Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten gevelbekleding monteren

Houten gevelbekleding bestaat altijd uit planken, planchetten of latten die een vakspecialist naast elkaar plaatst. Dat kan horizontaal of verticaal en met open of gesloten voeg. Hoe moet je houten gevelbekleding monteren? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten gevelbekleding, overlopen we de werkwijze en geven we graag wat meer duiding bij de diverse aandachtspunten.

Ga snel naar:
Montage houten gevelbekleding: mogelijkheden
Gevelbekleding monteren: werkwijze
Houten gevelbekleding plaatsen: prijs
Gevelbekleding in hout plaatsen: aandachtspunten
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Zelf houten gevelbekleding plaatsen: een goed idee of niet?

Waarom zou je nu zelf je gevelbekleding in hout monteren? Ongetwijfeld ben je vooral geïnteresseerd in doe-het-zelven om te besparen op arbeidskosten. Maar had je al stilgestaan bij de onderstaande valkuilen?

  • Strenge garantievoorwaarden: heel vaak heb je bij de aankoop van gevelpanelen wel een aantal jaar garantie, maar enkel op voorwaarde dat je de panelen correct monteert. Doe je dit niet? Dan vervalt de garantie en zit je zowel met de schade als met de onvoorziene kosten opgescheept.
  • Risico op verkeerde montage: de opbouw van je gevelbekleding bestaat uit verschillende onderdelen en vergt de nodige precisie qua uitvoering. Maak je hier fouten? Dan kunnen vochtproblemen ontstaan.
  • Geen financiële voordelen: er zijn geen financiële voordelen voor wie zelf z’n gevelbekleding monteert. Dat is wel het geval als je de klus overlaat in de kundige handen van een vakspecialist. Zo betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op materiaal- en arbeidskosten als je woning minstens 10 jaar oud is. Isoleer je je gevel ook zelf? Dan loop je de Mijn VerbouwPremie mis.
  • Tijdrovende bezigheid: de correcte montage van je gevelbekleding is een hele klus. Het vergt nu eenmaal tijd om de juiste materialen te kiezen, het voorbereidende werk te treffen, alles netjes te monteren, … Tijd die je voor andere zaken allicht beter kan gebruiken.

CONCLUSIE: loont doe-het-zelven de moeite? Het monteren van houten planken, planchetten of latten vereist de nodige technische voorkennis en voorbereiding. En maak je een fout bij de plaatsing als klusser? Dan kan je de garantie op je producten wel vergeten. Met een gevelspecialist ben je zeker van een snelle en correcte plaatsing. Interesse? Vraag gratis voorstellen aan bij verschillende experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Montage houten gevelbekleding: mogelijkheden

Houten gevelbekleding is zeer divers. De meeste uitvoeringen kan je op allerlei manieren monteren. Die bespreken we hieronder.

 

1. Verticale montage

Houten gevelbekleding verticaal plaatsen

De verticale montage van houten gevelprofielen is ontzettend populair door hun strakke look, zowel bij woningen als bijgebouwen. Of je nu fan bent van het uitzicht van tropisch hardhout of Europees hout, de verticale plaatsing is gegarandeerd een esthetische meerwaarde voor je woning en verzekert bovendien een goede afwatering.

Wil je speciaal aangepaste rabatdelen voor verticale montage? Kies dan voor channelsidings. Ze verschillen van standaard rabat doordat ze een rechte uitsparing hebben in plaats van ronde hoeken.

 

2. Horizontale montage

Gevelbekleding hout plaatsen

In principe zijn alle soorten houtprofielen geschikt voor horizontale montage. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en ontwerpen. Denk maar aan Deens rabat of dubbele blokprofielen, maar ook visbekdelen, enkelvoudige latten en planchetten behoren tot de mogelijkheden. Wist je dat je hout in dit geval minder snel vergrijst? Dit omdat regenwater niet gelijkmatig langs het hout naar beneden stroomt.

Voor een open, horizontale uitvoering is bv. het rhombus profiel aangeraden. Deze trapeziumvormige latten hebben afgeronde hoeken en krijgen daardoor een tussenruimte van ongeveer 1 cm bij montage.

 

3. Open gevelbekleding

Montage gevelbekleding

Zoek je een zekere dynamiek in het uitzicht van je gevel? Dan is een open montage van je houten gevelbekleding het overwegen waard. De installateur laat een specifieke afstand tussen de latten of planchetten, waardoor het spel tussen licht en schaduw een uniek dieptegevoel creëert.

Kies je voor open voegen tussen je gevelplanken? Dan is een UV-werende folie een must. Deze is wind- en waterdicht en voorkomt dat vocht de constructie kan aantasten.

 

4. Gesloten gevelbekleding

houten gevelbekleding laten plaatsen

Wanneer er geen ruimte tussen de houten planken zit, spreken we over een gesloten montage. In dit geval worden de gevelelementen dicht tegen elkaar geplaatst. Mag het voor jou nog specialer zijn? Dan kan je kiezen voor een overlappende uitvoering. Door bv. visbekdelen over elkaar te laten monteren.

Hier heb je geen folie nodig omdat alle elementen samen een vochtwerende schil vormen. Horizontale geveldelen kan je probleemloos blind monteren. Zo zie je geen bevestigingsmaterialen.

 

Mooie en correct geplaatste gevelbekleding?
Vraag advies aan een gevelspecialist!

Wil je graag hout tegen je gevel plaatsen? Maar twijfel je over horizontale of verticale montage? Of wil je graag meer weten over de verschillende voordelen van hout? Neem dan contact op met een ervaren gevelspecialist. Hij informeert je graag over de meest geschikte houtsoorten voor jouw project. Bovendien plaatst hij je gevelbekleding volgens de regels van de kunst en houdt daarbij rekening met alle aandachtspunten, zoals de afwatering, de benodigde ventilatieruimte, bijkomende isolatie, …

Gevelexpert nodig? Dan zit je hier goed. Vind verschillende vakspecialisten actief in je regio via onze gratis offerteservice. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat van je project!

 

Gevelbekleding monteren: werkwijze

De montage van houten gevelbekleding is geen sinecure: er zijn erg veel elementen waar je aandacht aan moet besteden bij het proces. Een gevelspecialist gaat doorgaans als volgt te werk:

  1. Voorbereidende werken uitvoeren

    De omvang van deze werken is afhankelijk van de huidige staat van je gevel. Soms is het noodzakelijk om eerst de oude grondlaag te verwijderen, je gevel te reinigen of om barsten en oneffenheden weg te werken. Belangrijk is dat de buitenmuur egaal en proper is voordat je nieuwe gevelbekleding laat plaatsen.

  2. Isolatieplaten aanbrengen (optioneel)

    Plaats je nieuwe gevelbekleding? Kies dan voor extra gevelisolatie. Hierdoor heb je in een handomdraai een energiezuinigere en comfortabelere woning. In combinatie met houten gevelbekleding zijn harde isolatieplaten (PIR of PUR) een goede keuze. Zo bespaar je meteen op je energiekosten.

  3. Raamwerk monteren

    Vervolgens is het tijd om de basis van je gevelbekleding te monteren: het achter- of raamwerk. Deze bestaat uit behandelde houten latten die niet meer dan 50 cm hart-op-hart van elkaar geplaatst worden. Belangrijk is om eerst de verticale latten te plaatsen. Pas zo creëer je voldoende luchtcirculatie achter je gevelbekleding.

  4. Houten wandbekleding plaatsen

    Is het achterliggende raamwerk klaar? Dan is het tijd voor de houten gevelbekleding. Deze bevestigt je specialist met aangepaste materialen. Vaak zijn dat RVS nagels omdat ze weersbestendig zijn en dus minder snel roesten. Hoe ver die zich van elkaar bevinden, hangt af van de breedte van de profielen.

  5. Houten gevelbekleding afwerken

    Ten slotte is het de beurt aan de afwerking van de houten profielen. De meeste geveltoepassingen zijn al voorbehandeld, maar in bepaalde gevallen is het nodig om deze met een transparante of dekkende verf af te werken.

Houten gevelbekleding laten plaatsen? Vertrouw dan op het vakmanschap van een gevelexpert. Zo ben je zeker van een duurzaam eindresultaat. Kom in contact met een specialist uit je regio!

 

houten gevelbekleding blind bevestigen

 

Houten gevelbekleding plaatsen: prijs

Hoeveel betaal je nu voor de montage van nieuwe gevelbekleding in hout? We overlopen het hieronder:

 

OPTIE 1: zelf gevelbekleding plaatsen

Wil je zelf je gevelbekleding plaatsen? Dan is je eerste drijfveer zeker en vast het besparen op arbeidskosten. In dit geval betaal je enkel maar de prijs van je gevelbekleding. Deze wordt o.a. bepaald door het type hout en de kwaliteit, de benodigde oppervlakte (in m²), de afwerking, … Reken gemiddeld op zo’n € 50 à 80 per m² zonder plaatsing, inclusief btw.

BELANGRIJK: onthou dat zelf klussen vooral voordelig is voor wie echt weet wat hij doet. Ben je niet zo handig aangelegd? Dan vertrouw je beter op de expertise van een gevelspecialist. Zo vermijd je problemen die na verloop van tijd voor dure herstellingskosten kunnen zorgen.

 

OPTIE 2: houten gevelbekleding laten plaatsen

Voor de plaatsing en afwerking door een vakspecialist betaal je gemiddeld tussen de € 150 à 200 m², exclusief btw, inclusief plaatsingskosten en gevelisolatie. De kostprijs per vierkante meter ligt dus minimaal de helft hoger, maar toch is het slim om samen te werken met een expert. Zo ben je zeker van…

  • Individueel advies: het grote voordeel van een expert? Hij komt altijd langs voor een persoonlijk gesprek. Daarin meet hij niet alleen alles op, maar neemt hij ook de tijd om naar je wensen te luisteren.
  • Professionele plaatsing: een specialist plaatst jouw houten gevelbekleding volgens de regels van de kunst. Zo heb je gegarandeerd een correct gemonteerde gevelbekleding die mooi aansluit op je gevel.
  • Kwalitatieve houtsoorten: een doorwinterde gevelexpert gebruikt enkel en alleen de beste materialen voor jouw project.
  • Financiële voordelen: zonder de hulp van een vakspecialist heb je geen recht op financiële voordelen. Wil je toch graag genieten van een mooie korting? Dan is het slimmer om een expert in te schakelen.

Gevelspecialist nodig? Neem contact op met diverse experts actief in je regio via onze gratis offertedienst.

 

Gevelbekleding in hout plaatsen: aandachtspunten

De montage van houten gevelprofielen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is belangrijk dat je weet waarop je moet letten bij de plaatsing. Anders kan bv. vocht je woning aantasten. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Een kort overzicht:

  • Gekozen houtsoort: binnen het aanbod aan gevelpanelen is elk type hout geschikt voor buitengebruik. De kwaliteit wordt bepaald door de duurzaamheidsklasse van het hout. Hoe hoger die klasse (bv. duurzaamheidsklasse I), hoe sterker de houtsoort en hoe langer de levensduur.
  • Onderhoudskosten: sommige houtsoorten vergen meer onderhoud dan andere. Dat bepaalt onder andere een samenspel van de duurzaamheidsklasse, het type hout en de afwerkingsgraad. Hout met duurzaamheidsklasse 1 heeft geen afwerking nodig, maar vergrijst op een natuurlijke manier.
  • Ventilatieruimte: wil je vocht en schimmels vermijden? Dan is ruimte tussen je constructie een must om overbodig vocht af te voeren. Daarom plaatst een specialist altijd eerst de verticale latten van je raamwerk. De hart-op-hartafstand bedraagt doorgaans 50 cm.
  • Regenwaterafvoer: de montagerichting van je balken bepaalt in sterke mate de afvoer van het hemelwater. Het spreekt voor zich dat gevelpanelen die verticaal geplaatst zijn, sneller water afvoeren dan horizontaal geplaatste planken. Dit heeft op zijn beurt invloed op de snelheid van vergrijzing.
  • Dikte nagel: de dikte van de bevestigingsmaterialen is eveneens belangrijk voor een kwalitatieve montage. Zo hangt de afstand tussen de gebruikte nagels af van de montagewijze (horizontaal, verticaal, overlappend, blind, …) en de breedte van de planchetten.
  • Andere opmerkingen: we raden af om je zonsverduistering of regengoot rechtstreeks tegen je houten gevelbekleding te bevestigen. Dat kan je hout beschadigen en zo vochtinslag veroorzaken. Om dit te vermijden, monteer je deze elementen beter tegen het raamwerk.

 

Vergelijk offertes en bespaar!

Wil je ceder planchetten plaatsen? Denk je eraan channelsidings te monteren? Of ga je houten gevelbekleding plaatsen op isolatie? Dan zit je hier goed! Via onze offerteservice ontvang je diverse prijsvoorstellen van experts actief in je regio. Zo kan je niet alleen offertes vergelijken, maar zie je ook hoe de verschillende vakmensen hun prijzen opbouwen. Vergelijk niet alleen prijzen, maar ook uitvoertermijnen, materialen, houtsoorten en hun duurzaamheidsklasse,… en maak een weloverwogen keuze!

Hoe vergelijk ik offertes? Daar helpt Solvari je graag bij. Vul het onderstaande aanvraagformulier in, ontvang diverse voorstellen op maat van professionals actief in je regio en vergelijk!

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers