Spaanplaat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes (spaanders) hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Deze houtspaanders komen niet alleen van bomen, maar ook worden er soms kleine stukjes gebruikt van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro. De spaanders zijn van een bepaalde minimum en maximum grootte: andere typen plaat gebruiken kleinere of grotere spaanders.

paanplaat heeft de neiging tot splinteren: zijkanten die in het zicht komen kunnen afgewerkt worden, bijvoorbeeld met een latje, strookjes kunststof, etc. Spaanplaat kan eventueel gefineerd worden: het laat zich niet goed verven.

Spaanplaten worden ook aangeboden met een afgewerkt decoratief oppervlak:

  • Gemelamineerde spaanplaat: beide zijden hebben een decoratief oppervlak op basis van een op de plaat geperste geïmpregneerde papierlaag.
  • Opgelijmde spaanplaat: beide zijden zijn voorzien van een decoratief hogedruk laminaat in eenzelfde dikte ( meestal 0.8 mm dikte ); belangrijk hierbij is het gebruik van een PU-lijm zodat de verlijming duurzaam blijft alsook bestand tegen vocht en hitte.
  • Is het gewenst de platen te schilderen dan hebben platen voorzien van een lakdraagfolie de voorkeur.

 

Bron: wikipedia.org

Ontvang vrijblijvend offertes van erkende gevelwerkers

Gevelwerken zijn een hele investering en moeten op een correcte manier worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier kan je gratis en zonder enige aankoopverplichting online advies en voorstellen aanvragen van erkende aannemers in gevelwerken. Vul uw wensen zo nauwkeurig mogelijk in voor het vinden van de meest geschikte vakman. Bediening overal in België – Maximaal 3 verschillende offertes