakstenen gevel investeer je ook in een aangenaam binnenklimaat.
  • Herbruikbaar en recycleerbaar: oude gevelstenen kan je eenvoudige recupereren voor een andere klus. Bovendien winnen oudere gevelstenen enkel aan karakter en authenticiteit. Heb je ze niet meer nodig? Dan vallen ze vlot te recycleren tot stabilisatiemateriaal, gravel voor tennisbanen, …
  • Weinig tot geen onderhoud: gevelstenen vergen amper onderhoud. Vooral bij blekere tinten zijn sporen van vervuiling na verloop van tijd wel mogelijk. In dat geval volstaat het om de gevelstenen te reinigen met een hogedrukreiniger. Zeker zijn van de juiste techniek? Vraag advies aan een vakman!

gevelsteen prijs

 

Mogelijke uitvoeringen van gevelstenen

Voor elke woningstijl vind je sowieso een gevelsteen. Zoek je een strakke, moderne gevelsteen of eerder een baksteen voor een rustieke pastorijstijl? Dankzij het immense aanbod aan kwalitatieve bakstenen creëer je vlot de uitstraling en het architecturale effect dat jij voor ogen hebt. Er zijn tal van mogelijkheden op vlak van:

 

1. Kleur

De kleur van de bakstenen is erg bepalend voor de uitstraling van je gevel. Je kan kiezen uit wel meer dan 100 tinten. Naast de klassieke rode baksteen heb je ook vele varianten van de witte gevelsteen en de grijze gevelsteen. Of is een strakke, zwarte gevelsteen meer op jouw maat gesneden? Hou er wel rekening mee dat de kleur ook de prijs beïnvloedt. Zo zal een lichtgrijze gevelsteen duurder zijn dan een rode gevelsteen vanwege de extra pigmenten.

 

2. Afmetingen

Het standaardformaat van gevelstenen is 21 x 10 x 6,5 cm. Wil je extra investeren in een afwijkend formaat om een specifieke stijl te creëren? Dan kan dat zeker. Kleinere gevelstenen zullen bv. voor een traditionele uitstraling zorgen. Zoek je eerder een strakker, lineair effect voor je woning? Dan is een langere, moderne gevelsteen wellicht meer iets voor jou. Een gevelwerker geeft je graag meer uitleg over de verschillende gevelsteen afmetingen.

 

3. Technieken

De productietechniek heeft ook een grote invloed op de uitvoering van een gevelsteen. Getrommelde gevelstenen zijn bv. in een cilinder gegooid om de hoeken licht te breken en af te ronden. Zo krijg je een ‘verouderde’ baksteen die tegelijk gloednieuw is. Gesmoorde gevelstenen gaan dan weer na het bakken opnieuw de oven in om voor een lichtgrijze kleurschakering te zorgen.

 

4. Vorm & textuur

Vroeger werden bakstenen met de hand gevormd en was elke steen uniek. Nu bestaan er moderne technieken om dat oude proces na te bootsen voor die typische, ruwe ‘handvormgevelstenen’. Strengpers gevelstenen zijn dan weer glad en strak afgelijnd met rechte randen. Een recentere techniek zijn de ‘Wasserstrich gevelstenen’ met genuanceerde, natuurlijke kleischakeringen. Net als strengpersstenen hebben ze een gladde en onbezande oppervlaktestructuur. Kortom, ook qua vorm en textuur kan je vele kanten uit met gevelstenen.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere gevelwerkers

Ga je best voor een lichtgrijze gevelsteen of voor een witte baksteen? Zoek je een strakke, moderne vorm en textuur of eerder een nieuwe gevelsteen met een ‘verouderde’, landelijke look? Je contacteert best verschillende gevelwerkers voor advies op maat. Zo kan je gericht verschillende uitvoeringen, maar ook prijzen, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Niet elke vakman zal dezelfde uitvoeringen aanbieden. Het loont dus om goed te vergelijken.

Op zoek naar gevelwerkers? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Gevelsteen prijs

De gevelsteen prijs per m² hangt onder meer af van de kleur, de productietechniek en eventuele nabewerkingen, het formaat, de plaatsing (bv. lijmen of traditioneel metselen?), … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende gevelsteen prijzen:

  • Nieuwe buitenmuur zonder gevelisolatie: vanaf 90 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
  • Nieuwe buitenmuur met gevelisolatie: vanaf 130 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

TIP: Je kiest ook best voor een kwalitatief merk voor een optimaal eindresultaat en maximale levensduur. Denk bv. aan een Wienerberger gevelsteen, een Vandersanden gevelsteen of een Nelissen gevelsteen.

 

Een precieze prijs voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject?

Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook soorten gevelstenen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

rode baksteen

 

Aandachtspunten bij plaatsing van gevelstenen

Gevelstenen kopen en zelf plaatsen is enkel aangeraden als je veel ervaring en expertise hebt. De plaatsing van gevelstenen is namelijk specialistenwerk en fouten zijn snel gemaakt. Kortom, wil je zeker zijn van een stabiele, stevige en esthetische bakstenen gevel? Dan doe je best een beroep op een professionele gevelwerker. Die houdt onder meer rekening met de volgende belangrijke aandachtspunten:

  • Plaatsingstechniek op maat: een vakman kan onder meer een gevelsteen lijmen met een dunne laag lijmmortel. Door de bakstenen zo met elkaar te verbinden, is voegen achteraf zelfs niet nodig en krijg je een egaler resultaat. Ook dunmetselen met een speciale mortel is mogelijk om een fijne, strakke voeg te verkrijgen. Traditioneel metselen kan natuurlijk ook. Dat is goedkoper, maar je moet achteraf je gevel wel nog laten voegen.
  • Juiste mortel: de ene gevelsteen neemt meer water op dan de andere. Het is belangrijk dat de mortelsoort goed is afgestemd op dat ‘zuiggedrag’ van de gekozen gevelsteen. Anders loop je het risico dat de mortel onvoldoende hecht met de stenen en gaat verpulveren.
  • Isolatie of niet: bij een nieuwbouw plaatst een vakman sowieso gevelisolatie tussen je binnenmuur en je buitenmuur. Maar ook bij een gevelrenovatie kan je buitengevelisolatie laten plaatsen als je oude gevel niet geïsoleerd is. Een isolatiespecialist brengt dan isolatiemateriaal aan tegen je oude buitenmuur om daarna een nieuwe muur tegen de isolatie te metsen. Let op: je hebt in dat geval wel een extra fundering nodig en je moet ook investeren in nieuwe ramen en deuren.
  • Weersomstandigheden: metselen bij regenweer is een slecht idee. Het is namelijk erg belangrijk om vers metselwerk te beschermen tegen regenwater (bv. met plastic). Anders loop je een groot risico op witte vlekken op je gevelstenen, kalkuitslag, uitgeregende cement die langs je gevelstenen druipt, …
  • Soort voeg + kleur: naast de gevelsteen zelf bepaalt ook de voeg voor een groot stuk de uitstraling van je gevel. Samen met de vakman kan je afspreken of je eerder gaat voor een platte of een bolle voeg. Qua kleuren kan je kiezen uit de grijze standaardvoeg, maar bv. ook uit een duurdere crèmekleurige voeg.

BELANGRIJK: ga je beter voor een gelijmde gevelsteen of voor traditioneel metselwerk? Je kan alle plaatsingsmogelijkheden bespreken met een ervaren gevelwerker. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor gevelstenen

Een nieuwe buitenmuur plaatsen is uiteraard arbeidsintensief. Naast gevelstenen kan je daarom ook kiezen voor andere mogelijke gevelbekledingen. Enkele populaire alternatieven op een rij:

 

1. Gevelbepleistering

alternatief crepi

Een gevelbepleistering of crepi is een populaire gevelafwerking bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Crepi is verkrijgbaar in tal van mogelijke uitvoeringen en beschermt je gevel ook doeltreffend tegen vocht (dampopen en waterafstotend). Bovendien is zo’n sierpleister sneller en eenvoudiger aan te brengen dan het plaatsen van gevelstenen. Het vormt ook de dunst mogelijke afwerkingslaag voor gevelisolatie.

Prijs crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Steenstrips

alternatief steenstrips

Naast klassieke gevelstenen kan je natuurlijk ook kiezen voor steenstrips voor je renovatie- of nieuwbouwproject. Dat zijn dunne, gezaagde bakstenen die een vakman rechtstreeks op je geïsoleerde buitenmuur of op je buitengevelisolatie aanbrengt. Net als bij crepi gaat het dus om een dunne afwerkingslaag die snel te plaatsen valt. Bovendien heb je in tegenstelling tot een nieuwe buitenmuur geen extra fundering nodig. Zo geniet je van die authentieke baksteen-uitstraling, maar met een vlottere, eenvoudigere plaatsing.

Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: 150 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs steenstrips met gevelisolatie: 200 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Houten gevelbekleding

alternatief houten gevelbekleding

Naast gevelstenen kan je ook met een houten gevelbekleding zowel een moderne als landelijke uitstraling creëren. Er zijn tal van duurzame houtsoorten op de markt die geschikt zijn voor buitentoepassingen. Denk maar aan verschillende soorten thermisch behandeld hout (thermowood) of tropisch hardhout (padoek, afrormosia, afzelia, …). Een vakman brengt dat hout aan op een metalen of houten draagstructuur. Dankzij een luchtspouw wordt vocht efficiënt afgevoerd en krijg je niet met vochtproblemen te maken.

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: 100 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Gevelpanelen

gevelpanelen alternatief

Net als bij gevelstenen is ook het aanbod aan gevelpanelen enorm groot. Zo vind je altijd een gevelpaneel op maat van jouw project. Hou je het bv. liever iets goedkoper? Dan zijn smalle gevelstroken (sidings) in PVC of composiet een geschikte keuze. Investeer je graag in een strakke, moderne uitstraling? Dan kan je ook kiezen voor grote panelen in metaal. Net als bij een houten gevelbebekleding bevestigt een vakman deze panelen op een draagstructuur. De ontstane luchtspouw houdt alle materialen droog en stabiel.

Prijs gevelpanelen zonder gevelisolatie: 50 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs gevelpanelen met gevelisolatie: 80 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vraag voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers

Wil je een specifiek soort gevelsteen kopen of eerder een andere soort gevelbekleding als crepi, hout, …? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij gevelwerkers actief in je buurt. Die informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw woning en helpen je om de juiste keuze te maken tegen een correcte prijs.

Gratis offertes ontvangen? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Voorbeelden van gevelstenen

Nog op zoek naar inspiratie voor de rode, witte of grijze gevelsteen van jouw dromen? Vraag dan zeker verschillende gevelwerkers naar hun vorige realisaties. Ook de onderstaande voorbeelden van bakstenen gevels brengen je vast op ideeën:

 

INSPIRATIE: getrommelde gevelsteen in pastorijstijl

gevelsteen pastorijstijl

Heb je een landelijke pastorijstijl voor ogen? Met getrommelde bakstenen met een verouderde, licht verweerde uitstraling zorg je probleemloos voor die traditionele bouwstijl. Ook de verschillende, genuanceerde kleurtinten in de gevelstenen van het bovenstaande huis dragen bij tot die typische rustieke sfeer. Je kan dergelijke gevelstenen ook vlot combineren met andere materialen als hout voor extra cachet.

 

 

INSPIRATIE: witte gevelsteen voor moderne woning

witte gevelsteen

Gevelstenen zijn al lang niet meer synoniem met de klassieke, rode baksteen. Met een witte gevelsteen kan je ook kiezen voor een moderne bouwstijl. De uniforme bleke tint van de gevelstenen in de bovenstaande woning zorgt voor een strakkere look. In plaats van traditioneel grijs voegwerk gaat het hier om bleke voegen die perfect aansluiten bij de witte gevelsteen. Zo is het plaatje helemaal compleet.

 

 

INSPIRATIE: rode gevelsteen met dunne voeg

gevelsteen rood

Er bestaan honderden uitvoeringen van gevelstenen, maar de rode baksteen blijft nog altijd populair. Op de bovenstaande foto zie je waarom. Rode gevelstenen blijven de tand des tijds moeiteloos doorstaan en zorgen voor een een tijdloze, esthetische uitstraling. Bij deze stadswoning zorgen vooral de dunne voeg en de combinatie met houten buitenschrijnwerk voor extra karakter.

 

 

INSPIRATIE: landelijke gevelsteen voor vrijstaande woning

landelijke gevelsteen

Verschillende kleurtinten in de gevelstenen dragen hun steentje bij tot een landelijke uitstraling van een woning. Op de bovenstaande foto gaat het om een mix van lichtgrijze, bruine en rode tinten. Die rustieke mix harmonieert mooi met de witte ramen en de grijze dakpannen. Of hoe je met gevelstenen eindeloos kan combineren om die gedroomde stijl van je woning te realiseren.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers