Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zinken gevelbekleding

Zink is een zeer onderhoudsvriendelijk en flexibel materiaal om mee te werken: het is buigzaam en duurzaam. Qua stijl is er is er meestal voor elk wat wils beschikbaar: elegant, discreet, trendy of met reliëf. Naast gevelbekleding wordt zink wordt ook frequent gebruikt voor het dak en de dakgoten.

Ga snel naar: vormenplaatsingprijs voor-en nadelen

Het uiterlijk van een zinken gevelbekleding

De uiteindelijke beslissing om te kiezen voor zink als gevelbekleding kan vaak gemotiveerd worden omwille van het strakke en tijdloze uitstraling. Qua kleuren zijn er ook niet veel beperkingen: zink is beschikbaar in een natuurlijke of grijze tint, maar ook in het rood, groen en blauw waardoor kleuraccenten kunnen gelegd worden. Het materiaal is eveneens combineerbaar met andere materialen. Als je geen keuze kan maken, en de structuur van het gebouw laat het toen, dan kan je nog steeds opteren om twee of zelfs drie materialen te combineren.

Opgelet: als je de combinatie van zink maakt met andere materialen, dan moet je wel opletten. Contact moet vermeden worden met bepaalde andere materialen die agressief zijn ten opzichte van dit metaal: koper, niet-gegalvaniseerd ijzer, asfalt, vers beton, enzovoort. Als zink in aanraking komt met een verkeerd materiaal, dan verhoogt het risico op corrosie. Een gevelbekleding in zink wordt om die reden meestal aan een houten structuur vastgemaakt.

Vormen zinken gevelbekleding

Qua vormen zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar:

Staande naden

“Geprofileerde platen of banen van grote lengte worden geassembleerd door het over elkaar plooien (‘felsen’) van de naden. De geprofileerde banen worden met klangen bevestigd, in de meeste gevallen met vaste klangen bovenaan en verdeeld over hun volledige lengte met schuifklangen.

Deze klangen, bevestigd op het draagvlak, worden samen met de reliëfs van de banen gesloten. Op deze manier is de bevestiging van de banen onafhankelijk van de bevestiging van de afwerkingsstukken zodat er geen afbreuk aan het esthetische zicht noch de waterdichting is.” Deze techniek is geschikt voor grote rechte dakzijden en in het bijzonder voor gebogen daken.

Roeven

Platen of banen van grote lengte worden geassembleerd door de naden over roeflatten (houten latten) van 40 à 60 cm hoogte te plooien.

Hoewel een beetje in onbruik geraakt, blijft deze techniek vanuit esthetisch oogpunt interessant, aangezien de metalen stroken door de hoogte van de roeven een opvallend ritme krijgen. Een roevensysteem is geschikt voor daken met een helling van minimaal 3 graden, bij voorkeur is de dakhelling 7 graden of meer. Het roevensysteem wordt ook toegepast als gevelbekleding.

 

Kleine platen (geplaatst in ruitvorm)

Gepatenteerde systemen van voorgevormde platen van kleine afmetingen, gebruikt als dakleien of gevelelementen. De plaatsing is bijzonder gemakkelijk en het kan worden toegepast voor de bekleding van zowel grote als kleine vlakken.
De term hiervoor is ‘Losanges‘, want het Franse woord ‘losange’ betekent ‘ruit’ in de zin van ‘ruitvormig’

 

(Mozaik-)Cassettes

Ook dit zijn kleinere elementen die in de fabriek worden gemaakt in functie van specifieke vragen: rechthoekig, driehoekig, vierkant…
Doordat de naden hier verzonken zijn kan men visueel spelen met de geometrie van de gevel.
De plaatsing gebeurt in 4 stappen:

 • Het bevestigen van de aluminium draagstructuur.
 • Het aanbrengen van de isolatie. Er zijn verschillende types isolatie mogelijk, al dan niet in combinatie met een VMZINC-Membraan.
 • Het plaatsen van een startprofiel met ventilatieopening onderaan de gevelbekleding. Dit profiel moet perfect horizontaal geplaatst worden.
 • De plaatsing van de cassettes: horizontaal, van beneden naar boven en van links naar rechts. Het bevestigen gebeurt door middel van vijzen door de voorziene vijsgaatjes. VMZ Mozaik® kan op de werf gemakkelijk worden versneden.

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw zinken gevelbekleding? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

 

Aangehaakte profielen

Dit systeem, enkel gebruikt voor gevelbekledingen (omdat het niet waterdicht is voor daken), bestaat uit geprofileerde stroken die op een houten of metalen structuur worden gehaakt in een verdoken voeg.
De hechtingen zijn onzichtbaar en het definitieve uitzicht is regelmatig en streng, eenvoudig en toch geraffineerd.
Gevelvormen:

 1. Vlakke gevels
 2. Licht gebogen gevels (kromtestraal in horizontale richting):
  • bij horizontale plaatsing moet de kromtestraal ≥ 10 m zijn,
  • bij verticale plaatsing moet de kromtestraal ≥ 3 m zijn.

Golfplaten

De vorm van deze platen is opvallend en zeer decoratief. Ze lijken op de bekende golfplaten van vezelcement, maar bieden de kwaliteiten van zink. Golfplaten zijn uit het verleden vooral bekend geraakt omtrent hun toepassingen op kleine licht hellende daken. Ze zijn gemakkelijk en snel te plaatsen, goedkoop en bruikbaar voor dak en voor muurbekleding.

Plaatsing zink panelen

Met zink kan je een deel van de gevel of een volledig volume een apart accent geven. Zelfs volledige woningen kunnen met zink worden aangekleed.

De geprepatineerde zinken panelen (van VMZINC®) zijn zeer licht (het gewicht per geplaatste m² bedraagt ongeveer 9 kilo) en de plaatsing gaat heel snel en eenvoudig. Met behulp van een nagelpistool worden de panelen vastgespijkerd op een houten draagstructuur die op de bestaande muur wordt bevestigd. Om het de plaatser extra gemakkelijk te maken, bestaan er minimaal vijf standaard afwerkingsprofielen.

Omdat zink een licht materiaal is, kan een bestaande fundering voldoende zijn om het aan te bevestigen. Er wordt dan een lattenwerk tegen de bestaande muur geplaatst (aluminium of hout) en de zinken gevelbekleding wordt daar tegenaan gebracht. Dit maakt het product bijzonder populair bij renovaties. Er blijft ook ruimte genoeg over om te isoleren. Ontvang hier een prijs op maat voor jouw zinken gevelbekleding.

Prijs zinken gevelbekleding

De prijs is afhankelijk van meerdere componenten: De gekozen vorm, de techniek en het type structuur waaraan deze bevestigd wordt. Door al deze bijkomende componenten kunnen de prijzen snel uiteenlopen: vanaf 85 euro tot 150 euro per vierkante meter. Je kan eenvoudig een prijs op maat ontvangen door onderstaand formulier in te vullen. Hiermee kom je met verschillende vakmannen uit jouw regio in contact en ontvang je vrijblijvende offertes.

Voordelen zinken gevelbekleding

 • Zink is onderhoudvriendelijk en heeft een lange levensduur (minimaal 50 jaar tot 100 jaar). Aangezien het materiaal zeer duurzaam is, valt niet uit te sluiten dat een architect hier een voorkeur aan geeft.
 • Het materiaal is recycleerbaar: in Europa wordt 90% van het oud zink gerecycleerd en hergebruikt.
 • Zink is een flexibel materiaal en laat zich makkelijk bewerken (plooien, profileren, …) zodat het ook bij uw woning kan aansluiten.
 • Het is mogelijk een bijkomende isolatie te voorzien.
 • Het materiaal is licht.
 • Zink is volkomen waterdicht en niet brandbaar.
 • Er is geen nabehandeling nodig na de plaatsing en is onderhoudsvriendelijk.
 • Zink bouwt een natuurlijke beschermende patina op die tevens moswerend is (zie ook ‘nadelen’ omtrent deze patina).
 • De productie van zink belast het milieu weinig in vergelijking met andere metalen.

 

Nadelen zinken gevelbekleding

 • Het is mogelijk dat er zich op het zink een donkere zilverachtige laag vormt terwijl sommige mensen dit niet prettig vinden. Men noemt dit de patineerlaag. Dat is nodig om het zink tegen lichtvervuiling en de weersomstandigheden te beschermen. Een oplossing is om te kiezen voor de ‘geprepatineerde uitvoering’, deze kreeg de beschermlaag dan al mee tijdens de productie.
 • Er moet op gelet worden dat er (in)direct contact vermeden wordt met andere materialen (koper, niet-gegalvaniseerd ijzer, asfalt, vers beton, enz …) die agressief zijn tegenover zink. Het zou het risico op corrosie verhogen. (1)
 • Alhoewel zink een mooi product is en gebruikt kan worden voor een gehele woning, komt het soms pas echt tot zijn recht in combinatie met andere materialen.

(1) Over de corrosie:
De aanwezigheid van verschillende metalen kan de vorming van een ‘elektrolytisch’ of ‘galvanisch’ koppel veroorzaken dat leidt tot corrosie van het minst edele metaal. Dit kan bijvoorbeeld wanneer regenwater eerst over het edeler metaal (vb: koper) loopt en daarna over een minder edel metaal (vb: zink).
Deze corrosie kan echter ook voorkomen met hout. Zo bevat ‘Western Red Cedar’-hout een aantal inhoudstoffen die in water oplossen en corrosie van metalen veroorzaken.

 

Onderhoud en de natuurlijke bescherming

In contact met de buitenlucht vormt er zich op het zink een natuurlijke beschermende patina op. Deze laag is mosafstotend waardoor het onderhoudsvriendelijk is.

 

Alternatieven op traditioneel zink

ZINKLOOK ® is een nieuw bekledingsmateriaal, wat zowel op het dak als op de gevel kan worden toegepast waarvan het uiterlijk identiek is aan dat van traditioneel zink. Hierdoor is het een hoogwaardig alternatief voor traditioneel zinken daken en gevels.

Door de aanhoudende kritiek op zink in het milieu en de hierbij zwaarder wordende milieu aspecten zijn een grote groep van opdrachtgevers, architecten, aannemers en particulieren steeds meer opzoek naar alternatieven. Bij ZINKLOOK ® is men er in geslaagd om het strakke esthetische uiterlijk van zink met een zgn. “dubbele staande fels” in staalplaat te ontwikkelen.

 

Voordelen van ZINKLOOK

 • 20 tot 30 % voordeliger ten opzichte van traditioneel zink
 • Identieke uitstraling als zink met zgn. “dubbele staande fels”
 • Geen milieu belasting
 • Snellere montage (op iedere denkbare ondergrond toepasbaar)
 • Geen speciaal type dakhout of houten regels benodigd
 • Licht gewicht ca. 7 kg/m2
 • Geen speciaal ‘fels gereedschap’ benodigd
 • 100% recycleerbaar (tijdens recycling proces 80% minder afval stoffen)

 

ZINKLOOK doet enkel montages in Nederland, maar het leveren van de materialen is eventueel wel mogelijk. Je zal zelf een installateur moeten zoeken. In principe kan elk bedrijf die stalen daken en gevels monteren, ZINKLOOK probleemloos verwerken.

 

Nuttige info / brochures

Meer karakter aan uw woning (PDF – Bron: VMZinc.be)
Kies zink voor uw gevel (PDF – Bron: VMZinc.be)

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers