Koper gevelbekleding
Kiezen voor een koperen gevelbekleding, of toch liever zink? De keuze zal afhankelijk zijn van het budget, omdat koper toch wel een duur materiaal is. In sommige omstandigheden valt het niet uit te sluiten dat de architect toch voor koper kiest. De mogelijkheden zijn iets beperkter als bij zink, maar het knappe uiterlijk en de lange levensduur van koper maakt het voor velen de prijs wel waard.
Het materiaal wordt al sinds de 2e eeuw na Christus gebruikt bij de constructie van gebouwen: koper heeft vooral een reputatie als dakbedekking. Een gevelbekleding afgewerkt met dit edele metaal geeft uw woning zeker een extra dimensie, al was het maar de plaatsing van een dakgoot in koper.
Bevestiging van een koperen gevel.
De draagstructuur kan samengesteld zijn uit één, twee of drie onderscheiden delen. Verschillende invloedsfactoren dienen in overweging te worden genomen:
- Het type en de bouwwijze van de dragende muur;
- De verankeringmogelijkheden (buitengewoon belangrijk voor een goede stabiliteit van het draagstructuur van de gevelbekleding);
- Het vereist isolatiepeil;
- De afmeting van de verluchtingsspouw;
- De zuig- en drukkrachten van de wind op het gebouw (afhankelijk van onder andere de grootte van het gebouw).
Uitzicht van een koperen gevelbekleding
De koperen gevelbekledingen kunnen van natuurlijke kleur, voorgepatineerd of voorgeoxydeerd zijn. Terwijl de natuurlijke koper zichzelf beschermd tegen de omgevingsaanvallen door oxydatie waarbij hij snel koperkleurig wordt, wordt de voorgepatineerde koper geleverd met het typisch kopergroen.
Bij plaatsing is de kleur van koper nogal fel oranje en glanzend. Het materiaal krijgt relatief snel een bruin-oranje tint door de natuurlijke beschermingspatina dat zich geleidelijk vormt. De kleur evolueert dan verder naar dof bruin en, na een 10-tal jaar, naar kopergroen.
Vormen bij een koper gevelbekleding
De koperen bedekkingen kunnen gerealiseerd worden door koperen banen, platen, geprofileerde elementen of kleine koperen elementen. Voor daken en gevelbedekking wordt meestal gekozen voor staande naden. Een compleet overzicht:
Horizontale of verticale gevelbekleding met staande naad en enkelvoudige sluiting
Deze techniek wordt het meest toegepast. Het is geschikt voor grote oppervlakten te bedekken. Platen of banen van grote lengte worden geassembleerd door het over elkaar plooien (‘felsen’) van de naden.
Cassettes
Cassettes geven een gebouw een futuristisch uiterlijk, en zijn uitermate geschikt voor toepassing in utiliteitsbouw. Cassettes hebben een groot formaat, met aan vier zijden een omkanting. Doordat de naden hier verzonken zijn kan men visueel spelen met de geometrie van de gevel.
(Al dan niet geprofileerde) panelen met tand en groef
Door panelen met het tand en groef systeem te monteren, ontstaat een estetische verbinding met diepe voeg.
Kleine elementen (kleine platen in ruitvorm: losanges)
Er zijn vierkante, rechthoekige en ruitvormige losanges leverbaar. Een losangegevel is een gevel die is opgebouwd uit ruitvormige plaatjes koper, die schubsgewijs op een houten onderconstructie worden aangebracht. Het systeem wordt vaak gelinked aan daken, maar wordt meer en meer toegepast als gevelbekleding.
Speciale vormen
Er bestaat een mogelijkheid om zelf specifieke profielen te ontwikkelen. Door middel van innovatieve bewerkingsmethoden, waaronder persen, hameren en 3D-vormen, zijn verschillende structuren en structuurvariaties te realiseren. Hierbij valt onder meer te denken aan golfpatronen, organische 3D-tekeningen en bolvormige figuren.
Koperen gevel en isolatie?
Alle types thermische isolatie, gewaarborgd voor gebruik in gevels, mogen in principe gebruikt worden als thermische isolatie tussen het gebouw en de verluchtingsspouw.
De thermische isolatie zal ook een rol spelen bij de akoestische isolatie en dient verplicht te beantwoorden aan de brandvoorschriften.
Koper spuiten op een (bestaande) gevel.
Dit is een nieuwe techniek waarbij het mogelijk is om koper te spuiten (samenstelling: 93% koper en 7% polyester). De basis is een sandwichpaneel met een polyesterlaag. De resultaten zijn zeer strak en de mogelijkheden oneindig. Het werd reeds toegepast op een atelier in Zundert.
PSP BV haalde deze techniek naar Nederland. Voor de bouw introduceert PSP BV samen met Technopanel 2000 een beplating met metaallaag als halffabricaat, dat projectspecifiek te produceren is. Bron: bouwwereld.nl
Voordelen en nadelen van koper.
Voordelen:
- Koper is koud plooibaar en dus makkelijk te verwerken op de werf. Daarnaast kan koper ook worden gebruikt voor goten in diverse afmetingen, de meest futuristische dakvormen en decoraties: een uitdagende ontwerper kiest koper.
- Zeer lange levensduur (men rekent in eeuwen in plaats van jaren). De eigenschappen van koper veranderen niet op lange termijn; zonlicht, U.V straling, water en vocht hebben geen invloed op dit metaal.
- Mooi materiaal met levendige kleur. Het voldoet perfect aan de eisen van de moderne architectuur.
- Perfect combineerbaar met andere materialen (bijvoorbeeld met rode gevelstenen en/of hout).
- Koper is volledig recycleerbaar. Het pure metaal behoudt steeds zijn gewaardeerde eigenschappen. Van duurzaamheid is hier zeker sprake.
- Het metaal is niet brandbaar.
- Het is milieuvriendelijk: Koper is een puur product zonder complexe toeslagstoffen en is zoals bijvoorbeeld hout en steen toepasbaar in een milieuvriendelijk concept. Ook omdat ze zeer goed scoren op vlak van duurzaamheid en hergebruik zorgt ervoor dat ze hoge milieuprestaties leveren.
- Koper wordt niet broos bij koude temperaturen, weerstaat corrosie en kan ruwe weersomstandigheden goed verdragen.
- Het behoeft geen verder onderhoud of schilderwerk
Nadelen:
- Koper is een duur materiaal. De prijs kan enorm schommelen, maar voor het materiaal mag je rekenen op een prijs tussen 100 euro en 150 euro per vierkante meter. Niettemin kan koper toch op lange termijn goedkoper uitvallen daar het weinig of geen onderhoud vergt en het generaties lang kan gebruikt worden.