Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel zelf kaleien? Kaleien DIY

Kaleien is een schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister op de muren wordt aangebracht. Doe-het-zelvers kunnen de klus zelf klaren maar moeten weten dat het werk met de nodige voorzichtigheid en kennis van zaken moet gebeuren. In dit artikel maken we de vergelijking tussen zelf kaleien en het uitbesteden van de klus aan een vakman. Alles over de prijzen, mogelijkheden en werkwijze ontdek je hier.

Snel naar: Prijs kaleien: doe-het-zelf vs. vakmanStappenplan kaleien

 

 

zelf gevel kaleien Zelf kaleien of vakman inschakelen?

Een doe-het-zelver kan zelf zijn gevel kaleien. Kaleien gebeurt in verschillende lagen. Je moet je er als doe-het-zelver dus wel van bewust zijn dat dit een zeer tijdrovende klus is.

Weet ook dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen. Ook het materiaal dat je nodig hebt kan heel wat geld kosten. Wanneer je de werken door een vakman laat uitvoeren betaal je bovendien slechts 6% BTW op het materiaal en de werken terwijl je als doe-het-zelver 21% moet betalen.

 

Hoewel doe-het-zelven misschien goedkoper klinkt, is dat dus niet altijd het geval. Een vakman biedt bovendien enkele interessante voordelen die wegvallen bij het zelf kaleien van de gevel:

 • Advies op maat: Is jouw gevel geschikt om te kaleien? Is een gevelreiniging nodig alvorens de gevel te kaleien? Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.
 • Correcte uitvoering en kwaliteit op lange termijn: Van de voorbereiding tot het keleien zelf. Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een mooi eindresultaat en kwaliteit op lange termijn.
 • Verlaagd btw-tarief: Is jouw woning ouder dan 10 jaar en laat je de gevel kaleien door een erkende vakman, dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.
 • Jij bespaart tijd en moeite: Wat een professional voor jou doet, hoef je niet zelf te doen.
 • Jij hoeft zelf geen materiaal aan te kopen: Vakmannen hebben hun eigen en professioneel materiaal ter beschikking.

 

Tip: Reken zelf eens uit hoeveel jouw tijd waard is en hoelang het voor jou zou duren om de buitenmuur te kaleien. Hoor zeker ook eens bij vakmannen. Vergelijk daarbij voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, … vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij verschillende erkende vakmannen via de offertepagina.

 

Prijs kaleien: doe het zelf vs. vakman

Een zak kalei zonder kleur en kleurpigment kost gemiddeld €6 à €8 per vierkante meter. Hier komen nog de kosten van je materiaal bij (borstels, eventuele stellingen,…). Hou ook rekening met de tijd die je moet spenderen om het werk tot een goed einde te brengen.

Je kan je gevel laten kaleien door een vakman voor zo’n €25 à €40 per vierkante meter. Wanneer je de werken door een erkend vakman laat uitvoeren betaal je maar 6% BTW op de werken. Doe je dat niet, dan val je terug op het gebruikelijke BTW-tarief van 21%. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang gratis offertes via de offertepagina.

 

gekaleide gevel voor en na

 

(Zelf) kaleien muur: Stappenplan

De buitenmuur kaleien is een ideale manier om je gevel een nieuwe look te geven. Ideaal dus bij een gevelrenovatie of na het herstellen van je gevel. Of je nu zelf aan de slag gaat of de werken laat uitvoeren door een vakman, het kaleien van een gevel verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

Stap 1: Voorbereiding gevel kaleien

De eerste stap bestaat erin om het nodige materiaal te verzamelen. Wat zeker nodig is is gebrande kalk, water, verdelgingsmiddel, beveiligingskledij (werkhandschoenen, beschermende kledij, veiligheidsbril, …), pigment (voor het kleuren), rivierzand, een schuurborstel, metselkuip en blokborstel. Een vakman heeft al dit materiaal natuurlijk zelf ter beschikking, waardoor jij er geen geld aan hoeft uit te geven.

 

Stap 2: De buitenmuur voorbereiden voor het kaleien

Kalei kan men aanbrengen op diverse ondergronden. Die ondergrond moet wel schoon zijn: Loszittende deeltjes, schilfers, vetten en oude verflagen moeten verwijderd worden, er mag geen onkruid of mos meer op de gevel zitten, … Bij erg vervuilde gevels kan het daarom nodig zijn om een gevelreiniging uit te voeren. Om schade aan de gevel te voorkomen is het belangrijk dat de juiste reinigingsmethode wordt toegepast. Alles over de mogelijke gevelreinigingsmethodes lees je in dit artikel.

Vóór het kaleien moet de muur vochtig gemaakt worden zodat het vocht niet meteen uit het kaleimengsel geabsorbeerd wordt. Het is ook belangrijk om alles af te plakken met waterbestendige tape of folie. Denk aan dakgoten, dorpels, raamkozijnen, …

 

Stap 3: (Zelf) kalei maken

In eerste instantie moet de gebrande kalk (in poedervorm of brokvorm) geblust worden door er water aan toe te voegen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die resulteert in gebluste kalk in poedervorm. Belangrijk is dat alle vloeistof verdampt tijdens deze chemische reactie. Het proces duurt ongeveer 5 minuten.

Een volgende stap is het toevoegen van water en rivierzand tot een smeuïge pasta ontstaat die makkelijk kan worden uitgesmeerd. Door achteraf nog water toe te voegen kan men eventuele foutjes, zoals het toevoegen van teveel rivierzand, nog volledig rechtzetten.

Kleuren toevoegen kan met pigmenten. Deze moeten meestal gemengd worden met water alvorens ze aan het mengsel toe te voegen.

 

Stap 4: Kalei aanbrengen op de buitengevel

Eerst moet men het kaleimengsel uittesten op een kleine oppervlakte om te controleren of de kalei zich goed vasthecht en of de kleur goed is. Als dat alles vlot verloopt, kan men de kalei verder aanbrengen. Dat gebeurt doorgaans in laagdiktes van 1 à 2 millimeter. De laag mag niet te dik zijn, anders krijg je geen mooi hechtend resultaat. Meerdere dunne lage zijn dus veel beter.

De lagen aanbrengen gebeurt met de blokborstel in kruisvorm. Dat betekent dat je het mengsel eerst horizontaal en dan verticaal aanbrengt met vloeiende bewegingen om de kalei gelijkmatig te verdelen. Benieuwd naar extra info over kaleien? Lees er alles over in dit artikel.

 

 

Bonus: tips bij het aanbrengen van kalei aan de gevel

 • Laat de vorige laag niet volledig uitdrogen: De eerste laag kalei mag niet volledig uitgedroogd zijn bij het aanbrengen van de volgende laag. Als de kalei te snel droogt, zelfs na het aanbrengen van de laatste laag, kan je de buitenmuur nog eens benevelen met zuiver water.
 • De gevel kaleien doe je best bij vochtig weer: Kaleien op een bewolkte dag zonder wind en met een temperatuur tussen 10 en 20 graden is ideaal.
 • Kaleien is een techniek dat je ook binnenshuis kan gebruiken. Het kan dienen voor de afwerking van een stenen binnenmuur en is dus ideaal bij kleine renovaties of een herinrichting.

 

 

Muur kaleien: Waarom?

De beslissing om de buitenmuur te kaleien vloeit meestal voort uit esthetische of technische overwegingen.

Bij beschadigde gevels of gevels die er niet meer heel mooi uitzien, werkt kalei als perfecte camouflage. Door de gevel te kaleien krijgt deze een mooie authentieke en rustieke look. Liever een modernere uitstraling? Geen probleem! Door kleurpigment aan het kaleimengsel toe te voegen geef je jouw buitenmuur de look die perfect past bij jouw wensen.

De gevel kaleien is ook een goede zaak voor de bescherming van je gevel tegen weersinvloeden. Kaleien is een milieuvriendelijke en duurzame techniek die je buitenmuur bovendien dampopen houdt.

TIP: Kaleien is een van de verschillende vormen van gevelbepleistering. Benieuwd naar de andere mogelijke gevelpleisters? Lees er alles over in dit artikel.

 

 

 

Offertes voor gevelbepleistering ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers