Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Red Cedar gevelbekleding: opties & prijzen

Op zoek naar een duurzame, stijlvolle houten afwerking voor jouw gevel? Dan is Red Cedar hout absoluut het overwegen waard. Niet alleen voor je woning, maar ook voor een luxeveranda of een bijgebouw in je tuin. Meer weten over dit Canadese hardhout? In dit artikel ontdek je alles over de voordelen, uitvoeringen, prijzen, … van een Red Cedar gevelbekleding!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Red Cedar gevelbekleding: prijs per m²
Mogelijke alternatieven voor cedar
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is een Red Cedar gevelbekleding?

Red Cedar is een duurzame naaldhoutsoort uit Canada. Het staat ook bekend als Red Ceder of Western Red Cedar (WRC). Dit hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het kan pronken met een levensduur van minstens 20 à 25 jaar (mits een correcte plaatsing). Vanwege zijn vele voordelen is dit hout niet alleen populair als gevelbekleding, maar ook als dakbedekking!

Interesse in een gevelbekleding in Red Cedar? Een gespecialiseerde gevelwerker geeft je graag meer uitleg over alle mogelijke uitvoeringen, gemiddelde prijzen, andere geschikte houtsoorten, … Zo maak je een doordachte keuze voor jouw project. Ontvang gratis advies op maat!

red cedar gevelbekleding

 

Voor- en nadelen van een Red Cedar gevelbekleding

Een Ceder gevelbekleding is niet toevallig een populaire keuze. Vanwege zijn grote kwaliteiten leent deze houtsoort zich uitstekend voor het afwerken van gevels. Maar om welke specifieke voordelen gaat het dan? En zijn er ook nadelen verbonden aan cederhout? We zetten het even op een rij:

 

 • Grote duurzaamheid: cederhout staat bekend om zijn grote duurzaamheid. Het is bv. uitstekend bestand tegen vocht, schimmels, houtrot en insecten. Zelfs zonder onderhoud kan het makkelijk 20 à 25 jaar meegaan. Kortom, een toekomstbestendige investering voor je woning of bijgebouw!
 • Licht van gewicht: een Western Red Cedar gevelbekleding kan een vakspecialist snel en eenvoudig plaatsen. De planken en profielen zijn namelijk erg licht van gewicht. Bovendien is cederhout ook makkelijk te zagen en te bewerken. Zo is je Red Cedar gevel in een mum van tijd geplaatst.
 • Vele uitvoeringen: van ceder planchetten tot Red Cedar rhombus profielen… Dit type hout is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Zo vind je vast en zeker een gevelafwerking op maat van jouw smaak én budget.
 • Mooie vergrijzing: cederhout vergrijst na verloop van tijd. Dat proces geeft nog extra karakter aan je gevelafwerking. Bovendien gaat het bij cederhout om een prachtige kleurverandering naar egaal potloodgrijs. Dat is niet bij elke houtsoort het geval.
 • Weinig werking: cederhout zal weinig krimpen en uitzetten door de weersinvloeden. Daardoor vertoont deze houtsoort geen barstjes en gaat het niet kromtrekken. Ook een eventuele extra afwerking met beits of verf blijft dankzij die vormvastheid in een goede staat.

 

 • Duurdere prijs: Red Cedar hout is samen met andere hardhoutsoorten het neusje van de zalm qua houten gevelbekledingen. Daar hangt dus ook een iets duurder prijskaartje aan vast. Je betaalt gemiddeld meer dan voor zachte naaldhoutsoorten, douglas hout, …
 • Huidirritatie bij plaatsing: ga je zelf aan de slag met ceder planchetten of profielen? Draag dan zeker handschoenen, want deze houtsoort kan voor irritatie aan de huid zorgen. Werk je samen met een ervaren gevelwerker? Dan moet je je hierover uiteraard geen zorgen maken.

 

Mogelijke uitvoeringen van een Red Cedar gevel

Met een Red Cedar gevelbekleding creëer je gegarandeerd een tijdloze, natuurlijke uitstraling voor je woning of bijgebouw. Net als ander hardhout ademt ceder een onvervalste charme en pure klasse. Door de juiste keuzes te maken, kan je bovendien nog eigen accenten leggen. Er is namelijk een breed scala aan mogelijkheden:

 

 • Type planken/profielen: rabatdelen in Red Cedar komen het vaakst voor. Zulke planken met een groef en een geschulpte rand kan een vakspecialist snel en eenvoudig in elkaar schuiven. Naast zulke potdekselplanken in Red Cedar heb je ook nog halfhouts rabat en een Red Cedar rhombus gevelbekleding. Zulke fijne profielen zorgen voor een moderne, speelsere uitstraling.
 • Met of zonder noesten: je kan cederhout zonder noesten kopen voor een zo egaal mogelijke look. Dan gaat het enkel om planken met rustige lijnen. Hou er wel rekening mee dat je dan meer betaalt. Planken met noesten ogen rustieker vanwege de grote vlamvorming. De kwaliteit is echter even hoog en de prijs ligt tot 25% lager.
 • Horizontaal of verticaal: afhankelijk van het type planken kan je kiezen voor een horizontale of verticale plaatsing. Zo zijn rabatdelen in Red Cedar vlot stapelbaar en daarom meer geschikt voor een horizontale montage. Red Cedar rhombus profielen kan je dan weer perfect verticaal laten plaatsen om je gevel nog meer in het oog te laten springen.
 • Open of gesloten: met Red Cedar rabatdelen krijg je een gesloten gevelbekleding. Met elegante rhombusprofielen is er dan weer een smalle, open voeg tussen de balkjes. Daarachter zit dan een zwarte, waterdichte folie.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere gevelwerkers!

Het aanbod aan Western Red Cedar gevelbekledingen kan verschillen van specialist tot specialist. Het loont dus zeker om meerdere gevelwerkers te contacteren. Zo krijg je een helder zicht op de mogelijkheden voor je gevel, maar ook op de gemiddelde prijzen, de werkwijzen, uitvoertermijnen, …

Meerdere experts in je buurt contacteren? Heel eenvoudig, je vult gewoon het offerteformulier in en na enkele werkdagen nemen enkele geschikte vakspecialisten contact op om je project te bespreken. Start nu je gratis aanvraag!

 

Red Cedar gevelbekleding: prijs per m²

De kosten voor een Red Cedar gevelbekleding hangen vooral af van de uitvoering die je kiest, de oppervlakte van je gevel, de eventuele keuze om ook gevelisolatie te plaatsen of niet, … Ook je beslissing om de gevelwerken zelf uit te voeren of uit te besteden, speelt uiteraard een rol. Een blik op de prijzen!

 

1. Zelf Red Cedar gevelbekleding plaatsen (enkel materiaalkosten)

Heb je de nodige kluservaring? Dan kan je ook zelf je Red Cedar planchetten of profielen kopen en ze monteren tegen je woning of bijgebouw. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 50 à 120 per m² (excl. btw). Let op: naast het cederhout zelf moet je ook nog andere materialen kopen als bevestigingsmateriaal van roestvrij staal, de draagconstructie, …

Is doe-het-zelven echt goedkoper? Je betaalt geen arbeidskosten, maar de materialen zijn ook prijzig. Bovendien betaal je 21% btw op al die materialen. Werk je met een expert en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw. Tel daarbij de snelle plaatsing als je een specialist inschakelt en uiteindelijk zal doe-het-zelven financieel amper voordeliger zijn.

 

2. Red Cedar gevelbekleding laten plaatsen (materiaal- en arbeidskosten)

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal en duurzaam eindresultaat? Dan blijft het beter en veiliger om samen te werken met een ervaren gevelspecialist in je buurt. Zeker als het gaat om een woning ouder dan 10 jaar en je kan profiteren van het verlaagde btw-tarief. Gemiddeld betaal je de volgende prijzen:

 • Gevelbekleding in Red Cedar, excl. gevelisolatie: 80 à 150 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Gevelbekleding in Red Cedar, incl. gevelisolatie: 110 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

Een totaalprijs voor jouw Red Cedar gevel? Vraag dan gewoon meerdere prijsoffertes aan bij gevelwerkers in je buurt. Zo vergelijk je snel en gericht hun verschillende kostenposten en maak je een weloverwogen keuze. Ontvang gratis meerdere voorstellen bij gevelwerkers in je buurt!

 

gevelbekleding red cedar

 

Mogelijke alternatieven voor Red Cedar hout

Ceder is uiteraard niet de enige houtsoort om je gevel mee af te werken. Wil je eerst meerdere houten gevelbekledingen vergelijken? Hieronder ontdek je de mogelijke alternatieven voor een gevel in Red Cedar.

 

ALTERNATIEF 1 = een andere hardhoutsoort

Western Red Cedar is een hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 2. Er zijn echter houtsoorten die nog duurzamer zijn. Padoek, afzelia, afrormosia, eik, … hebben een duurzaamheidsklasse I-II, wat betekent dat ze vaak nog langer dan 25 jaar meegaan. Bovendien is een onderhoud met beits of olie niet noodzakelijk, tenzij je de natuurlijke vergrijzing van het hardhout wil voorkomen. Let op: dergelijke hardhoutsoorten hebben een nog hoger prijskaartje dan Red Cedar.

Richtprijs hardhout: € 50 à 150 per m² (excl. btw en isolatie, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = thermisch behandeld hout

Ook zachtere houtsoorten zijn een optie als gevelbekleding. Maar enkel op voorwaarde dat ze een stoom- of hittebehandeling ondergaan hebben. Dankzij dat thermische proces zijn houtsoorten als ayous, grenen, vuren, … ook geschikt voor buitentoepassingen. Bovendien ligt de prijs van thermisch behandeld hout behoorlijk lager dan de kosten voor hardhout.

Richtprijs thermisch behandeld zachthout: € 30 à 110 per m² (excl. btw en isolatie, incl. plaatsing)

 

De juiste keuze voor jouw gevel? Vraag advies aan een expert!

Wat nu de beste houtsoort voor jouw gevel is? Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke wensen, de stijl van je woning en uiteraard ook je budget. Daarom zit je het best samen met een gespecialiseerde gevelwerker om je opties gericht te overlopen. Op basis van je situatie stelt zo’n vakspecialist dan de meest geschikte houtsoorten voor je project voor.

Op zoek naar geschikte vakspecialisten? Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere betrouwbare experts via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers