Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verticale gevelbekleding

Is je gevel toe aan een renovatie? Of zoek je nog naar een unieke look voor je nieuwe gevel? Dan is een verticale gevelbekleding misschien wel iets voor jou. Hierbij gaat het vaak om houten latten of planchetten die je verticaal tegen je gevel plaatst. Maar wat zijn nu de mogelijkheden voor een verticale gevelbekleding? Hoeveel kost het? En welke materialen kan je er nog voor gebruiken? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijkheden houten verticale gevelbekleding
Prijs verticale gevelbekleding
Hoe verticale gevelbekleding plaatsen?
Andere mogelijke materialen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor verticale gevelbekleding?

Bij een verticale gevelbekleding kies je ervoor om planken, platen, panelen… verticaal tegen je gevel te plaatsen. Dat geeft je woning een unieke uitstraling en onderscheidt je huis van de vaker voorkomende horizontale gevelbekledingen. Bij verticale gevelbekledingen komt hout het vaakst voor. Zo’n houten verticale gevelbekleding heeft heel wat voordelen:

 • Unieke uitstraling: een verticale gevelbekleding komt minder vaak voor dan een horizontale gevelbekleding, waardoor je je woning dus een uniekere look geeft. Bovendien geeft hout het geheel een warme en natuurlijke uitstraling.
 • Betere afwatering: door planken of panelen verticaal te plaatsen, zorg je ook voor een betere en snelle afwatering van regenwater.
 • Optisch hogere woning: een verticale gevelbekleding doet je woning optisch hoger lijken. Een horizontale gevelbekleding daarentegen kan je woning optisch verbreden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een verticale gevelbekleding? Een specialist geeft je graag meer info over verticale gevelbekledingen en bekijkt met jou de mogelijke uitvoeringen en vormgevingskeuzes. Kom in contact met een expert in de buurt.

verticale gevelbekleding

 

Mogelijkheden voor verticale houten gevelbekleding

Bij de vormgeving van je houten verticale gevelbekleding kan je verschillende keuzes maken. Zo kan je je gevel helemaal naar jouw voorkeuren inkleden. We zetten hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Houtsoorten

Er is een breed aanbod aan houtsoorten die je kan gebruiken voor je verticale gevelbekleding. Belangrijk daarbij is dat het hout de juiste behandeling krijgt om goed bestand te zijn tegen weersinvloeden. Hieronder geven we een overzicht van enkele veel voorkomende houtsoorten:

 • Harde houtsoorten: hard hout heeft een duurzaamheidsklasse I of II en is door z’n hoge weerstand en vormvastheid erg geschikt als gevelbekleding. Deze houtsoorten zijn vaak ook iets duurder, maar je kan ze wel onbehandeld gebruiken voor je gevel. Een verticale Padouk gevelbekleding komt erg vaak voor, maar ook andere harde houtsoorten zoals Red Cedar, Afzelia, Merbau… kan je gebruiken.
 • Thermowood: thermowood of thermisch behandeld hout is eigenlijk geen aparte houtsoort. Het gaat in om minder duurzame houtsoorten die een behandeling krijgen om de duurzaamheid te verhogen. Zo hebben deze houtsoorten een duurzaamheid die gelijkaardig is aan die van hardhout, maar zijn ze vaak goedkoper en milieuvriendelijker. Vaak voorkomende thermowood gevelbekledingen om verticaal te plaatsen zijn thermo grenen, thermo ayous, thermo lorken…
 • Zachte houtsoorten: zacht hout is iets gevoeliger dan hardhout, maar kan met de juiste behandeling zeker dienen als verticale gevelbekleding. Zachte houtsoorten zijn doorgaans afkomstig van naaldbomen en groeien daardoor sneller. Er is een breed aanbod aan mogelijke zachte houtsoorten.

