Gevelbekleding-info.be

Premie groengevel 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Op nationaal of Vlaams niveau zijn er geen premies voor een groengevel beschikbaar. Er zijn wel steeds meer steden en gemeenten die lokaal premies aanbieden om de toepassing van groengevels te stimuleren. Enkele voorbeelden:

 

1. Brussel: Premie voor het planten van een klimplant aan de voorgevel

De Stad Brussel kent aan haar inwoners (postcodes 1000, 1020, 1120 en 1130) een premie toe voor het planten van een bijvriendelijke en/of inheemse klimplant aan de voorgevel van een woning.

Het bedrag van deze premie bedraagt 75% van het bedrag van de werken, berekend op basis van de facturen of bewijsstukken. Er geldt een maximum van € 100 per aanvraag. Een enkele premie wordt toegekend per gebouw en per periode van 5 jaar.

» Hoe kan ik de premie aanvragen?

De premie vraag je aan door het aanvraagformulier in te vullen en het samen met enkele andere verplichte documenten (betalingsbewijs, 2 kleurenfoto’s van voor en na de werken, …) naar de dienst Milieuraadgeving te sturen. Dat moet je doen binnen de 4 maanden vanaf de datum van de aankoopfactuur.

Het reglement betreffende de toekenning van de premie, de lijst met toegelaten planten en het aanvraagformulier vind je terug op de site van de stad Brussel.

 

2. Leuven: Premie geveltuin

Ook Leuven wil haar inwoners stimuleren om bij te dragen aan meer groene en gezonde lucht in de stad. De stad biedt daarvoor zowel praktische als financiële steun aan. Financieel doet ze dat met een premie van € 25.

» Hoe kan ik de premie aanvragen?

Zowel de vergunning als de premie voor een geveltuin kan je aanvragen bij de dienst Duurzaam Beleid.

 

3. Diest: Premie tegeltuin of groene wand

De stad Diest biedt een premie aan voor de aanleg van een tegeltuin of groengevel. Let op, de aanleg van een tegeltuin of groene gevel mag enkel als je ook een vergunning kan voorleggen.

De premie voor een groengevel bedraagt 50% van de totale kosten voor de aanleg ervan. Er geldt een maximum van € 400 per adres. De stad Diest beoordeelt de premieaanvraag aan de hand van de voorgelegde facturen en een foto van de aanleg. Per uitvoeringsadres kunnen max. 2 premies aangevraagd worden, namelijk één voor een tegeltuin (premie = € 25) en één voor een groene gevel.

» Hoe kan ik de premie aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor de premie moet je de aanvraag indienen bij de stad.

Meer info over deze premie vind je op de site van de stad Diest.

 

Let op! Brussel, Leuven en Diest zijn lang niet de enige steden die een premie voor groengevels aanbieden. Ga dus zeker op voorhand na of jouw gemeente of stad een premie toekent en hoe je daar aanspraak op kan maken.

 

Waarom is een groengevel interessant?

Waarom zou een stad of gemeente premies toekennen voor het realiseren van een groengevel? Daar zijn verschillende redenen voor. Een groeiende klimplant op de gevel heeft namelijk heel wat voordelen:

  • Bescherming van de gevel tegen vocht.
  • Betere thermische isolatie en geluidsisolatie van het gebouw.
  • Microklimaatverbetering: afkoeling en bevochtiging van de lucht rond het gebouw.
  • Luchtzuivering: opvangen van stofdeeltjes en van vervuilende stoffen.
  • Verrijking van de biodiversiteit: voedselbron en schuilplaats voor insecten en vogels.
  • Verfraaiing van de buurt: door de leefomgeving aangenamer te maken.

Conclusie: niet enkel voor jou als bewoner, maar ook voor jouw omgeving biedt een huis met een groengevel heel wat meerwaarde. Dat is ook waarom steeds meer steden en gemeenten premies toekennen voor een groengevel. Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een groengevel op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers