De gevel kaleien: Doe het zelf

Kaleien is een schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister op de muren wordt aangebracht. Bovenop de kaleilaag kan een kalkverf worden aangebracht die de uiteindelijke kleur van de gevel bepaalt. In dit artikel wordt de prijs vergeleken tussen deze klus zelf klaren of het uitbesteden aan een vakman. De doe-het-zelvers vinden hier een stappenplan van hoe zelf de gevel te kaleien.

Snel naar: verschil prijs zelf kaleien of door vakmanstappenplan hoe kaleien

 

zelf gevel kaleienZelf kaleien of door vakman?

Een doe-het-zelver kan gemakkelijk zelf z’n gevel kaleien. Je moet je er wel van bewust zijn dat dit een zeer tijdrovende klus is en dat het materiaal dat je nodig hebt nogal duur is. Kaleien gebeurt in verschillende lagen dus het is een werk dat over een lange tijdsperiode verspreid is.

Wanneer je de werken door een vakman laat uitvoeren betaal je slechts 6% BTW op de materialen en de werken terwijl je als doe-het-zelver 21% moet betalen. Wanneer je de gevel gaat kaleien, heb je een hoge ladder of stellingen nodig. Deze kan je huren, maar dat brengt ook extra kosten mee.

 

Tip: Reken zelf eens uit hoeveel jouw tijd waard is, en hoelang het voor jou zou duren om de buitenmuur te kaleien. Wanneer je niet zeker bent of het voordeliger uit zal komen om zelf je gevel te kaleien of het uit te besteden aan een vakman, raden we je aan om de rekensom te doen en de prijzen van verschillende gespecialiseerde vakmannen te vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Kostprijs kaleien zelf vs. vakman

Een zak kalei zonder kleur en kleurpigment kost gemiddeld €6 à €8 per vierkante meter. Hier komen nog de kosten van je materiaal bij (borstels, eventuele stellingen,…). Je kan je gevel laten kaleien door een vakman voor zo’n €25 à €40 per vierkante meter. Wanneer je de werken door een erkend vakman laat uitvoeren betaal je maar 6% BTW op de werken. Doe je dat niet, dan val je terug op het gebruikelijke BTW-tarief van 21%.

» Prijs gevel kaleien door vakman: €25 à €40 – Ontvang gratis offertes.

 

gekaleide gevel voor en na

 

Gevel kaleien: doe het zelf.

De buitenmuur kaleien is een ideale manier om je gevel een nieuwe look te geven. Ideaal dus bij een renovatie of na het herstellen van je gevel. Een goede doe-het-zelver kan dit zeker zelf doen, maar iedereen die er aan begint moet er wel bewust van zijn dat het tijdrovend is.

 

Stap 1: Voorbereiding gevel kaleien.

De eerste stap bestaat erin om het nodige materiaal te verzamelen. Alle materialen zijn makkelijk terug te vinden in bouwmarkten (Gamma, Brico, …). Volgende materialen zal je zeker nodig hebben:
Gebrande kalk, water, verdelgingsmiddel, beveiligingskledij (werkhandschoenen, beschermende kledij, veiligheidsbril, …), pigment (voor het kleuren), rivierzand, schuurborstel, metselkuip en blokborstel.
Goed begonnen is half gewonnen.

 

Stap 2: De buitenmuur voorbereiden voor het kaleien.

Kalei kan je gebruiken op diverse ondergronden, maar deze moet schoon zijn. De voorbereidende stap bestaat er dus in om deze compleet schoon te maken: Loszittende delen, schilfers en vetten moeten verwijderd worden, er mag ook geen onkruid op de gevel meer zitten, waarvoor je een goed verdelgingsmiddel kan gebruiken.

De buitenmuur proper maken kan je doen door met een schuurborstel over het oppervlak van de buitenmuur te gaan.

Overzicht:

  1. Schuurborstel over het oppervlak gebruiken;
  2. Mos of ander onkruid verdelgen met een speciaal product;
  3. De muur afwassen met zuiver water.

Voor je start met kaleien, moet de muur een beetje nat gemaakt worden. Op die manier is de muur al een beetje verzadigd en zal ze niet meteen het vocht uit het kalei absorberen. De muur moet dus vochtig zijn, maar niet nat. Vochtig weer is dus ideaal wanneer je de buitenmuur gaat kaleien.

Vergeet niet dat oude verflagen ook verwijderd moeten worden. Dit kan ook met een borstel, maar een aannemer kan ook andere suggesties doen zoals bijvoorbeeld afsteken of afspuiten met een hogedrukreiniger. Acrylverf, latexverf en siliconeharsverf moet je volledig verwijderen.

Plak alles af met een tape of folie die waterbestendig is, denk aan dakgoten, dorpels, raamkozijnen en glas. Kalk kan namelijk een witte sluier nalaten als je hebt gemorst en het is moeilijk deze te verwijderen.

Buitenmuur kaleien

Buitenmuur kaleien

Gevel kaleien

Gevel kalei

Gevel kaleien

Gevel kaleien

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Kalei maken.

Er waren heel wat zaken waarmee rekening moest gehouden worden bij het voorbereid werk, maar nu is het eindelijk tijd om te gaan kaleien! Eerst beginnen we met het maken van de kalei zelf.
In eerste instantie zal je de gebrande kalk die je hebt gekocht (in poedervorm of brokvorm) moeten blussen door er water aan toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die resulteert in gebluste kalk in poedervorm. Belangrijk is dat alle vloeistof moet verdampen tijdens deze chemische reactie. Beschermende kledij is hier wel noodzakelijk!

Het proces zal ongeveer vijf minuten duren. Maak ruime hoeveelheden aan zodat je een groot deel in een keer kan doen. Doe eerst 4/5e van het nodige water (raadpleeg de instructies op de verpakking) in de metselkuip, voeg nadien de kalk toe aan het water en zorg voor een romige structuur. Nadien dien je er het rivierzand aan toe te voegen om tot een pasta te komen die makkelijk kan worden uitgesmeerd.

Het kalei kleuren doe je dan vervolgens met de overige 1/5e water die je nog moet toevoegen. Door achteraf nog water toe te voegen, kan je eventuele foutjes zoals teveel rivierzand toevoegen, nog volledig rechtzetten. Kleuren toevoegen kan met pigmenten die je kan terugvinden in verfwinkels. Ze moeten eerst in heet water moeten opgelost en nadien worden toegevoegd aan het kaleimengsel.

 

Stap 4: Kalei aanbrengen op de buitengevel.

Eerst is het de bedoeling om uit te testen op een kleine oppervlakte om te zien of de kalei zich goed vasthecht en om te zien of de kleur goed is. Als dat allemaal vlot verloopt, dan breng je de kalei verder aan op de gevel, in laagdiktes van 1 a 2 millimeter. De laag mag niet te dik zijn, want anders krijg je zo geen mooi hechtend resultaat. Meerdere dunne lage zijn dus veel beter.

De lagen dienen aangebracht te worden met de blokborstel in kruisvorm. Dit betekend dus dat je eerst horizontaal en dan verticaal aanbrengt met vloeiende bewegingen om de kalei gelijkmatig te verdelen.
Van zodra de muur droog is kan je deze opnieuw bevochtigen en eventueel een tweede laag aanbrengen. Wanneer een tweede laag vooraf is gepland, dan kan de eerste laag wel iets dikker zijn. Op die manier kan ze zich goed vasthechten om barstjes en diepe voegen op te vullen. De tweede (dunnere) laag zal dan moeten instaan om tot het mooi egaal effect te komen. Meer dan twee lagen aanbrengen is in sommige gevallen wel mogelijk. Het is dus geen uitzondering als je tot het besluit komt dat je drie of vier lagen moet aanbrengen om tot het gewenst resultaat te komen;

 

Bonus: tips bij het aanbrengen van kalei aan de gevel.

  • Laat de eerste laag kalei niet volledig uitharden en drogen wanneer je een nieuwe laag er over zet. Bevochtig de muur eventueel eerst nog eens voor het aanbrengen van de tweede laag kalei indien het uitdrogen te snel gebeurd.
  • Als de kalei te snel droogt, zelfs na het aanbrengen van de laatste laag, benevel de buitenmuur dan nog eens met zuiver water. Dit kan bijvoorbeeld ook nog de dag nadien zijn.
  • Kleuren kiezen: er zijn heel veel kleuren waaruit je kan kiezen. Je zal makkelijk toegang hebben tot een 40 tal verschillende kleuren, maar in werkelijkheid is het kleurenpallet veel uitgebreider.
  • De gevel kaleien doe je best bij vochtig weer: een bewolkte dag zonder wind en een temperatuur tussen 10° en 20° Celsius zijn de meest ideale omstandigheden hiervoor.
  • Kaleien is een techniek dat je ook binnenshuis kan gebruiken. Het kan dienen voor de afwerking van een stenen muur en is dus ideaal bij het intrekken in een nieuwe woonst of bij een kleine renovatie of herinrichting.

 

Gevel kaleien of bepleisteren: offertes aanvragen

Overweegt u om uw gevel te kaleien of te bepleisteren? Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij onze erkende bedrijven in gevelwerken. Materialen, prijzen en realisaties vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Deze dienst is gratis zonder enige aankoopverplichting.