 

2. Uitvoering

Je kan de verschillende houtsoorten ook krijgen in een aantal verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende uitvoeringen voor een verticale gevelbekleding in hout zijn planchetten, latten en blokprofielen:

 • Planchetten: houten planchetten hebben als grootste voordeel dat ze makkelijk te plaatsen zijn. Dat komt omdat ze een tand- en groefsysteem hebben, waardoor je de planchetten ook vlot in elkaar kan laten overgaan en je een egale gesloten gevelbekleding krijgt.
 • Latten: een andere vaak gebruikte houten gevelbekleding zijn verticale latten. Een vakman plaatst elke houten lat afzonderlijk. De latten grenzen dus niet aan elkaar en er is een voeg tussen de verschillende latten. Houten verticale latten geven je woning een moderne look.
 • Blokprofielen: tot slot zijn ook blokprofielen een vaak voorkomende uitvoering voor een houten verticale gevelbekleding. Blokprofielen zijn planken die opgedeeld zijn in blokken. Die blokken hebben steeds een brede en smalle zijde, waarbij de brede zijde van een blok aansluit op de smalle zijde van een andere blok. Bij deze uitvoering heb je ook altijd de keuze tussen een enkel, dubbel en triple blokprofiel.

 

3. Breedtes en diktes

De breedte en dikte van zowel het hout als van de voegen is een belangrijk aandachtspunt. Je kan met verschillende breedtes en diktes een andere uitstraling geven aan je woning. Als je kiest voor planchetten, kan je deze naadloos op elkaar laten aansluiten waardoor je een volledig egaal en vlak oppervlak krijgt. Maar je kan ook spelen met de voegen en verschillende voegdiktes om een andere look te verkrijgen. Ook bij latten of blokprofielen kan je met de voegen een speels schaduweffect creëren.

 

4. Afwerking

Tot slot kan je ook nog kiezen hoe je je houten verticale gevelbekleding wil afwerken. Die afwerking heeft vooral betrekking op de natuurlijke vergrijzing van het hout door weersinvloeden. Hoewel de vergrijzing de staat van het hout niet aantast en zelfs kan zorgen voor een warme uitstraling, zijn er ook manieren om die vergrijzing tegen te gaan:

 • Behandeling egale vergrijzing: vergrijzing van hout gebeurt niet overal gelijkmatig omdat het hout niet overal in dezelfde mate aan zon of regen wordt blootgesteld. Om een egale vergrijzing te bevorderen, kan je een semi-transparante beits aanbrengen op je houten gevelbekleding. Die behandeling zal je dan regelmatig moeten herhalen.
 • Transparante of dekkende kleurafwerking: je kan je houten gevel ook behandelen met een dekkende of een dampopen, transparante beits. Beiden beschermen het hout tegen vergrijzing onder invloed van zonlicht. Bij een transparante beits behoud je echter wel de originele kleur van het hout, terwijl je bij een dekkende beits een breed aanbod aan mogelijke kleuren hebt om je gevel een nieuwe look te geven. Zo is bijvoorbeeld een verticale houten gevelbekleding in zwart een veel gekozen optie.

 

Prijs verticale gevelbekleding (hout)

De gemiddelde prijs voor je verticale gevelbekleding varieert van € 30 tot 200 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt uiteraard af van de gemaakte keuzes en je persoonlijke situatie. Zo zullen onder andere de houtsoort, de achterconstructie, het oppervlak van de gevel, de gekozen afwerking… een rol spelen in het kostenplaatje. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verticale gevelbekleding voor de verschillende houtsoorten:

Houtsoort verticale gevelbekledingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Zachthout€ 30 à 120
Hardhout€ 80 à 200
Thermisch behandeld hout€ 40 à 150

LET OP: laat je ook gevelisolatie plaatsen? Dan zullen de kosten uiteraard hoger oplopen. Benieuwd naar de prijs voor je verticale gevelbekleding? Vraag dan offertes aan bij experts in je buurt. Zo kan je verschillende prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

gevelbekleding hout verticaal

 

Hoe houten gevelbekleding verticaal plaatsen?

Een houten gevelbekleding verticaal plaatsen vereist de nodige expertise en kennis. Daarom laat je deze klus best over aan een vakman. Die gaat als volgt te werk:

 1. Regelwerk of draagconstructie plaatsen

  Voor een vakman de gevelbekleding kan plaatsen, is het belangrijk om eerst een stevig regelwerk te voorzien. Bij een verticale gevelbekleding bestaat dat regelwerk uit horizontale latten. Enerzijds zorgt die constructie ervoor dat je de verticale latten, planchetten of blokprofielen goed kan bevestigen. Anderzijds zijn die horizontale latten ook belangrijk voor de ventilatie. Zo kan het hout beter drogen na regen.

 2. Eventueel isolatie plaatsen

  Als je een nieuwe verticale houten gevelbekleding plaatst, is de combinatie met gevelisolatie het overwegen waard. Zo geniet je ook van een mooie besparing op je energiekosten. Een vakman kan je houten gevel isoleren met harde isolatieplaten of met zacht isolatiemateriaal. Daarbij voorziet hij ook een luchtspouw tussen het hout en de isolatie. Zo’n luchtspouw is belangrijk voor de goede ventilatie van je gevel.

 3. Gevelbekleding aanbrengen

  Tot slot brengt een vakman dan de houten gevelbekleding aan bovenop het regelwerk en de eventuele isolatie. Je kan kiezen tussen een open of gesloten verticale gevelbekleding. Bij een gesloten gevelbekleding sluiten de latten, planchetten of blokprofielen op elkaar aan, wat er strak en modern uitziet. Bij een open gevelbekleding in hout zijn er voegen tussen de latten, planchetten of blokprofielen. Dat zorgt voor een speelser effect.

Wil je zeker zijn van een mooi afgewerkte en optimaal geplaatste gevelbekleding? Dan schakel je best een gevelspecialist in. Vind een specialist in jouw buurt.

 

Alternatieven voor houten verticale gevelbekleding

Hout is een materiaal met een van nature hoge thermische en akoestische isolatiewaarde. Bovendien geeft het je woning of gebouw ook een warme en natuurlijke uitstraling. Maar er zijn ook nog enkele andere materialen die je kan gebruiken voor je verticale gevelbekleding. Ook die materialen hebben hun eigen kenmerken en voordelen. We zetten er enkele op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: kunststof verticale gevelbekleding

Naast hout kan je ook voor een kunststof verticale gevelbekleding kiezen. Kunststof is net als hout een duurzaam materiaal, maar het vereist minder onderhoud. Ook de kostprijzen voor kunststof gevelpanelen liggen lager dan voor hout. Verder is kunststof een veelzijdig materiaal dat je zelf kan vormgeven met veel mogelijke kleuren en structuren.

 

ALTERNATIEF 2: composiet verticale gevelbekleding

Ook een verticale gevelbekleding in composiet is een goed alternatief voor hout. Composieten gevelpanelen bestaan uit o.a. houtvezels en hebben daardoor ook de natuurlijke uitstraling van hout. In tegenstelling tot hout hebben ze wel minder onderhoud nodig. Een composieten gevelbekleding die je verticaal plaatst is ideaal wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijke gevel met een eenvoudig te bewerken materiaal dat de uitstraling van hout evenaart.

 

ALTERNATIEF 3: metalen verticale gevelbekleding

Tot slot komt ook een verticale gevelbekleding uit metaal nog vaak voor. Een metalen gevel geeft je woning een moderne en industriële uitstraling. De vaakst gebruikte metalen voor gevels zijn aluminium, zink, koper en inox. Elk van die materialen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Een aluminium verticale gevelbekleding is bv. heel sterk en vereist weinig onderhoud. Een verticale gevelbekleding uit zink is dan weer makkelijk te bewerken en beschermt zichzelf tegen vocht. Over het algemeen hebben de meeste metalen een lange levensduur, zijn ze licht in gewicht en kan je ze makkelijk plaatsen.

 

TIP: ga voor een metalen, kunststof of composiet gevel met houtlook!

Wil je de natuurlijke en warme uitstraling van hout combineren met de voordelen van kunststof, composiet of metaal? Dan kan je in de meeste gevallen kiezen voor een gevelbekleding met houtlook om verticaal te plaatsen. Op die manier geniet je van de charmes van een houten gevel, maar is er heel wat minder onderhoud nodig.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een gevelspecialist bekijkt graag alle opties en zorgt voor een correcte plaatsing van je gevel, helemaal naar jouw smaak en de stijl van je woning. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met experts in jouw buurt:

 

 

Offertes voor gevelbekleding ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers