Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houtbeits: verklaring

De klimatologische omstandigheden in België zijn voor de meeste houtsoorten die buitenshuis gebruikt worden blijven op lange duur niet zonder gevolg. De meeste houtsoorten worden aangetast zowel door vochtigheid, warmte, koude en het zonlicht. Op een paar tropische hardhout soorten na is het altijd aangewezen om het hout te behandelen tegen de natuursinvloeden. Ook de niet zichtbare delen worden beter behandeld dit om gevolgen van bijvoorbeeld condens tegen te gaan.

 

Houtbeits gebruiken.

Houtbeits kan alleen toegepast worden op onbehandeld hout. Bij behandeld hout moeten alle lagen verwijderd worden, of kan je kiezen voor een meer laagvormend systeem (vernidur). Vergeet niet om de houtbeits altijd goed te schudden voor gebruik.

Het aanbrengen gebeurd met een doek of een platte borstel. Werk steeds in de richting van het hout. Eventueel te veel aangebracht product dien je onmiddellijk af te wrijven met een droge doek of een spons (evt. lichtjes vochtig). Afwrijf dient ook te gebeuren in de richting van de houtnerf.

Werk altijd stuk voor stuk af (aanbrengen en afvegen). Na het drogen kan je de oppervlakte lichtjes schuren (korrel 280 of schuurmatje). Beide beitsen (op basis van olie of water) moeten afgewerkt worden met vernis of boenwas.

Het afvegen van de houtbeits levert de meest decoratieve resultaten op, doch is geen verplichting. De houtbeits mag ook zo gelaten worden na het aanbrengen. Let op: bij deze werkwijze kan dit een andere kleurindruk geven. Niet afgeveegde Houtbeits kleurt het hout namelijk veel donkerder. Op bepaalde harde en weinig poreuze houtsoorten kan deze methode echter wel betere resultaten opleveren.

 

 

Houtbeits op waterbasis

Houtbeits op waterbasis is geschikt voor het behandelen van nieuw hout, of hout waarvan de oude lagen werden verwijderd of grondig geschuurd.
Watergedragen houtbeits is in vele gevallen op basis van een acrylaat hars. Dit levert uitstekende resultaten op voor het behandelen van harde houtsoorten zoals meranti, ceder, Afzelia, enz.
Zachtere houtsoorten kunnen ook behandeld worden met water gedragen houtbeits maar worden bij voorkeur bij een eerste laag behandeld met een solventgedragen houtbeits.

 

Houtbeits op solventbasis

Houtbeits gebaseerd op solventen, meestal white spirit of terpentijn, zijn een goed bindmiddel en zorgen ervoor dat na het evaporeren van de oplosmiddelen, er een vaste stof laag overblijft. Aangezien de solventen een zeer lage oppervlaktespanning hebben kan het bindmiddel ook veel dieper in het hout trekken. Dit verklaart waarom een solvent gedragen houtbeits beter scoort bij de behandeling van nieuwe, onbehandelde zachte houtsoorten.

 

Kleuren van houtbeits

Wat kleuren van houtbeitsen betreft is er de laatste 10 jaar een ware revolutie geweest. Voordien kon men de houtbeitsen enkel in de typische transparante houtkleuren krijgen. Tegenwoordige kan houtbeits zowel watergedragen als het solvent type in quasi elke gewenste kleur gemaakt worden.

 

Verwijderen van houtbeits

Soms kan het nodig zijn bestaande houtbeits te verwijderen omdat men de kleur wilt veranderen of omdat de bestaande situatie zodanig slecht is dat het niet kan gebruikt worden als basis voor een nieuwe laag. Hiervoor kun je het best gebruik maken van afbijter (ook decapant of verfstripper genoemd). Ook kan gebruik gemaakt worden van een warmluchtblazer om lagen te verwijderen. Gebruik nooit een vlam om verf te strippen, dit verbrand het hout en zorgt voor een slechte hechting.
Ook het logen (ontlakken) in een bad heeft risico’s, vooral bij oude lijmverbindingen kan dit nefast zijn.
Informeer je dus grondig op voorhand.

 

Bloeden van hout, afscheiding van looizuur.

Hout zoals bijvoorbeeld eik kan lange tijd na het verwerken nog bloeden, dit is het afscheiden van looizuur vanuit de houtvezels. Dit zijn zichtbare vlekken met een donker blauwachtige schijn. Ook bij andere houtsoorten kan dit voorkomen maar in tegenstelling met eik, waar de vlekken goed kunnen behandeld worden met ontweringswater, zijn er houtsoorten waar de vlekken enkel kunnen geïsoleerd worden met een isolatie lak. Wegschuren is meestal niet zinvol aangezien dit diep in de vezels ontstaan is.

 

Drenken van hout

Hout kan ook behandeld worden door middel van drenken. Dit is het onderdompelen van hout in het te behandelen product. Hierbij kunnen ook nog extra techniek toegepast worden zoals vacuüm en verhitten voor het nog dieper indringen van de producten in het hout. Het grootste gedeelte van het hout dat gedrenkt is heeft een groenachtige schijn. Dit hout wordt veelal ingezet voor het optrekken van daken of het gebruik voor tuinmeubilair zoals schommels, afschermingen, etc.
Ook het drenken van hout in solvent gedragen beitsmiddelen kunnen dienen als behandeling van houtparasieten en schimmels. Water gedragen beitsmiddelen lenen zich niet voor het drenken van hout.

 

Behandelen van houtworm, boktor

Hout dat aangetast is door houtworm wordt het beste behandeld met een product voor de bestrijding. Het heeft geen zin enkel en alleen de plaats die zichtbaar aangetast is te behandelen. De houtworm verplaatst zich dan naar de onbehandelde delen. Het is dus beter naast een curatieve behandeling van reeds aangetaste delen, ook preventief te werk te gaan.

 

Houtbeits kopen

Houtbeits is verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelfzaken (bijvoorbeeld: Brico, Hubo, Colora, Gamma, …)

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers