Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbekleding in inox (RVS)

Laat ons beginnen bij het begin: Wat is inox nu precies?
Inox, beter gekend als roestvast staal (RVS) is een groep roestvaste (niet te verwarren met roestvrije) staalsoorten. Concreet is het een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom (voor de roestbestendigheid), nikkel (om er voor te zorgen dat inox niet magnetisch is) en koolstof.
Het chroom moet zorgen voor een goed hechtende, onzichtbare, passieve laag aan het oppervlak, die het onderliggend metaal afschermt. Inox roest zoals elk puur metaal, maar door de legeringscomponenten gebeurt dit veel trager. Het roesten gebeurd sneller als de passieve laag beschadigd is (door bijvoorbeeld het materiaal te plooien).

Er bestaan verschillende types inox, meer dan honderd soorten. Daar hoef je je hoofd niet over te breken: de installateur zou in principe perfect moeten weten welke soorten geschikt zijn. Concreet moet er gekeken worden naar de invloeden uit de buurt (omgeving met blootstelling aan chloor, industriële omgevingen, … ). Elke soort heeft zijn eigen mechanische toepassing (bijvoorbeeld hardheid of uitzettingscoëfficiënt). De belangrijkste soorten roestvast staal
die in de bouwsector gebruikt worden, zijn de austenieten, de ferrieten en de duplextypes. Martensitische soorten worden soms gebruikt voor draden en staven.

Het roestvast staal neemt alsmaar meer een belangrijkere plek in onze maatschappij in. Niet alleen gevelbekledingen, maar ook daken, vloeren of het skelet van gebouwen worden tegenwoordig gemaakt met roestvast staal. Het staal kan op bouwprojecten een bijzondere dimensie meegeven.

Uiterlijk van een gevelbekleding in inox.

Met het roestvast staal heb je een brede waaier aan mogelijkheden: Mat, glanzend, gepolijst, getextureerd, geparelstraald, geweven of gekleurd. Het kan perfect gecombineerd worden met bijvoorbeeld glas, hout, beton of composietmaterialen om tot het meest optimale decoratieve effect te komen.

Kleuren van roestvast staal.

Als aanvulling op de conventionele kleurgamma’s zijn er twee belangrijke technieken om roestvast staal te kleuren.

Inox-spectrale kleuringstechniek

Deze kleuringstechniek omvat een aantal chemische en elektrochemische fasen, waarin een extreem dunne laag transparant chroomoxide op het oppervlak van austenitisch roestvast staal afgezet wordt.
De kleur wijzigt niets aan de oorspronkelijke afwerking, of die nu geborsteld, spiegelend, geparelstraald of getextureerd is. De eigenschappen zijn dezelfde als van niet-gekleurd roestvast taal, wat betekent dat het nog steeds gebogen of zelfs licht geperst kan worden zonder beschadiging.
Er zijn acht kleuren beschikbaar: goud, kobaltblauw, staalblauw, brons, groen, zwart, champagne en antracietgrijs.

Plasmakleuring

Dit is een nieuwe techniek die ArcelorMittal geïntroduceerd heeft voor de behandeling van zijn staalproducten.
De kleuring wordt verkregen door de afzetting van titaannitride, een deklaag die bestendigheid tegen UV-stralen en krassen combineert met een hoge duurzaamheid.
Ti-gold en Ti-light uit de Ambient Stainless-kleurenlijn worden ontwikkeld door ArcelorMittal Stainless Service en tevens geschikt voor vormgevingstechnieken zoals plooien of profileren en alle snij- en montagetechnieken.

Vormen gevelbekleding in inox.

Cassettesysteem
Het systeem bestaat uit een systeemophangprofiel, dat tegen een stabiele, vlakke achterconstructie gemonteerd kan worden en uit een cassette, die volgens het “beddenhaaksysteem”gemonteerd wordt en met een fixeer bevestigingsmiddel gezekerd wordt. Het cassettesysteem is ook mogelijk met een perforatie- of noppenpatroon.

Losanges
Losanges bestaan in ruitvormig of rechthoekig formaat. Het is toepasbaar als dak- en gevelbekleding. De losanges design zijn ook toepasbaar voor ronde oppervlakten.

Horizontaal of verticaal geprofileerde panelen
Het systeem is een innovatie op het traditionele felssysteem. Het onderscheidt zich door het innovatieve rondvormen waardoor het stapelbaar en blind bevestigbaar is. Het felsen op de bouwplaats is hiermee overbodig geworden.
Er zijn tal van mogelijkheden: horizontale of verticale platen (lamellen), platen met curven, geribte platen, geperforeerde platen, …

Sandwichpanelen

Het buitenaanzicht kan golvend of vlak zijn. Een sandwichpaneel is een geprefabriceerd en compleet afgewerkt element met een kern van isolatiemateriaal en een dunne plaat aan beide zijden. De panelen passen in elkaar dankzij een systeem van ingewikkelde profielen.

Afwerkingen en behandelingen van RVS (roestvast staal).

Roestvast staal wordt niet aangetast door contact met mortel, cement, kalk of pleister. Het kan bovendien zonder probleem gecombineerd worden met alle soorten hout en spaanplaat.

Elektrolytisch polijsten en passiveren voor de duurzaamheid.

Deze behandelingen verwijderen de onreinheden en ingedrukte ijzerdeeltjes uit het oppervlak en creëren een nieuwe, homogene, dichte en goed hechtende passivatielaag.
Wie denkt aan inox, denkt vaak aan reflecterende kleuren. Bruin wordt niet aanvaard en daarom is het steeds wenselijk een goede passivatie toe te passen. Het elektrolytisch polijsten geeft hier de beste resultaten, waardoor inox de reputatie krijgt in de architectuur van het metaal met de flashy “hightech” uitstraling. Door het elektrolytisch polijsten wordt een passieve laag gerealiseerd die tot 100 keer dikker kan zijn dan bij andere passivatie behandelingen.

Passiveren.

Passiveren is het aanbrengen van een zuivere homogene chroomoxide ‘huid’ op het inox. Dit gebeurd via behandelingen met specifiek geselecteerde zuren. Het is deze behandeling die er voor zorgt dat inox niet snel gaat roesten.
Deze laag (de passivatielaag) kan niet afschilferen. Kort gezegd is het dus een oppervlaktebehandeling bij metalen waarbij het materiaal eerst onder hoge druk wordt gereinigd (beitsbehandeling) en vervolgens behandeld wordt met zuren. Het passiveren is noodzakelijk om het metaal te herstellen na eventuele beschadigingen van het lassen of bewerken van het materiaal.
Na het aanbrengen van de constructie, moeten er in principe geen behandelingen meer gebeuren, tenzij er beschadiging zou opgetreden zijn bij de installatie. Een product zoals Passivinox kan hier dan wel gebruikt worden.

Beitsen.

Beitsen is eigenlijk hetzelfde als het passiveren. Het enige verschil is dat er bij het passiveren niet eerst een dunne laag aan het oppervlak wordt verwijderd en dit wel het geval is bij het beitsen.

Veredelen van inox.

Het veredelen is een behandeling waarbij ijzer en onzuiverheden uit het metaal-oppervlak worden gehaald, zodat het gehalte edele elementen (chroom en nikkel) stijgt. Het is beter bekend als het “elektrolytisch polijsten” en concreet zorgt het veredelen van inox voor de hoogst mogelijke passivatie en bijhorende corrosie-bestendigheid.

Glasstralen

Deze methode, bekend als parelstralen of glasparelstralen, wordt minder toegepast omdat het oppervlakte licht beschadigd wordt. Niettemin geeft het een mooie matte lichtgrijze kleur.

 

Onderhoud van een inox gevelbekleding.

Bij oppervlakte beschadigingen zal door de aanwezigheid van zuurstof de beschermlaag zichzelf onmiddellijk herstellen. Vandaar dat inox geen verdere bescherming tegen corrosie nodig heeft na het bevestigen van de constructie en de eventuele nabehandeling.
Een specifiek onderhoudsprogramma is te bepalen in functie van de plaatselijke situatie, in de nabijheid van de zee is bijvoorbeeld een zachte reiniging aangeraden. Het kan ook zijn dat de regen het inox voldoende schoonmaakt. Hoe gladder het oppervlak, hoe efficiënter de reiniging door regen gebeurd.

 

Inox en roest.

Oorzaken roest

Elektrolytisch polijsten biedt de beste corrosie-resistentie, maar het is geen absolute garantie. Er kunnen diverse oorzaken zijn als er corrossie begint te vormen:

  • Vuildeeltjes die zich ophopen in spleten, kieren, … en op die plaatsen invreet.
  • Het gebruik van een combinatie van diverse materialen : bijv. gegalvaniseerde bouten op inox.
  • Vervuiling van het oppervlak door ijzerdeeltjes (= vliegroest); Deze kunnen ontstaan worden door bijvoorbeeld snij- of laswerk uit te voeren.
  • Mechanische beschadiging (bijv. door zandstralen, schuren met staalwol of schuurband, … )
  • Chemische aantasting van de oppervlakte-laag door bijv. zouten (chloriden) of zuren (zure regen).

Dankzij de passivatielaag heeft roestvast staal een zelfherstellende eigenschap, maar dit kan niet in alle gevallen gegarandeert worden. Indien het oppervlak van het staal in beperkte, zuurstofarme zones bevindt, of het heeft slecht verzorgde lasnaden, dan kan dit leiden tot de vorming van corrosie (al dan niet op lokale plaatsen).

Oplossingen bij roestend inox

De beste oplossing is eigenlijk het opnieuw passiveren en/of elektropolijsten van het inox. Het kan echter niet in alle gevallen zo makkelijk gaan. Zolang de corrosie nog niet te diep zit dienen deze behandelingen de passieve laag te herstellen.
Overschilderen van het inox is eigenlijk maar een tijdelijke oplossing: het roesten gaat verder en zal na een tijdje de verflaag wegduwen.

Onderhoud: brochure

Euro-Inox heeft een gedetailleerde brochure over de reinigsmethoden van roestvast staal (PDF – Euro-Inox). Er wordt dieper ingegaan op het proces van beitsen en passiveren van roestvast staal.

Tips bij het kiezen van inox (roestvast staal):

  • Plaats te bekledingspanelen als zodanig dat ze gelijkmatig door de regen kunnen gereinigd worden.
  • Als het staal gepolijst is, plaats het patroon dan verticaal, zodat het water makkelijk afloopt en alle vuildeeltjes meeneemt.
  • Vermijd ingewikkelde profielen: handmatig onderhoud wordt hier anders veel te moeilijk.
  • Zorg er steeds voor dat het water makkelijk kan wegvloeien.

Voordelen en nadelen van inox.

De voordelen.

  • Materialen in inox zijn milieuvriendelijk: tot 80% van het schroot wordt gerecupereerd. Daarvan wordt de inox voor 100% hergebruikt;
  • RVS is een roestvast materiaal;
  • Het is bestand tegen zoutcorrosie (ideaal voor woningen aan zee);
  • Er kunnen diverse materialen van roestvast staal gemaakt worden (= vormbaar materiaal);
  • Het is sterk en duurzaam.

De nadelen.

  • Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor. Stadswater, zwembadwater, bleekwater, zoutzuur en ijzertrichloride zijn zeer agressief op roestvast staal.
  • Onderhoud is soms wel nodig, door de vele soorten inox en de soorten vuil kan een speciale behandeling vereist zijn waardoor je al snel bij een specialist te rade moet gaan.
  • Op plaatsen waar de regen niet of moeilijk het staal kan reinigen, moet het onderhoud zelfs om de paar maanden worden uitgevoerd.

Inspiratie, informatief en diverse weetjes.

  • De auto DeLorean DMC-12 heeft een roestvast stalen carrosserie.
  • Het dak van de Chrysler Building te New York werd bij de bouw tijdens de late jaren twintig van roestvast stalen bekleding voorzien. Na bijna 90 jaar ziet het er nagenoeg zonder verdere behandeling nog piekfijn uit.
  • Veel bestek en ander keukengerei wordt uit roestvast staal vervaardigd.
  • Het atomium in Brussel werd bekleed met een roestvaste bekleding.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers